Connect with us

Hi, what are you looking for?

Robotika

Jedan grad u Japanu koristi “robota-vuka” kao strašilo za medvjede

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja ovom gradu.

Foto: NHK

Novo stoljeće sa sobom je donijelo i nove tehnologije, pa su i slamnate skulpture obogaćene mehaničkim elementima. Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja ovom gradu.

Riječ je o gradu Takikawa na otoku Hokkaido, a robote su naručili kad su se medvjedi pojavili u rujnu. Gradske vlasti su već poslije nekoliko dana objavile da se divlje životinje više ne pojavljuju otkad su roboti postavljeni, piše The Guardian.

Susreti s medvjedima nisu rijetkost u Japanu, ali su se u posljednjih pet godina mogli pronaći samo u ruralnim područjima na sjeveru i zapadu zemlje. Međutim, od početka 2020. godine, zabilježeno je čak nekoliko napada, a dva su završila kobno. Iz tog razloga je Vlada u listopadu sazvala hitan sastanak kako bi se što prije pronašao način kako zaštiti građane.

Tako se došlo na ideju robota s likom vuka, mehaničke životinje na četiri noge, sa širom otvorenim čeljustima i očima koje svijetle. Senzori za detekciju pokreta aktiviraju robote svaki put kad se u blizini primijeti kretanje, a potom robotski vukovi pomiču glavu, emitiraju crvenu svjetlost iz očiju i prave buku. Roboti-vukovi su kreacija Ohta Seikija, a od 2018. godine prodano je oko 70 komada.

Vukovi u Japanu su istrijebljeni prije skoro sto godina, a čini se da su se sad vratili u novom obliku kako bi stali na put medvjedima čija se aktivnost povećava pred ulazak u hibernaciju.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim

Robotika

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je sad predstavila novu napredniju verziju.

Robotika

Ghost Minitaur je četveronožni robot koji se može kretati kroz kompleksne terene, skakati, penjati se uz stepenice, otvarati vrata i preskakati ograde, piše Mashable....

Robotika

Svi zainteresirani moći će biti u blizini robota i detaljno se informirati o tome kako je napravljen.