Ljudi koji konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju manji indeks tjelesne mase i niži kolesterol, navodi se u novoj irskoj studiji. No, što je s onima koji su konzumirali light proizvode?
Znanstvenici s dublinskog sveučilišta ispitali su učinak mliječnih proizvoda, mlijeka, sira, jogurta, vrhnja i maslaca na 1500 ljudi u dobi od 18 do 90 godina.
Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.
Učinak je, zapravo, bio suprotan. Osobe koje se hrane tim namirnicama imaju manju tjelesnu težinu, niži postotak tjelesne masti, uži obujam struka i niži krvni tlak.
“Ljudi koji su konzumirali mnogo punomasnih mliječnih proizvoda unosili su mnogo više zasićenih masti (tzv. loše masti) od onih koji su jeli malo punomasnih mliječnih proizvoda ili ih nisu konzumirali uopće, ali zbog toga nisu imali viši LDL kolesterol”, kazala je voditeljica istraživanja Emma Feeney.
Pa kako su onda ovakvi rezultati mogući?
Skupina ispitanika koja je konzumirala ‘light’ mliječne prozvode, pokazalo se, imala je veći LDL kolesterol.l. To je zato, navode znanstvenici, jer su uz ‘light’ proizvode imali veći unos ugljikohidrata.
“Ono što nakon ovakvih rezultata moramo razmotriti jest da ove namirnice same po sebi nisu odgovorne za debljanje ili kolesterol, nego je važna ukupna prehrana, odnosno druge namirnice koje konzumiramo s njima”, dodala je Feeney.
Rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition and Diabetes.