Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Japanci uzgajaju banane s jestivom korom

Odzvonilo je guljenju

Običnoj banani je potrebno oko 2 godine da naraste, no nove japanske banane rastu već za 4 mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti.

Naime, farmeri u Japanu (a gdje drugdje?) uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači “nevjerojatna”, je rezultat upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uvjete rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak -60 ° C.

Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica te dvije potpuno različite temperature je stanje bržeg rasta banana.

Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog okusa da se može jesti.

Ove banane su dostupne u prilično malim količinama pa se svakog tjedna rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama. Ipak, Japan i dalje 99% posto svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Kako je broj dostupnih Mongee banana izuzetno ograničen, kompanija koja ih proizvodi je zainteresirana za daljnje širenje poslovanja i nedavno su na svom webu objavili da traže nove poljoprivrednike koji bi isto uzgajali njihove banane.

Mongee banane bi mogle predstavljati način da se pomogne rast domaćem tržištu banana, koje je mizerno zbog spomenutog uvoza od 99 posto. Farme ističu kako uzgajaju banane bez upotrebe pesticida te da se u Mongee jestivoj kori nalaze i dodatne hranjive tvari poput triptofana, magnezija, vitamina B6, cinka i više šećera.

Naime, Mongee banana ima 24.8 grama šećera, što je ipak više u odnosnu na konvencionalnu bananu koja ima 18 grama. Novinari koji su ih okusili su izjavili kako je to voće tropskog okusa, s mirisom koji ih podsjeća na ananas.

Jedino što ne znamo o Mongee bananama je kad će doći u naše krajeve.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Zamišljeno je da se pametna maska nosi preko standardne maske za lice.

Društvene znanosti

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.  Jedna 39-godišnjakinja,...

Društvene znanosti

Dolazak Japanki na posao s naočalama postao je prilično vruća tema u zemlji nakon informacije po kojoj su neke tvrtke svojim zaposlenicama poručile da...

Klima

Super tajfun Hagibis kreće prema Japanu, a stručnjaci upozoravaju da bi mogao biti snažniji i razorniji od tajfuna iz 1958. u kojem je poginulo...

Oglašavanje