Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Jedan od najopasnijih tumora, onaj mokraćnog mjehura, uskoro dobiva novu terapiju

Foto: Pixabay

Znanstvenici su završili sa 2. fazom nove metode liječenja tumora mokraćnog mjehura. Nova metoda se pokazala učinkovitija u eradiciranju tumora te su uz to i nuspojave bile manje izražene za razliku od dosadašnje kemoterapije.

Iako je tek završila druga faza, 13. travnja, FDA je dao ubrzano odobrenje za uporabu na pacijentima. Razlog takvog odobrenja je sama priroda tumora. Naime, radi se o vrlo agresivnom tumoru te pacijenti koji boluju od te bolesti, nažalost i nemaju previše izbora osim eksperimentalnih terapija.

Tko je sudjelovao u istraživanju?

Rad je objavljen u Journal of Clinical Oncology, a prikazuje primjenu lijeka “sacituzumab govitekanu (SG)”. U istraživanju je sudjelovalo 113 pacijenata s uznapredovalim urotelijskim karcinomom, tj. najčešćim tipom tumora mokraćnog mjehura. Primjenom nove terapije, kod 31 bolesnika (27%) je došlo do smanjenje veličine tumora, dok je kod 6 pacijenata tumor potpuno eradiciran. Što se tiče nuspojava, najčešće se radilo o smanjenju broja bijelih krvnih stanica (leukopenija). Ta nuspojava se javila kod 34%, od kojih je povišenu temperaturu imalo 10%. Teški proljev se javio kod 9% pacijenata, no uz prilagodbu doze, nuspojave su se gotovo potpuno povukle.

Zaključak samog rada je da ovi pacijenti, uz dosadašnju terapiju imaju i novu opciju koja se pokazala relativno uspješnom.

Što se tiče samog urotelijskog karcinoma, on čini 90% tumora mokraćnog mjehura. Njegova incidencija je 70 000 novih slučajeva sa 17 000 smrtnih ishoda svake godine u SAD-u. Češće se javlja kod muškaraca, uz pušenje kao glavni rizični faktor.

Od čega se sastoji lijek?

Sam lijek predstavlja zapravo konjugat antitijela. Na tumorskim stanicama u mokraćnom mjehuru, nalazi se receptor kojeg nazivamo Trop-2. Na taj receptor se vežu antitijela te na taj način nastoje specifično ubiti tumorske stanice, dok izbjegavaju oštećenje zdravih stanica.

Važno je naglasiti da su u istraživanju sudjelovali pacijenti kod kojih prethodna kemoterapija nije bila uspješna. Takvi pacijenti su se liječili na način da su novu kemoterapiju primali dva puta svaka tri tjedna. Ukoliko kemoterapija nije djelovala, ili bi pak nuspojave postale opasne, prekidalo se s liječenjem.

Rezultat je pokazao smanjenje tumora kod 76% pacijenata, dok se kod 27% javilo značajno smanjenje kao što je prethodno naglašeno. U 6% pacijenata, tumor je potpuno nestao. Medijan trajanja odgovora se kretao oko 7.2 mjeseca, dok je medijan ukupnog preživljenja 10.9 mjeseci.

S druge strane, medijan preživljenja za standardnu citotoksičnu kemoterapiju je oko 7 mjeseci.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...