Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Jeste li čuli za ” mikroskop od papira” ?

Iznimno pristupačan papirnati mikroskop, pod imenom ”Foldscope”, čini istraživanje dostupno svima.

Foldscope je nevjerojatan mikroskop od papira, koji čini mikroskopiju dostupnu svakom djetetu, bez obzira gdje se nalazili i bez obzira na njihov ekonomski status.

Avioni od papira su najčešće jedina ”papirnata” vještina većine ljudi, a čak ni tada nema jamstva da će oni zapravo moći letjeti dalje od vaše ruke. Međutim, za kreativne stručnjake ne postoji što se ne može stvoriti iz papira, kao što je pokazao biolog Manu Prakash i student Sveučilišta Stanford Jim Cybulski.

Prakash i Cybulski imali su san, željeli su da znanstvene resurse koje većina nas uzima zdravo za gotovo, budu dostupne svima širom svijeta, a rezultat je Foldscope, papirati mikroskop, čija izgradnja košta manje od jednog dolara, ali je sposoban omogućiti djeci u oskudnim resursima da otkriju znanost.

Prakash vjeruje da bi mikroskopi trebali biti dostupni svima širom svijeta – baš kao i skromna olovka. “Imam vrlo jednostavnu viziju svakog djeteta na svijetu s mikroskopom u džepu”-  kaže Prakash.

Koncept koji stoji iza Foldscope-a je jednostavan za shvatiti, ali kada optika za mikroskop može koštati tisuće dolara, a precizna izrada je potrebna da bi se optika pohranila kako bi radila kako je zamišljeno, izazovi brzo postaju očiti. To je još jedan razlog zbog kojeg su Prakash i Cybulski izabrali papir a ne neki drugi materijal.

Papir je prirodno pristupačniji i lakši za oblikovanje od većine drugih materijala; ne zauzima puno prostora kada se skladišti, a može se lako i jeftino otpremiti diljem svijeta. Također ima još jednu ključnu korist, kaže Prakash.

”Papir ima fenomenalno svojstvo, ako ga ispravno sklopite prateći određeni skup uputa, dobit ćete veliku preciznost. Optike koje su važne za rad mikroskopa možete poravnati na načine koji bi obično zahtijevali mnogo više resursa.”

Foldscope je također smanjio cijenu optike na samo nekoliko centi, s povećalom koji povećava 140 puta a košta samo djelić cijene tradicionalnog stakla. U ovom slučaju, Foldscope je upotrijebio sićušnu staklenu kuglicu koja se držala u plastičnom prstenu, s jeftinijim optičkim pomagalima.

Takva niska cijena ne pomaže samo siromašnima, već mijenja živote radoznale djece bez novca. Sam pilot program tvrtke Foldscope pomogao je distribuirati više od 60.000 papirnih mikroskopa u više od 135 zemalja, a jedini trošak za primatelje bio je zahtjev za dijeljenje nalaza s novom internetskom zajednicom.

Čak je i stavljanje mikroskopa u Foldscope učinjeno jednostavnim što je više moguće stvaranjem online tutorijala, dajući svima priliku da se upuste u mikroskopiju i dijele svoje nalaze sa znanstvenom zajednicom.

Od pilot programa 2014. godine, Foldscopes je distribuirao više od pola milijuna papirnih mikroskopa, s ciljem da do kraja 2018. podijele više od milijun Foldscopa.

“Vjerujemo da najvažniji dio Foldscope-a nisu sami alati, nego zajednice koje ih koriste”, objašnjava Foldscope na svojoj web-stranici. “ unutar Microcosmosa, korisnici programa Foldscope povezuju se, dijele svoje podatke i zapažanja, ideje i probleme. To je mjesto za suradnju, nadahnuće i učenje od kolega istraživača. Kroz mentorstvo na lokalnoj razini želimo stvoriti mrežu znatiželjnih članova posvećenih istraživanju, otvorenom dijeljenju i jednakosti pristupa znanstvenih alata širom svijeta. ”

Prakashov san o dovođenju mikroskopa u ruke svakog djeteta je veliki, a to znači da Foldscope nije usmjeren samo na one koji nemaju novca.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Povijest je iznjedrila mnoge izume, od kojih su neki gotovo neophodni i ne možemo zamisliti život bez njih, a neki su izumi izumljeni kako...

Tehnologija

Postoji ograničenje onoga što možete naučiti o stanicama iz 2D slika, a stvaranje 3D je vremenski zahtjevniji proces i samim time revolucionaran. Sada su...

Ekologija i okoliš

Istraživači na Sveučilištu u Jaenu u Španjolskoj pomiješali su mješoviti otpad iz industrije papira s keramičkim materijalom koji se koristi u građevinskoj industriji. Rezultat...

Bakterije i virusi

Ovo bi moglo biti nešto korisno