Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Jupiterova mrlja

“Ovo je naš prvi detaljan uvid unutar najveće oluje Sunčevog sustava.” rekao je Glenn Orton, čovjek koji je vodio tim astronoma koji su izradili ovu studiju. “Nekada smo mislili da je Velika crvena mrlja običan oval bez puno strukture, ali ova nova istraživanja pokazuju da je zapravo vrlo komplicirana.”

Promatranjima je otkriveno da najcrvenija boja Velike crvene mrlje odgovara onoj tople jezgre u inače hladnom olujnom sistemu. Slike također pokazuju i crne linije na rubu oluje gdje se plinovi spuštaju u niže predjele planeta. Setaljna promatranja u radu izdanom u časopisu Icarus daju znanstvenicima natruhe cirkulacijskih obrazaca unutar najpoznatije oluje u Sunčevom sustavu.

Astronomi amateri promatrali su Veliku crvenu mrlju u jednom ili drugom obliku stotinama godina. Kontinuirano promatranje njenog sadašnjeg oblika počelo je još u 19. stoljeću. Mrlja, čija je prosječna temperatura hladnog područja -160° C, toliko je široka da bi otprilike 3 Zemlje stale unutar njenih granica.

Termalne slike većinom su snimljene s VISIR instrumentom pričvršćenim na ESOv Very Large Telescope u Čileu, s dodatnim podacima Gemini South teleskopa u Čileu i National Astronomical Observatory of Japan`s Subaru Telescope na Havajima. Slike su snimljene visokom rezolucijom, a dodatnu pokrivenost omogućila je NASA-ina letjelica Galileo u kasnim 1990-ima. Zajedno s promatranjima strukture oblika oblaka 3-metarskim NASA-inim Infrared Telescope Facility na Havajima, razina termičkih detalja promatranih u tim ogromnim observatorijima po prvi je put usporediva sa slikama NASA/ESA Hubble Space Telescopea.

VISIR omogućuje astronomima mapiranje temperature, aerosola i amonijaka unutar i okolo oluje. Svaki od ovih parametara govori nam kako se vrijeme te cirkulacijski obrasci mijenjaju unutar oluje i prostorno (u 3D) i vremenski. Godine VISIR promatranja, uparene s promatranjima drugih opservatorija, otkrivaju kako je oluja nevjerojatno stabilna unatoč turbulencijama, premještanjima i bliskim susretima s drugim anticiklonama koje utječu na rub olujnog sistema.

“Jedno od najintrigantnijih otkrića pokazuje da je najintenzivniji narančasto-crveni središnji dio mrlje 3 do 4 stupnja topliji od okoline”- izjavio je vodeći autor Leigh Fletcher. Ova temperaturna razlika možda se ne čini velikom, ali dovoljna je da omogući promjenu cirkulacije oluje oko središta koja se kreće u suprotnom smjeru kazaljki na satu, za razliku od samog središta gdje se oluja kreće u smjeru kazaljki. I ne samo u ovom slučaju, već i na drugim dijelovima Jupitera, promjena temperature dovoljna je da promjeni brzinu vjetra i utječe na uzorak oblaka u pojasevima i zonama.

“Ovo je prvi put da možemo reći da postoji intimna poveznica između uvjeta okoline – temperature, vjetrova, tlaka i sastava – i same boje Velike crvene mrlje.” rekao je Fletcher. “Iako možemo nagađati, još uvijek ne znamo zasigurno koje kemikalije ili procesi uzrokuju crvenu boju, ali sada znamo da je ona povezana s promjenama uvjeta unutar srca oluje.”

Izvor: ESO

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-ina svemirska sonda Lucy uspješno je lansirana s Cape Canaverala na Floridi, što predstavlja početak 12-godišnje misije koja ima za cilj proučiti Jupiterove asteroide....

Planete i mjeseci

Misija američke svemirske agencije, Juno, zabilježila je neobična svjetla na Jupiteru (aurore) koja se mreškaju oko polova planeta. Letjelica Juno fotografira Jupiter još od...

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Znanost

Znanstvena otkrića u 2017. godini bila su zaista nešto posebno – i manifestirala su se u gotovo svakoj disciplini, među njima i u kozmologiji,...

Oglašavanje