Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Jesu li dlačice zaista jače i tamnije nakon brijanja?

Općepoznata činjenica kaže: ukoliko se često briješ, dlačice će izrasti jače i tamnije. Ovu priču slušaju mladići, oduševljeni prvim brijanjem kojeg doživljavaju kao ulaznicu u svijet odraslih. Isto slušaju i djevojke, ukoliko često uklanjaju dlačice na nogama.

Nebrojeno su puta liječnici i dermatolozi proučavali što se zapravo događa s dlačicama nakon brijanja – prvi put još davne 1928 godine. Doslovno svi rezultati ukazuju kako je gore spomenuta “činjenica” običan mit: brzina rasta dlačica nema nikakve veze s njihovim uklanjanjem.

No zašto je onda ovaj mit još uvijek općeprihvaćen? Jedan od razloga vjerojatno se tiče samih dlačica: najdeblje su pri dnu i stanjuju se kako se krećemo prema vrhu. Kad ih obrijemo, uklanjamo tanki, lagani dio. Ostane donji, debeli dio dlake koji se ističe tamnom bojom i oštar je na dodir.

Drugi je razlog pubertet. Dlačice su u početku nježnije i mekše, osobito na muškoj bradi. Vremenom zaista postaju jače, no to isključivo ovisi o fluktuacijama hormona i smiruje se zajedno s prolaskom puberteta. Već u ranim dvadesetim godinama jačina i gustoća dlačica definirana je za cijeli život.

Nadalje, tvrdnja kako nakon tretmana voskom dlačice rastu rjeđe i tanje također ne drži vodu. Vosak samo dublje zahvaća dlačice, zbog čega im je potrebno više vremena da ponovno izrastu – nikakve druge razlike nema.

Ukoliko i dalje niste uvjereni da je riječ o mitu, razmislite o sljedećem: muškarci i žene i po nekoliko puta tjedno briju bradu, odnosno noge. Kada bi im dlačice zbog toga zaista bile jače i tamnije, ubrzo bi bili dlakavi kao gorile.

Izvor: ScienceAlert

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...