Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Jacob Barnett – 14-godišnjak s Aspergerovim sindromom mogao bi biti pametniji od Einsteina

Kad je Jacob Barnett bio star dvije godine, postavljena mu je dijagnoza umjerenog do težeg oblika autizma. Liječnici su roditeljima rekli da dječak vjerojatno nikad neće moći pričati ili čitati i da nikada neće moći samostalno obavljati osnovne dnevne aktivnosti kao što je vezanje vezica. No bili su jako, jako u krivu…

Jacob-Barnett

Danas Jacob ima 14, pohađa diplomske studije, te je na putu da završi i doktorske studije kvantne fizike. Prema izvještajima s BBC-ja, na ovog dječaka s kvocijentom inteligencije 170 već se gleda kao na budućeg dobitnika Nobelove nagrade.

Otkad se u dobi od 10 godina upisao na Sveučilište Purdue u Indianapolisu, Barnett svojom zapanjujućom inteligencijom ne prestaje da oduševljava svoje profesore, vršnjake i obitelj.

Ovaj tinejdžer pomaže svojim kolegama u učenju predmeta kao što je računanje i objavljivani je znanstveni istraživač s IQ-om za koji se vjeruje da je veći od Einsteinovog. Zapravo, prema navodima časopisa TIME iz 2011., Barnett, koji se redovno nalazi na vrhu top-liste studenata, izjavio je da će jednoga dana oboriti Einsteinovu Teoriju relativnosti.

Pored rigoroznih studentskih obveza, Jacob, koji ima Aspergerov sindrom, je i poduzetnik i ambiciozni pisac.

Zajedno sa svojim roditeljima vodi zakladu Jacob’s Place za djecu s autizmom, te koristi svoj životnu priču za podizanje svijesti i rasplinjavanju mitova vezanih za autizam.

“Uopće nisam trebao biti ovdje”, izjavio je prošle godine tijekom svog govora “Zaboravi što znaš” na TEDx Teen konferenciji u New Yorku. “Rečeno mi je da neću moći govoriti. Moj terapeut je sada vjerojatno šokiran gledajući ovo.”

Iako se čini da je sve to bilo lako postići, njegova majka Kristine Barnett kaže da se Jacob svaki dan mora jako truditi kako bi se nosio s autizmom.

“On ga nadvladava svaki dan. Svjestan je nekih stvari o sebi koje mora kontrolirati svaki dan., izjavila je prošli mjesec za novine Indianapolis Star.

U travnju ove godine Kristine Barnett objavila je memoare o obiteljskom iskustvu s autizmom pod nazivom „Iskra: Priča jedne majke o njegovanju genija“. Trenutno se pregovara i o snimanju filma.

Kristine je izjavila da se nada da će njezina knjiga i potencijalni film inspirirati djecu da se zaista nečim bave. “Nadam se da će ih ohrabriti da se bave nečim u čemu uživaju. Nadam se da će dobiti inspiraciju za to.“

Izvor: HuffingtonPost

Možda će vas zanimati