Connect with us

Znanost

Jezero Abraham – Što ga to čini jedinstvenim?

Geografija i geologija

Jezero Abraham – Što ga to čini jedinstvenim?

Jezero Abraham umjetno je jezero u zapadnoj Alberti u Kanadi. Nastalo je 1972. godine, a nazvano je prema Silasu Abrahamu, stanovniku doline rijeke Saskatchewan iz 19. stoljeća. Jezero je među fotografima poznato po fenomenu zamrznutih mjehurića zarobljenih ispod površine.

Fotograf Fikret Onal objasnio je fenomen: “Biljke na dnu jezera proizvode vrlo zapaljivi plin metan. Ti se mjehurići metana, kako se približavaju površini jezera gdje je temperatura niža, smrzavaju i talože se jedan ispod drugog.”

“Iako sam mnogo puta hodao po površini smrznutih jezera, najstrašnije je bilo hodati po jezeru Abraham. Površina nije bila prekrivena snijegom jer je bilo vrlo hladno, oko -30 stupnjeva. Iako je led na površini jezera bio debeo 20-ak centimetara, mogao sam vidjeti pukotine u ledu te dno jezera kroz prozirni led.”

Metan se stvara u brojnim jezerima oko Arktika i njegovo otpuštanje prilikom topljenja leda je u većini slučajeva bezopasno, no uvijek postoji mogućnost da zapalite šibicu u trenutku kada jedan od zamrznutih mjehurića pukne i oslobodi se metan.

Otapanje permafrosta uzrokovano klimatskim promjenama znači otpuštanje više metana u atmosferu, a to je činjenica koja zabrinjava klimatologe budući da je metan mnogo potentniji staklenički plin od ugljikova dioksida.

Babuške su zle.

1 komentar

1 komentar

  1. Igor 2.

    7 studenoga, 2014 kod 7:17 pm

    Opa cool jezero
    Stvarno daje super ugođaj

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh