Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wellness i prehrana

Japanci uzgajaju banane s jestivom korom

Odzvonilo je guljenju

banana

Običnoj banani je potrebno oko 2 godine da naraste, no nove japanske banane rastu već za 4 mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti.

Naime, farmeri u Japanu (a gdje drugdje?) uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači “nevjerojatna”, je rezultat upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uvjete rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak -60 ° C.

Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica te dvije potpuno različite temperature je stanje bržeg rasta banana.

Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog okusa da se može jesti.

Ove banane su dostupne u prilično malim količinama pa se svakog tjedna rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama. Ipak, Japan i dalje 99% posto svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Kako je broj dostupnih Mongee banana izuzetno ograničen, kompanija koja ih proizvodi je zainteresirana za daljnje širenje poslovanja i nedavno su na svom webu objavili da traže nove poljoprivrednike koji bi isto uzgajali njihove banane.

Mongee banane bi mogle predstavljati način da se pomogne rast domaćem tržištu banana, koje je mizerno zbog spomenutog uvoza od 99 posto. Farme ističu kako uzgajaju banane bez upotrebe pesticida te da se u Mongee jestivoj kori nalaze i dodatne hranjive tvari poput triptofana, magnezija, vitamina B6, cinka i više šećera.

Naime, Mongee banana ima 24.8 grama šećera, što je ipak više u odnosnu na konvencionalnu bananu koja ima 18 grama. Novinari koji su ih okusili su izjavili kako je to voće tropskog okusa, s mirisom koji ih podsjeća na ananas.

Jedino što ne znamo o Mongee bananama je kad će doći u naše krajeve.

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Što je bilo prije svemira? Pitanje koje nas vodi do samih granica znanosti i mašte! Odgovor na to zagonetno pitanje traže i znanstvenici i...

Geografija i geologija

Najjači potresi na svijetu su moćne prirodne sile koje mogu u trenu promijeniti krajolik, uništiti gradove i, nažalost, ugroziti živote. Kad govorimo o najjačim...

Fizika

Jeste li se ikad zapitali gdje odlazi energija dok vozite bicikl, kuhate ručak ili koristite mobitel? Sve te radnje savršeni su primjeri kako funkcionira...

Geografija i geologija

Vulkanski otoci nastaju kroz jedan od najmoćnijih procesa na Zemlji – vulkansku aktivnost! Kada magma iz unutrašnjosti planeta dospije na površinu kroz pukotine u...