Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tehnologija

Jumbo Jet s tri para krila mogao bi smanjiti potrošnju goriva za 70%

Foto: SE Aeronautics

Komercijalni avioni nisu poznati po naprednoj tehnologiji, s obzirom na to da su ostali isti desetljećima. Međutim, novi dizajn privlači pažnju, posebice jer je cilj avioindustrije smanjiti emisiju ugljika i potrošnju goriva.

Novi koncept aviona nedavno je predstavila tvrtka SE Aeronautics, a njihov pristup dizajnu je neobičan jer avion ima tri para krila, dvostruka repna krilca i dva stražnja motora.

Riječ je o prototipu SE200, avionu koji može prevesti 264 putnika, a koji će trošiti 70 posto manje goriva od drugih aviona slične veličine. Avion može prijeći oko 16.900 km, a brzina koju će postizati iznosit će nešto više od 1,100 km/h, što je više u odnosu na brzinu aviona iz iste klase. Dodatni par krila pruža avionu veći uzlet, što rezultira kraćim uzlijetanjem i slijetanjem. To će ovom avionu omogućiti korištenje malih zračnih luka, piše Interesting Engineering.

Uz to, SE200 neće skladištiti gorivo u krilima, zbog čega su se dizajneri mogli fokusirati na tanji i aerodinamičniji dizajn. U ovoj slučaju, gorivo će se nalaziti u spremniku iznad trupa. Prototip ima integriranu monokoknu strukturu iz jednog dijela koja će biti čvršća i sigurnija od postojeće koja se raspada u slučaju nesreće jer se sastoji od dijelova.

Iz tvrtke SE Aeronautics navode da će korištenje kompozitnih materijala učiniti ovaj avion jednim od najštedljivijih ikad, a vijek trajanja iznosit će 50 godina.

“Također, bit ćemo u mogućnosti proizvesti ovaj avion za manje od polovice vremena koje je inače potrebno za proizvodnju klasičnog aviona te kategorije”, nadodali su iz tvrtke, a izvršni direktor Tyler Mathews rekao je da će koncept unijeti revoluciju u avioindustriju.

Tijekom prošle godine svijetu je predstavljeno nekoliko različitih koncepata aviona usmjerenih na ekonomičnost. Primjerice, Flying-V koji je razvijen da bude štedljiv, a u svoja krila može smjestiti 314 putnika, prtljagu i spremnike za gorivo.

Možda će vas zanimati

Iako su avionske nesreće rijetke, često se izvještava o njima, a to mnoge od nas ispunjava sa tolikim strahom da ne možemo podnijeti pomisao...

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Vlasti centralne provincije Utrecht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako održivu energiju s prijevozom...

Tehnologija

Svemirski avion X-37B američkih zračnih snaga ponovo će sredinom svibnja poletjeti u orbitu. Američke zračne snage obično ne objavljuju informacije o misterioznom svemirskom avionu,...

Advertisement