Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Jesu li ljevaci zaista bolji u matematici?

Još jedna studija na temu ljevorukih osoba.

Leonardo da Vinci, Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nikola Tesla, Aristotel… a danas Bill Gates, Lionel Messi itd. Sve su to poznati ljevaci. Opet se istražuju stare teze o darovitosti ljevorukih ljudi. Prije više od 30 godina jedno istraživanje je pokazalo da je stopa ljevorukih među studentima talentiranim za matematiku znatno veća od dešnjaka.

Nekoliko je znanstvenika tvrdilo da ljevorukost čak može imati štetne učinke po opću kognitivnu funkciju i time na akademsko postignuće. Također, jedno istraživanje je pokazalo je da su ljevaci prilično zastupljeni među osobama s intelektualnim teškoćama. Još jedna velika studija pokazala je da su ljevoruki postizali slabije matematičke rezultate u uzorku djece od 5 do 14 godina.

Zanimljivo je da su se ove prošle studije, baš kao i mnoge druge, razlikovale jedna od druge u načinu na odabir metoda i tome kako su sudionici bili kategorizirani. I što je najvažnije, imali su različite pristupe mjerenju matematičkih sposobnosti – od jednostavnog aritmetičkog do složenog rješavanja problema. Ova različita odstupanja u metodama mogu biti uzrok miješanih rezultata.

Kako bi dobili pouzdanije rezultate znanstvenici su odlučili provesti čitav niz eksperimenata, uključujući u to više od 2.300 učenika (u osnovnoj i srednjoj školi). Ovi eksperimenti su se razlikovali po vrsti i težini matematičkih zadataka. Da bi osigurali usporedivost, upotrijebili su klasični edinburški upitnik, koji pita ljude koju ruku preferiraju za pisanje, crtanje, bacanje, četkanje i mnoge druge stvari.

Rezultati objavljeni u Frontiersu pokazuju da su ljevaci nadmašili ostatak kada su zadaci uključivali teške probleme rješavanja, poput povezivanja matematičkih funkcija s danim skupom podataka. No kada zadatak nije bio tako zahtjevan, kao što je to slučaj kada se radi o jednostavnoj aritmetici, nije bilo razlike između vlasnika dominantne lijeve ili desne ruke.

Zajedno ova otkrića pokazuju da dominantna ruka zaista može biti pokazatelj povezanosti između hemisfera mozga te da u određenoj mjeri utječe na spoznaju. No, na primjer, samo trećina osoba s razvijenijom desnom hemisferom je ljevoruka. Tako će dosta dešnjaka imati sličnu strukturu mozga kao ljevaci. Zbog toga moramo biti oprezni pri tumačenju rezultata ljudske preferencije ruku.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Priroda je puna iznenađenja.

Matematika i Ekonomija

Zašto postoji toliko veza između Fibonaccijevog niza i prirode? Postoji li magična jednadžba koja bi otkrila tajne svemira? Vjerojatno ne, ali zahvaljujući čovjeku u...

Neuroznanost

Od briga oko testa iz matematike doslovno možemo osjećati bol. Sudjelovanje u rješavanju matematičkih problema aktivira mrežu boli u mozgu čovjeka s visokom razinom...

Matematika i Ekonomija

Novo istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije ukazuje da ako želite biti dobri u matematici, morate vježbati različite oblasti matematike. Što nekog čini dobrim...