Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Jeff Bezos će u svemir povesti 82-godišnju veteranku

Foto: Blue Origin

Blue Origin, tvrtka Jeff Bezosa, izabrala je 82-godišnju ženu pilota koja će poletjeti u svemir skupa s Bezosom 20. srpnja. Wally Funk je pilotkinja kojoj je prije nekoliko desetljeća uskraćena mogućnost leta u svemir zbog njenog spola.

Tvrtka je danas objavila da će Wally Funk biti počasni gost u raketi New Shepard tijekom 10-minutnog leta.

Funk je među takozvanim ženama iz programa Mercury 13, koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća prošle obuku za astronaute, ali nikad nisu letjele u svemir jer su bile žene.

Sa svojih 82 godine, Funk će postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir te će prestići pokojnog Johna Glenna, koji je u 77. godini postavio rekord kad je letio u svemirskom brodu Discovery 1998. godine, prenosi ABC News.

Tako će Bezos, Funk, Mark Bezos i pobjednik humanitarne aukcije u kojoj je prodana karta za ovaj let postati prvi putnici u svemirskoj raketi New Shepard. Raketa je dobila naziv po astronautu Alanu Shepardu.

Tvrtka Blue Origin prodala je jednu kartu za let sredinom lipnja u humanitarnoj aukciji. Karta je prodana za nevjerojatnih 28 milijuna dolara, a ime pobjednika još uvijek nije objavljeno.

New Shepard raketa je do sad izvela više od 10 uspješnih probnih letova bez putnika, a dizajnirana je tako da može prevesti šest putnika na visinu iznad 100 kilometara.

Planirani datum leta, 20. srpnja, poklapa se s obilježavanjem 52. godišnjice slijetanja misije Apollo 11 na Mjesec.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Klima

Zemlja postoji već 4,5 milijardi godina i prošla je kroz mnoge promjene. Od početne užarene kugle magme, Zemlja se ohladila i formirala prve tektonske...