Connect with us

Hi, what are you looking for?

Jeste li čuli za oko Sahare?

Jedna od zanimljivijih geoloških formacija na našem planetu, koja je ostala neotkrivena sve do vremena svemirskih letova s ljudskom posadom, jest geološka formacija Richat, poznatija pod nazivom oko Sahare.

Smještena u zapadnom dijelu Sahare, na prostoru današnje Mauritanije, ova kružna geološka formacija s promjerom od oko 40 km gotovo je neuočljiva gledano s površine. Stoga je navedena i otkrivena tek 1965. godine, tijekom misije Geminija IV, kada je astronautima naloženo da snime određen broj fotografija Zemljine površine, s posebnim naglaskom na kružne oblike, a koji bi mogli upućivati na kratere nastale udarima asteroida.

Jedan od snimljenih oblika bilo je i oko Sahare, za koje su znanstvenici isprva čak i smatrali kako je riječ o krateru. Međutim, nakon što nisu otkrili dovoljnu količinu rastaljenih stijena koje se formiraju tijekom udara, postalo je očito kako je oko Sahare rezultat drugačijih procesa.

Naime, prema sadašnjoj teoriji, oko je nastalo prije više od 100 milijuna godina, nakon što se superkontinent Pangea raspao i time započeo proces stvaranja današnjih kontinentalnih masa, konkretno razdvajanje Afrike i Južne Amerike.

Zahvaljujući navedenim procesima, rastaljeni materijal iz unutrašnjosti planeta pokušao je izbiti na površinu, no bez uspjeha, stvorivši tek svojevrsnu kamen kupolu iznad sebe, slično kao gnojni prištić. Ubrzo su se na navedenoj kupoli formirale kružne i uzdužne pukotine, a što je dovelo do snažne erupcije i posljedičnog urušavanja kupole, te stvaranja kratera, koji je kasnijom erozijom kroz milijune godine dobio današnji izgled.

lokacija oka sahare

Lokacija Oka Sahare (FOTO: NASA/JPL/NIMA

Pritom su prstenovi formirani unutar oka sastavljeni od različitih vrsta stijena koje erodiraju različitim brzinama, uz napomenu kako je blijedi krug u blizini središta oka sastavljen od vulkanskih stijena nastalih tijekom eksplozije.

Konačno, spomenimo i jednu malo drugačiju teoriju prema kojoj oko predstavlja ostatke prijestolnice Atlantide, koju je Platon opisao kao grad sastavljen od koncentričnih krugova vode i kopna. A tko zna, možda se ispod površine krije i ogromni svemirski brod, s tri ZPM-a (oni koji su gledali Stargate: Atlantis znat će o čemu je riječ)…

Izvor: Tech Insider

6 Comments

6 Comments

 1. Mario Kralj

  July 25, 2016 at 9:41 pm

  ma procitat cu za par godina..ionak ce onda biti najnovija teorija koja nece imat nikakve veze sa ovom teorijom 😀

 2. Mythbuster Buster

  July 26, 2016 at 4:59 am

  Čuo sam za oko Slovenije ali oko sahare nisam

 3. Haris Rahmanovic

  July 26, 2016 at 6:47 am

  Cuo sam za kurje oko , ali oko sahare nisam

 4. Luka Gavranović

  July 26, 2016 at 7:02 am

  Nikad čuo, a svega se naslušao!

 5. Rifet Cehic

  July 26, 2016 at 3:08 pm

  Prije 100 miliona godina bla,bla,bla… 2016 godina poznate historije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Svemir

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt

Tim od 24 znanstvenika iz Europe, SAD-a i Afrike otkrio je da je tzv. subvlažna zona iznenađujuće ispunjena biljnim svijetom.

Ovakvi krajolici prekrivaju trećinu planeta

Najveća svjetska pustinja nije ostala neokrznuta klimatskim promjenama

Advertisement