Connect with us

Znanost

Japanski znanstvenici izumili „neslomljivo“ staklo

Kemija

Japanski znanstvenici izumili „neslomljivo“ staklo

„Snaga” ovog stakla krije se u njegovoj mogućnosti da ne bude stalno deformirano zbog vanjskog utjecaja, poput, primjerice, bacanja cigle u nj. Mjeru, koju znanstvenici nazivaju modulom elastičnosti, u ovom slučaju može se uspoređivati s modulom elastičnosti čelika. Također, ovo staklo je poprilično teško ogrebati.

Ovakve karakteristike nisu slučajnost. Novo staklo sadržavat će spojeve aluminijskog oksida koji su poznati po svojoj čvrstoći. Aluminijski oksidi iz skupine Al2O3 zapravo su mineralni korundi koji su drugi po čvrstoći, odmah iza dijamanata, po Mohovoj ljestvici.

Određeni oksidi aluminija poznatiji su pod nazivom smjese „alumina”. Iako su njihova zadivljujuća svojstva dobro poznata već više vremena, htijenja kemičara da ih se dodaje u staklo u praksi su se pokazala veoma teškima. Naime, oduvijek su pokušavali spojiti aluminu i staklo, no koristili su spremnike u koje su ulijevali tekućinu, koja se, na njihovo zaprepaštenje, uvijek kristalizirala u kutovima i rubovima spremnika, tako da nije moglo doći do pravilnoga miješanja sa staklom.

Tekućine se uvijek pretvaraju u kruto stanje ako se imaju oko čega kristalizirati, što se naziva točka nukleacije. Voda se, primjerice, pretvara u led ako postoje čvrste čestice mjehurića oko kojih će se zamrznuti. Da bi riješili problem s aluminom, japanski znanstvenici levitirali su smjesu alumine i stakla unutar spremnika kisika kako bi spriječili pojavu točaka nukleacije.

Topljenjem ovih supstanci, koristeći lasere ugljičnog dioksida, stvoreno je staklo s 50% alumine. Ova metoda poznata je kao aerodinamična levitacija, a njome se proizvode savršeno tanka, prozirna, optički idealna i lagana stakla.

Izvori: UPI, Clan5

6 komentara

6 Comments

 1. Marijan Milinović

  9 studenoga, 2015 kod 4:23 pm

  Hdz na aparatima

 2. Mihael Jakšić

  9 studenoga, 2015 kod 6:16 pm

  Crna zastava na narodnjačkim klubovima!

 3. Railgun Bush

  9 studenoga, 2015 kod 8:51 pm

  Tvrdokorno staklo? Stvarno, genijalni prevod 8-}

 4. Dino Perišić

  10 studenoga, 2015 kod 9:37 am

  The study puts the glass’s Young’s modulus rating, which measures the strength of the material, at 158.3 GPa. Corning’s own materials rate Gorilla Glass 4 at 65.9 GPa.

  That’s strong stuff, but not, as has been reported, on-par with steel, and not unbreakable. Steel has a Young’s modulus rating of 200 GPa, meaning it is stronger than the new glass as well as Gorilla Glass 4.

 5. Ivan Maček

  10 studenoga, 2015 kod 6:37 pm

  Gorilla!

 6. Domagoj Lukic

  11 studenoga, 2015 kod 2:27 am

  koliko ja znam, neki rimljanin je izumijo ne slomljivo staklo, kad je dosao pred tadašnjeeg rimskog cara tiberiusa.. da demonstrira svoj izum tiberius je uzeo staklenu čašu i bacio u pod… naravno da se nije razbila. Pa je u strahu da im zlato i ostali vredni materijali ne izgube na vrednosti dao pogubiti izumitelja…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh