Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Jesmo li blizu potpunom izlječenju jednog od najčešćih karcinoma kože?

Foto: Unsplash

Izgleda da nova krema, pod nazivom remetinostat, ima pozitivan učinak protiv karcinoma bazalnih stanica.

Karcinom bazalnih stanica je jedan od najčešćih karcinoma kože te se u pravilu liječi kirurški, odnosno odstranjivanjem promijenjenog dijela kože. Karcinom sam po sebi nema visoku smrtnost, no njegovo liječenje je relativno skupo i zna ostaviti ožiljke na tijelu koji pacijentima stvaraju osjećaj nelagode.

Alternativa kirurškom liječenju je krema koja djeluje lokalno. U ovom trenutku postoje odobreni određeni pripravci protiv takvog oblika karcinoma, no njihov nedostatak je usko područje djelovanja. Odnosno, problem nastaje jer se te kreme mogu koristiti samo za površinski podtip karcinoma.

Znanstvenici su razvili novu kremu koja funkcionira na principu inhibicije histon deacetilaze. Istraživanje Remetinostata je već završilo drugu fazu istraživanja te pokazuje obećavajuće rezultate. Remetinostat nije prvi lijek koji djeluje kao inhibitor histon deacetilaze. No, ono što ga čini superiornijim je lokalno djelovanje, odnosno, sam lijek gubi svoju potentnost nakon što se apsorbira kroz kožu.

Tko je sudjelovao u istraživanju?

Istraživanje je obuhvatilo 30 pacijenata koji su imali različite oblike karcinoma bazalnih stanica. Ono što je bitno je to da je svaki od tih karcinoma trebao biti veći od 5 mm. Polovica pacijenata je već prethodno imala rak kože. Također, 8 pacijenata je imalo više od jednog tumora, što je na kraju rezultiralo s ukupno 49 tumora u studiji. Tumori su pronađeni i na izloženim (lice, ruke) i na neizloženim (leđa, prsa) dijelovima tijela.

Pacijenti su nanosili kremu (Remetinostat) na područje tumora 3 puta dnevno u trajanju od 6 tjedana. U konačnici su tumori uklonjeni kirurški kako bi se histološki moglo pregledati je li došlo do nekih promjena.

Rezultati

U konačnu analizu je uključeno 33 tumora, od kojih je njih gotovo 70% odgovorilo na liječenje Remetinostatom. Od toga je bilo 17 potpunih odgovora, te 6 djelomičnih odgovora. Što se tiče same veličine tumora, on se u prosjeku smanjio za 62,3%, a površina se smanjila za 71,5%.

S obzirom da je u studiju bilo uključeno više različitih tumora, i sam odgovor na terapiju se razlikovao u podskupinama. Pacijenti s površinskim karcinomima su relativno dobro odgovorili na terapiju (5 potpunih i 1 djelomični odgovor) dok pacijenti s tumorom mikronodularnog podtipa, njih 2, nisu odgovorili na terapiju.

Nema prijavljenih značajnijih sustavnih nuspojava. Najviše nuspojava je bilo vezano uz samu reakciju kože, koja se manifestirala u obliku ekcema na mjestu primjene lijeka.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...