Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jesu li biljke osjetljive na zvuk?

Korejski istraživači tvrde da su otkrili dva gena osjetljiva na zvuk u sadnicama riže. Mi-Jeong Jeong i njegovi kolege s Nacionalnog Instituta za Poljoprivrednu Biotehnologiju (National Institute of Agricultural Biotehnology) u Suwonu, Južna Koreja, su došli do otkrića izlažući biljke buci i proučavajući kako to utječe na aktivnost gena.

U početku su pokušali pustiti četrnaest primjeraka klasične muzike njihovoj riži, uključujući Beethovenovu „Mjesečevu Sonatu“, ali nisu dobili nikakav odgovor. Nakon toga su pokušali s puštanjem zvukova specifičnih frekvencija i počeli uviđati promjenu. Na 125 i 250 Hz je porasla aktivnost dva gena, rbcS i Ald.

Aktivnost gena je opala kada su puštani zvukovi na 50 Hz. Nakon toga su, kako bi saznali da li se ostali geni mogu označiti kao osjetljivi na zvuk, povezali genetske elemente koji kontroliraju Ald gen s „izvjestiteljskim“ genom ubačenim u rižu i nazvali ga GUS (beta-glucuronidase). Tada su saznali da zvukovi također mogu manipulirati razinama GUS-a.

Jesmo li mi tek na pragu otkrivanja kako biljke osjećaju vanjske podražaje? Do sada je bilo uvriježeni mišljenje kako biljke ne mogu osjećati ništa jer nemaju nervni sustav, ova studija i te kako pokazuje da biljke osjećaju, samo mi ne razumijemo njihov način “osjećanja” i reakcija na vanjske podražaje.

Ovo ukazuje da bi bilo moguće koristiti zvuk umjesto kemikalija kako bi se kontrolirali razni genetski procesi u biljkama, uključujući uključivanje otpornih gena kako bi im se pomoglo u borbi protiv nametnika ili u bržem sazrijevanju.

Ipak nisu svi znanstvenici uvjereni u to; neki kažu da novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Molekularni Uzgoj (Molecular Breeding), koristi stare tehnike i da mu nedostaju brojke kako bi podaci bili vjerodostojniji.

Zvuči kao kiselo grožđe, iako ukazuje da nisu samo žitarice poput pšenice i ječma one koje imaju „uši“…

Izvor: The Naked Scientists // Prijevod: Matrix World

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Iako u doslovnom prijevodu znači “mržnju prema zvuku”, mizofonija je puno kompleksnija od obične mržnje. Posve je različita od fonofobije ili straha od zvuka....

Planete i mjeseci

NASA-in najnoviji rover snimio je zvuk kretanja po površini Crvenog planeta i time dao potpuno novu dimenziju istraživanja Marsa. Snimka je nastala 7. ožujka,...

Biljke i životinje

To mogu još samo ljudi

Znanost

Vatrogasci bi uskoro požare mogli gasiti zvukom ako zaživi izum dvojice studenata iz Virginije. Aparat za gašenje vatre Vieta Trana i Setha Robertsona izgleda...