Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jeste li znali da vaš pas nuždu obavlja u smjeru sjever-jug?

Njemački ovčar. (Credit: Wikimedia)

Čini se da psi obavljaju svoju nuždu bilo gdje, katkad u susjedovom dvorištu ili u pjesku u dječjem igralištu.  Ali znanstvenici sada tvrde da to nije tako. Psi se zapravo, prije nego što obave posao, poravnaju sa Zemljinim magnetskim poljem.

Njemački ovčar. (Credit: Wikimedia)

Sposobnost osjećanja orjentacije Zemljinog magnetskog polja otkrivena je u životinjama koje sele iz jednog kraja u drugi poput ptica, kitova i pčela. Ljudi su mislili da tu sposobnost koriste za navigaciju. Ali ovo je prva studija koja je pronašla takve sposobnosti u pasa. Istraživači u Njemačkoj i Češkoj proveli su dvije godine prikupljanja potrebnih podataka (tj. promatrali su 5582 urinacije i 1893 defekacije). Nakon što su isključili utjecaj vjetra, doba dana i kut sunca, istraživači su otkrili da je jedini faktor koji igra ulogu u određivanju koliko i gdje su se psi ubacili u čučanj, Zemljino magnetsko polje.

PSEĆI KOMPAS

Kad je polje bilo stabilno, psi radije čučnu duž osi sjever-jug i aktivno izbjegavaju istok-zapad. Naravno, bez utjecaja uzice, vatrogasnih hidranata ili ograde.

Znanstvenici ne znaju je li 70 pasa u studiju zapravo „osjetilo” magnetski utjecaj, prema radu objavljenom u Frontiers in Zoology. No, znanstvenici temelje svoj ​​zaključak na činjenici da tijekom razdoblja nestabilnosti u Zemljinom magnetskom polju, kad sunčevo magnetsko polje i solarni vjetrovi variraju svoju orijentaciju, psi više ne pokazuju sklonost prema osi sjever-jug.

Sljedeći put kad uzmete psa u šetnju, ponesite i kompas pa provjerite vrijede li rezultati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Arheologija i paleontologija

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina. Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili...

Tehnologija

Kada nabavite psa za kućnog ljubimca, jedna od prvih stvari koju kupujete je ogrlica. Obično je to jednostavna kupnja: izaberete boju, provjerite imate li...

Oglašavanje