Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Jedan grad u Japanu koristi “robota-vuka” kao strašilo za medvjede

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja ovom gradu.

Foto: NHK

Novo stoljeće sa sobom je donijelo i nove tehnologije, pa su i slamnate skulpture obogaćene mehaničkim elementima. Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja ovom gradu.

Riječ je o gradu Takikawa na otoku Hokkaido, a robote su naručili kad su se medvjedi pojavili u rujnu. Gradske vlasti su već poslije nekoliko dana objavile da se divlje životinje više ne pojavljuju otkad su roboti postavljeni, piše The Guardian.

Susreti s medvjedima nisu rijetkost u Japanu, ali su se u posljednjih pet godina mogli pronaći samo u ruralnim područjima na sjeveru i zapadu zemlje. Međutim, od početka 2020. godine, zabilježeno je čak nekoliko napada, a dva su završila kobno. Iz tog razloga je Vlada u listopadu sazvala hitan sastanak kako bi se što prije pronašao način kako zaštiti građane.

Tako se došlo na ideju robota s likom vuka, mehaničke životinje na četiri noge, sa širom otvorenim čeljustima i očima koje svijetle. Senzori za detekciju pokreta aktiviraju robote svaki put kad se u blizini primijeti kretanje, a potom robotski vukovi pomiču glavu, emitiraju crvenu svjetlost iz očiju i prave buku. Roboti-vukovi su kreacija Ohta Seikija, a od 2018. godine prodano je oko 70 komada.

Vukovi u Japanu su istrijebljeni prije skoro sto godina, a čini se da su se sad vratili u novom obliku kako bi stali na put medvjedima čija se aktivnost povećava pred ulazak u hibernaciju.

Možda će vas zanimati

Robotika

Restorani brze hrane nikad nisu bili na glasu kao poslodavci koji pretjerano brinu o svojim radnicima i zapravo su na vrhu ljestvice kad je...

Astrofizika

Da bi poslali raketu u svemir, potrebna je ogromna količina goriva. Zapravo, prije lansiranja, 90% same težine rakete sačinjava upravo gorivo. Ovo ograničenje moglo...

Tehnologija

NASA je pokrenula Lunabotics Junior natjecanje za juniore gdje se od kreativnih K-12 učenika očekuje dizajniranje robota koji bi služio za kopanje na Mjesecu....

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...