Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Japanci uzgajaju banane s jestivom korom

Odzvonilo je guljenju

banana

Običnoj banani je potrebno oko 2 godine da naraste, no nove japanske banane rastu već za 4 mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti.

Naime, farmeri u Japanu (a gdje drugdje?) uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači “nevjerojatna”, je rezultat upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uvjete rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak -60 ° C.

Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica te dvije potpuno različite temperature je stanje bržeg rasta banana.

Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog okusa da se može jesti.

Ove banane su dostupne u prilično malim količinama pa se svakog tjedna rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama. Ipak, Japan i dalje 99% posto svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Kako je broj dostupnih Mongee banana izuzetno ograničen, kompanija koja ih proizvodi je zainteresirana za daljnje širenje poslovanja i nedavno su na svom webu objavili da traže nove poljoprivrednike koji bi isto uzgajali njihove banane.

Mongee banane bi mogle predstavljati način da se pomogne rast domaćem tržištu banana, koje je mizerno zbog spomenutog uvoza od 99 posto. Farme ističu kako uzgajaju banane bez upotrebe pesticida te da se u Mongee jestivoj kori nalaze i dodatne hranjive tvari poput triptofana, magnezija, vitamina B6, cinka i više šećera.

Naime, Mongee banana ima 24.8 grama šećera, što je ipak više u odnosnu na konvencionalnu bananu koja ima 18 grama. Novinari koji su ih okusili su izjavili kako je to voće tropskog okusa, s mirisom koji ih podsjeća na ananas.

Jedino što ne znamo o Mongee bananama je kad će doći u naše krajeve.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Da bi poslali raketu u svemir, potrebna je ogromna količina goriva. Zapravo, prije lansiranja, 90% same težine rakete sačinjava upravo gorivo. Ovo ograničenje moglo...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Oglašavanje