Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Još 12 dana do Plutona, New Horizons napravio nove fotografije

Manje od 12 dana ostalo je do susreta NASA-ine letjelice New Horizons sa patuljastim planetom Pluton od kojeg je trenutno udaljen “samo” 14 milijuna kilometara.

NASA-ina letjelica obavila je i posljednji 23-sekundni manevar koji će je uputiti na mjesto susreta. Ovo je deveta promjena smjera od kada je New Horizons u siječnju 2006. godine krenuo na dugačak put.

Manevar je prilagodio i brzinu letjelice povećavši je za oko 27 centimetara po sekundi. Bez tog ubrzanja, New Horizons bi promašio orbitu za oko 100 kilometara, a uz to bi i zakasnio na predviđeno mjesto susreta za oko 20 sekundi.

Pored prilagodbe smjera, New Horizons fotografira Pluton, a posljednji uradak zabilježio je do sada najdetaljniji prikaz različitih strana patuljastog planeta.

2 komentara

2 Comments

 1. Edi Puh

  2 srpnja, 2015 u 8:17 pm

  Iznenađujuće koliko ima detalja na površini. Biti će zanimljivo.

 2. perodeformero

  3 srpnja, 2015 u 9:07 pm

  Tko ne može dočekati, neka zajednički odbrojava dane sate minute sekunde:
  http://www.seeplutonow.com/

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....

Oglašavanje