Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Jednostavni test za rano otkrivanje Alzheimera

Novi revolucionarni test otkriva bolest prije pojave simptoma.

Testiranja su provedena na svega 16 pacijenata u Los Angelesu, ali zaključci se već smatraju najvećim otkrićem u istraživanju bolesti dosad. Rezultati su objavljeni u časopisu JCI Insight.

Alzheimerova bolest je kao degenerativna bolest mozga najčešći tip demencije. U tijeku bolesti štetni se proteini nakupljaju u mozgu bolesnika što rezultira gubitkom veza između živčanih stanica, a posljedično do smrti tih stanica i gubitka moždanog tkiva.

Iako trenutno ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, rana dijagnoza može biti presudna za pacijente. Omogućuje im da prije pristupaju odgovarajućim medicinskim i pomoćnim uslugama i formiraju planove za skrb, kao i pravne i financijske poslove.

Rana dijagnoza Alzheimerove bolesti nije uvijek bila moguća. Jedini stopostotno točni način dijagnosticiranja bolesti bio je proučavanje pacijentovog mozga tek nakon smrti. Danas liječnici koriste kombinaciju metoda za dijagnosticiranje bolesti – uključujući medicinsku povijest, analizu raspoloženja pacijenta, mentalnog statusa, fizikalnih i neuroloških testiranja te pregled mozga i krvnih testova kako bi se uklonili drugi mogući uzroci simptoma. Posljednjih godina liječnici su također uspjeli na živim ljudima utvrđivati znakove bolesti putem korištenja pozitronske emisijske tomografije mozga. Ipak, ova tehnologija je skupa, a test invazivan jer se u pacijenta treba ubrizgati radioaktivna punkcija.

Novo otkriće znanstvenika iz Medicinskog centra Cedars-Sinai, USC-a, UCLA-e i drugih instituta može pomoći u dijagnozi mnogo jednostavnijom metodom koja budi nadu. Ono što su oni otkrili jest da Alzheimerova bolest utječe na mrežnicu oka na sličan način na koji utječe i na mozak. Plak koji se taloži na mozgu istovremeno se taloži i na mrežnici oka. To znači da se skeniranje oka može koristiti za otkrivanje ključnih znakova Alzheimerove bolesti prije nego što pacijenti dožive bilo kakve vidljive simptome.

Uspoređujući te rezultate sa snimkama mozga, test očiju se ispostavio kao jednako uspješan u uočavanju dvostruko veće količine amiloidnog plaka koja se nakuplja u mozgu. Stručnjaci kažu da je otkriće jedno od najvećih napredaka u istraživanju Alzheimera, jer nudi test koji je neinvazivan i isplativ.

“Studija sugerira da mrežnica oka može poslužiti kao pouzdan izvor dijagnoze Alzheimerove bolesti. Jedan od velikih dostignuća u analiziranju mrežnice je ponovljivost koja omogućava praćenje pacijenata i potencijalno napredovanje bolesti”, pojasnila je dr. Maya Koronyo-Hamaoui iz Medicinskog centra Cedars-Sinai.

Pacijenti koji su sudjelovali u testiranju za studiju popili su otopinu koja je uključivala kurkumin, prirodnu komponentu kurkume. On djeluje tako da plak na mrežnici zasvijetli kada se snima.

“Nadamo se da će ovaj test biti korišten kao sredstvo za rano otkrivanje bolesti kako bi se interveniralo i lijekovima i promjenom životnog stila pacijenta”, rekao je dr. Keith Black.

2 komentara

2 Comments

  1. Vac

    21 kolovoza, 2017 u 10:53 am

    Zanimljivo je to, da se dijagnostika putem mrežnice za veliki broj bolesti koristila od davnina i bila je točna. U zadnjih nekoliko desetljeća se ne koristiu medicini, kao i niz drugih stvari koje su bile jeftine, pouzdane, sigurne. Profit je maknuo sve dobro iz medicine i farmacije, a sada se kao “otkrivaju” kao nešto novo, a “stručnjaci” ispadaju pametni i zaslužni. Krajnji bezobrazluk i licemjerje. A možda i krajnji idiotizam današnjih znanstvenika koji nisu čitali radove nastale prije njih.

  2. Petar Barić

    21 kolovoza, 2017 u 6:19 pm

    Ma bravo,znači logički zaključak je da su oboljeli od Alzheimera slijepi zbog nakupljanja plaka na mrežnici ? Na koja sranja sve ljudi daju novac. Nešto slično kao ankete u Hrvatskoj.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Je li Alzheimerova bolest nasljedna? Obiteljska anamneza Alzheimerove bolesti znatno povećava rizik od razvoja ovog poremećaja, no zato nova studija objavljena u časopisu Biological...

Bakterije i virusi

Vjeruje se da virus herpesa djeluje kao benzin na već postojeći plamen

Društvene znanosti

Američka farmaceutska tvrtka Biogen u utorak je objavila da je razvila prvi lijek koji bi mogao usporiti razvoj Alzheimerove bolesti. Trenutačno u svijetu ne...

Oboljenja i poremećaji

Kanadski znanstvenici su razvili nove molekule koje bi mogle preokrenuti gubitak pamćenja vezan za depresiju i starenje. Znanstvenici Campbell Family Mental Health Research instituta...

Oglašavanje