Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Jesu li ljevaci zaista bolji u matematici?

Još jedna studija na temu ljevorukih osoba.

Leonardo da Vinci, Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nikola Tesla, Aristotel… a danas Bill Gates, Lionel Messi itd. Sve su to poznati ljevaci. Opet se istražuju stare teze o darovitosti ljevorukih ljudi. Prije više od 30 godina jedno istraživanje je pokazalo da je stopa ljevorukih među studentima talentiranim za matematiku znatno veća od dešnjaka.

Nekoliko je znanstvenika tvrdilo da ljevorukost čak može imati štetne učinke po opću kognitivnu funkciju i time na akademsko postignuće. Također, jedno istraživanje je pokazalo je da su ljevaci prilično zastupljeni među osobama s intelektualnim teškoćama. Još jedna velika studija pokazala je da su ljevoruki postizali slabije matematičke rezultate u uzorku djece od 5 do 14 godina.

Zanimljivo je da su se ove prošle studije, baš kao i mnoge druge, razlikovale jedna od druge u načinu na odabir metoda i tome kako su sudionici bili kategorizirani. I što je najvažnije, imali su različite pristupe mjerenju matematičkih sposobnosti – od jednostavnog aritmetičkog do složenog rješavanja problema. Ova različita odstupanja u metodama mogu biti uzrok miješanih rezultata.

Kako bi dobili pouzdanije rezultate znanstvenici su odlučili provesti čitav niz eksperimenata, uključujući u to više od 2.300 učenika (u osnovnoj i srednjoj školi). Ovi eksperimenti su se razlikovali po vrsti i težini matematičkih zadataka. Da bi osigurali usporedivost, upotrijebili su klasični edinburški upitnik, koji pita ljude koju ruku preferiraju za pisanje, crtanje, bacanje, četkanje i mnoge druge stvari.

Rezultati objavljeni u Frontiersu pokazuju da su ljevaci nadmašili ostatak kada su zadaci uključivali teške probleme rješavanja, poput povezivanja matematičkih funkcija s danim skupom podataka. No kada zadatak nije bio tako zahtjevan, kao što je to slučaj kada se radi o jednostavnoj aritmetici, nije bilo razlike između vlasnika dominantne lijeve ili desne ruke.

Zajedno ova otkrića pokazuju da dominantna ruka zaista može biti pokazatelj povezanosti između hemisfera mozga te da u određenoj mjeri utječe na spoznaju. No, na primjer, samo trećina osoba s razvijenijom desnom hemisferom je ljevoruka. Tako će dosta dešnjaka imati sličnu strukturu mozga kao ljevaci. Zbog toga moramo biti oprezni pri tumačenju rezultata ljudske preferencije ruku.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...