Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Jesu li biljke osjetljive na zvuk?

Korejski istraživači tvrde da su otkrili dva gena osjetljiva na zvuk u sadnicama riže. Mi-Jeong Jeong i njegovi kolege s Nacionalnog Instituta za Poljoprivrednu Biotehnologiju (National Institute of Agricultural Biotehnology) u Suwonu, Južna Koreja, su došli do otkrića izlažući biljke buci i proučavajući kako to utječe na aktivnost gena.

U početku su pokušali pustiti četrnaest primjeraka klasične muzike njihovoj riži, uključujući Beethovenovu „Mjesečevu Sonatu“, ali nisu dobili nikakav odgovor. Nakon toga su pokušali s puštanjem zvukova specifičnih frekvencija i počeli uviđati promjenu. Na 125 i 250 Hz je porasla aktivnost dva gena, rbcS i Ald.

Aktivnost gena je opala kada su puštani zvukovi na 50 Hz. Nakon toga su, kako bi saznali da li se ostali geni mogu označiti kao osjetljivi na zvuk, povezali genetske elemente koji kontroliraju Ald gen s „izvjestiteljskim“ genom ubačenim u rižu i nazvali ga GUS (beta-glucuronidase). Tada su saznali da zvukovi također mogu manipulirati razinama GUS-a.

Jesmo li mi tek na pragu otkrivanja kako biljke osjećaju vanjske podražaje? Do sada je bilo uvriježeni mišljenje kako biljke ne mogu osjećati ništa jer nemaju nervni sustav, ova studija i te kako pokazuje da biljke osjećaju, samo mi ne razumijemo njihov način “osjećanja” i reakcija na vanjske podražaje.

Ovo ukazuje da bi bilo moguće koristiti zvuk umjesto kemikalija kako bi se kontrolirali razni genetski procesi u biljkama, uključujući uključivanje otpornih gena kako bi im se pomoglo u borbi protiv nametnika ili u bržem sazrijevanju.

Ipak nisu svi znanstvenici uvjereni u to; neki kažu da novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Molekularni Uzgoj (Molecular Breeding), koristi stare tehnike i da mu nedostaju brojke kako bi podaci bili vjerodostojniji.

Zvuči kao kiselo grožđe, iako ukazuje da nisu samo žitarice poput pšenice i ječma one koje imaju „uši“…

Izvor: The Naked Scientists // Prijevod: Matrix World

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...