Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Jesu li vegetarijanci češće depresivni?

Jesu, ako je za vjerovati novoj velikoj studiji.

Rezultati nove studije sugeriraju da pridržavanje vegetarijanske prehrane može povećati rizik za pojavljivanje simptoma depresije. Autori studije tvrde da „nedostaci hranjivih supstanci“ mogu objasniti značajne simptome depresije koji su nađeni kod sudionika studije, a koji se identificiraju kao vegani ili vegetarijanci.

U pitanju bi mogli biti nedostaci ključnih masti i hranjivih tvari kojima je bogato meso, poput vitamina B12, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu i iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Istraživanje se temelji na ponovnoj analizi podataka jedne starije studije provedene 1992. u okrugu Devon, a sudjelovalo je oko 10 tisuća muškaraca koji su trebali postati očevi. Njih 350 su vegetarijanci.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Affective Disorders pokazana je statistički značajna veza između vegetarijanske prehrane i simptoma depresije. Ta veza je vidljiva čak i prilikom prilagodbe drugih faktora koji su vezani s višim stopama depresije, poput obiteljske povijesti bolesti mentalnog zdravlja, statusa zaposlenosti ili konzumacije alkohola.

Ipak, bez kontroliranog eksperimenta se ne može tvrditi da vegetarijanstvo doslovno uzrokuje ili ne uzrokuje navedene simptome depresije, uočena je samo pojačana veza. Istraživanje je, pomoću edinburške skale postnatalne depresije, napravljeno testirajući muškarce tijekom 18 tjedana trudnoće njihovih partnerica.

Također, studija je tražila od sudionika da vode zabilješke o hrani koju konzumiraju. Muškarci, klasificirani kao vegetarijanci, prijavili su “manju konzumaciju kobasica, hamburgera, mesa, mesnih pita, peradi, bijele ribe i jetre”. 97% vegetarijanaca uživalo je u lisnatom zelenom povrću.

Rad, međutim, pokazuje da bi od njih 10 više od jednog vrlo rado pojelo pitu s mesom, a najmanje četvero ih je izvijestilo o konzumiranju iznutrica. Veći dio vegana je izvijestio kako jede crveno meso u odnosu na one koji sebe smatraju vegetarijancima (72% u odnosu na 4,7%).

Unatoč tome što se vegetarijanska prehrana povezuje s boljim zdravljem srca i drugim prednostima, autori studije pišu kako se “malo zna o prednostima ili rizicima” vegetarijanske prehrane na mentalno zdravlje. U zaključku studije se tvrdi kako prehrana može utjecati na raspoloženje na nekoliko načina, uključujući nedostatak ključnih vitamina ili masti, iako se te razine nisu ispitivale.”S obzirom na to da isključivanje crvenog mesa prvenstveno karakterizira vegetarijance, niži unos vitamina B12 se treba gledati kao faktor koji doprinosi pojavi simptoma depresije.”

“Naši rezultati su također u skladu s procjenom iz 2014. godine kada je kod 1046 australskih žena niža konzumacija crvenog mesa bila povezana s gotovo duplim rizikom pojave ozbiljnih anksioznih i depresivnih poremećaja”, piše u studiji.

Zaključuje se, međutim, kako na izbor prehrane i samo mentalno zdravlje utječu mnogi faktori. “Ova studija ne odgovara na pitanje hoće li usvajanje vegetarijanske prehrane smanjiti ili povećati rizik od simptoma depresije ili će utjecati na mentalno blagostanje te koje specifične hranjive tvari, ako ih uopće i ima, mogu utjecati na te rizike, ali studija sugerira kako bi nasumično kontrolirano istraživanje odabranih hranjivih sastojaka i hrane bilo opravdano.”

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...