Connect with us

Znanost

Credit: huffingtonpost.com

Znanost za početnike

Jesu li dlačice zaista jače i tamnije nakon brijanja?

Općepoznata činjenica kaže: ukoliko se često briješ, dlačice će izrasti jače i tamnije. Ovu priču slušaju mladići, oduševljeni prvim brijanjem kojeg doživljavaju kao ulaznicu u svijet odraslih. Isto slušaju i djevojke, ukoliko često uklanjaju dlačice na nogama.

Nebrojeno su puta liječnici i dermatolozi proučavali što se zapravo događa s dlačicama nakon brijanja – prvi put još davne 1928 godine. Doslovno svi rezultati ukazuju kako je gore spomenuta “činjenica” običan mit: brzina rasta dlačica nema nikakve veze s njihovim uklanjanjem.

No zašto je onda ovaj mit još uvijek općeprihvaćen? Jedan od razloga vjerojatno se tiče samih dlačica: najdeblje su pri dnu i stanjuju se kako se krećemo prema vrhu. Kad ih obrijemo, uklanjamo tanki, lagani dio. Ostane donji, debeli dio dlake koji se ističe tamnom bojom i oštar je na dodir.

Drugi je razlog pubertet. Dlačice su u početku nježnije i mekše, osobito na muškoj bradi. Vremenom zaista postaju jače, no to isključivo ovisi o fluktuacijama hormona i smiruje se zajedno s prolaskom puberteta. Već u ranim dvadesetim godinama jačina i gustoća dlačica definirana je za cijeli život.

Nadalje, tvrdnja kako nakon tretmana voskom dlačice rastu rjeđe i tanje također ne drži vodu. Vosak samo dublje zahvaća dlačice, zbog čega im je potrebno više vremena da ponovno izrastu – nikakve druge razlike nema.

Ukoliko i dalje niste uvjereni da je riječ o mitu, razmislite o sljedećem: muškarci i žene i po nekoliko puta tjedno briju bradu, odnosno noge. Kada bi im dlačice zbog toga zaista bile jače i tamnije, ubrzo bi bili dlakavi kao gorile.

Izvor: ScienceAlert

Nastavi čitati
Advertisement

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

1 komentar

1 komentar

  1. Josip Zencic

    26 listopada, 2015 kod 11:16 am

    A zašto su mi nakon prvog brijanja prsa(u 26-oj godini) dlake potamnile i zgusnule se?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost za početnike

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh