Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Jedan norveški otok želi napraviti prvu bezvremensku zonu

“Izgubiti pojam o vremenu” više neće biti samo fraza

Jedan mali norveški otok ima prilično neobičnu ideju.

Izjesni otok Sommaroy razmatra ima li uopće potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi baš u Polarnom krugu – dobiva mnogo ponoćnog sunca pa se zato mnogima koncept dana i noći čini samo kao “konstrukt”.

“Trenutno, u ljetnim mjesecima kad na otoku sunce ne zalazi gotovo pa 70 dana, Sommaroy pokreće kampanju da službeno postane prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji”, rekao je za medije Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Vani je definitivno uvijek dan i nije potrebno znati koliko je točno sati. “Ako živite sjeverno od Norveške, nema smisla pričati o večeri ili bilo kojem drugom vremenu”, dodaje Hveding.

“Uče nas da navečer idemo doma i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopće ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali nogomet u ponoć?”, zapitao se.

Sommaroy (“Ljetni otok”) nalazi se u blizini Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za ukupno 350 stanovnika otoka, sunce ne zalazi od 18. svibnja do 26. srpnja.

Djeca se vani igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu obojiti zidove po noći. “Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni”, pojašnjava Hveding.

Hveding priznaje kako je ovo luckasta ideja, no lokalni su ga stanovnici ozbiljno shvatili: “Sve više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju više vremena nego što nam ga daju”, rekao je.

Baš kao što parovi ponegdje zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Sommaroya sad žele objesiti svoje satove na most.

Vjerovali ili ne, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je čak i peticija, a prije nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. Ipak, hoće li vlada u Oslu pristati? Ironično, ali – vrijeme će pokazati.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Istraživanje provedeno od strane psihologa sa Sveučilišta Harvard, Petera Aunglea i Ellen Langer, ukazuje na zanimljivu povezanost između percepcije vremena i brzine zacjeljivanja rana....

Zemlja

Iako vizualno iznimno atraktivna pojava, munja predstavlja veliku opasnost po živote ljudi: ona godišnje ubije oko 24.000 osoba. Šanse da pogodi upravo vas iznose...

Psihologija

Mnogi ljudi osjećaju da “nemaju vremena”. Nikada nemaju dovoljno minuta i sati da sve stignu obaviti. Svi znamo da se naša objektivna količina vremena...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...