Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Još dvije kineske komercijalne rakete na probnim letovima 2020. i 2021.

Tijekom 2020. i 2021. Kina namjerava obaviti probne letove još dviju svemirskih raketa iz serije Smart Dragon, namijenjenih komercijalnoj upotrebi, izvijestila je u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

Objava rasporeda letova koje koordinira China Rocket Co, dio državne tvrtke Aerospace Science and Technology Corp, uslijedila je dva mjeseca pošto je prva raketa za višekratnu upotrebu, 23 tone težak Smart Dragon-1 u kolovozu lansirao tri satelita u orbitu.

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge u rasponu od brzog interneta za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te pridonijeti smanjenju cijene svemirskog leta.

Raketa Smart Dragon-2 teži oko 60 tona i duga je ukupno 21 metar, a u orbitu će na visinu od 500 km moći poslati oko 500 kilograma korisnog tereta, piše Xinhua, dodajući kako se probni let očekuje iduće godine.

Smart Dragon-3, težak oko 116 tona i dugačak 31 metar probni bi let trebao obaviti 2021. godine. Ta će raketa u orbitu moći poslati čak tonu i pol korisnog tereta, prenosi kineska agencija.

Tvrtka iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu.

Krajem prošle godine još su dva kineska startupa pokušala lansirati satelite, no to im nije uspjelo. Sve više privatnih kineskih tvrtki bavi se svemirskim letovima.

U srpnju je s kozmodroma Jiuquan uspješno lansirana raketa Hyperbola-1 koju je razvila kineska tvrtka iSpace.

Raketa je u orbitu ponijela dva satelita i to je bilo prvo uspješno lansiranje neke kineske privatne kompanije koja se bavi svemirskim letovima.

Deseci kineskih startupova posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene. Financirani su većinom iz tamošnjega rizičnog kapitala.

Ne treba zanemariti ni to da kineska vlada u dokumentu iz prosinca 2016. navodi kako je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje.

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika 2012. godine, Xi Jinping postavio je vladi kao prioritetnu zadaću da Kina postane supersila u svemirskim letovima.

Godine 2022. Kina u svemir kani poslati postaju sa stalnom ljudskom posadom. Usto je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva zemlje izgradnja mreže satelita u orbiti za komunikaciju, emitiranje televizijskog signala, navigaciju i pozicioniranje.

Razvojem raketa koje su u stanju u orbitu ponijeti koristan teret, kineske tvrtke nastoje uhvatiti tehnološki korak s američkim konkurentima poput SpaceX-a te Blue Origina u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...