Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Jeste li čuli za ” mikroskop od papira” ?

Iznimno pristupačan papirnati mikroskop, pod imenom ”Foldscope”, čini istraživanje dostupno svima.

Foldscope je nevjerojatan mikroskop od papira, koji čini mikroskopiju dostupnu svakom djetetu, bez obzira gdje se nalazili i bez obzira na njihov ekonomski status.

Avioni od papira su najčešće jedina ”papirnata” vještina većine ljudi, a čak ni tada nema jamstva da će oni zapravo moći letjeti dalje od vaše ruke. Međutim, za kreativne stručnjake ne postoji što se ne može stvoriti iz papira, kao što je pokazao biolog Manu Prakash i student Sveučilišta Stanford Jim Cybulski.

Prakash i Cybulski imali su san, željeli su da znanstvene resurse koje većina nas uzima zdravo za gotovo, budu dostupne svima širom svijeta, a rezultat je Foldscope, papirati mikroskop, čija izgradnja košta manje od jednog dolara, ali je sposoban omogućiti djeci u oskudnim resursima da otkriju znanost.

Prakash vjeruje da bi mikroskopi trebali biti dostupni svima širom svijeta – baš kao i skromna olovka. “Imam vrlo jednostavnu viziju svakog djeteta na svijetu s mikroskopom u džepu”-  kaže Prakash.

Koncept koji stoji iza Foldscope-a je jednostavan za shvatiti, ali kada optika za mikroskop može koštati tisuće dolara, a precizna izrada je potrebna da bi se optika pohranila kako bi radila kako je zamišljeno, izazovi brzo postaju očiti. To je još jedan razlog zbog kojeg su Prakash i Cybulski izabrali papir a ne neki drugi materijal.

Papir je prirodno pristupačniji i lakši za oblikovanje od većine drugih materijala; ne zauzima puno prostora kada se skladišti, a može se lako i jeftino otpremiti diljem svijeta. Također ima još jednu ključnu korist, kaže Prakash.

”Papir ima fenomenalno svojstvo, ako ga ispravno sklopite prateći određeni skup uputa, dobit ćete veliku preciznost. Optike koje su važne za rad mikroskopa možete poravnati na načine koji bi obično zahtijevali mnogo više resursa.”

Foldscope je također smanjio cijenu optike na samo nekoliko centi, s povećalom koji povećava 140 puta a košta samo djelić cijene tradicionalnog stakla. U ovom slučaju, Foldscope je upotrijebio sićušnu staklenu kuglicu koja se držala u plastičnom prstenu, s jeftinijim optičkim pomagalima.

Takva niska cijena ne pomaže samo siromašnima, već mijenja živote radoznale djece bez novca. Sam pilot program tvrtke Foldscope pomogao je distribuirati više od 60.000 papirnih mikroskopa u više od 135 zemalja, a jedini trošak za primatelje bio je zahtjev za dijeljenje nalaza s novom internetskom zajednicom.

Čak je i stavljanje mikroskopa u Foldscope učinjeno jednostavnim što je više moguće stvaranjem online tutorijala, dajući svima priliku da se upuste u mikroskopiju i dijele svoje nalaze sa znanstvenom zajednicom.

Od pilot programa 2014. godine, Foldscopes je distribuirao više od pola milijuna papirnih mikroskopa, s ciljem da do kraja 2018. podijele više od milijun Foldscopa.

“Vjerujemo da najvažniji dio Foldscope-a nisu sami alati, nego zajednice koje ih koriste”, objašnjava Foldscope na svojoj web-stranici. “ unutar Microcosmosa, korisnici programa Foldscope povezuju se, dijele svoje podatke i zapažanja, ideje i probleme. To je mjesto za suradnju, nadahnuće i učenje od kolega istraživača. Kroz mentorstvo na lokalnoj razini želimo stvoriti mrežu znatiželjnih članova posvećenih istraživanju, otvorenom dijeljenju i jednakosti pristupa znanstvenih alata širom svijeta. ”

Prakashov san o dovođenju mikroskopa u ruke svakog djeteta je veliki, a to znači da Foldscope nije usmjeren samo na one koji nemaju novca.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Istraživači na Sveučilištu u Jaenu u Španjolskoj pomiješali su mješoviti otpad iz industrije papira s keramičkim materijalom koji se koristi u građevinskoj industriji. Rezultat...

Bakterije i virusi

Ovo bi moglo biti nešto korisno

Biologija

Pogledajte koliko je svijet lijep i onda kada je premali da bi se vidio prostim okom. Da je priroda impresivna smo se podsjetili nedavno...

Kemija

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju za „razvoj krio-elektronske mirkoskopije za određivanje visokorezolutne strukture biomolekula u otopini“,...

Oglašavanje