Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Južnokorejski istraživači stvorili umjetnu “kožu” nalik kameleonovoj

Foto: Ko Seung-hwan

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava okolini.

Tim na čelu s Ko Seung-hwanom, profesorom strojarstva na Nacionalnom sveučilištu u Seulu, stvorio je “kožu” s posebnom tintom koja mijenja boju na temelju temperature i kontrolira je malim, fleksibilnim grijačima.

“Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako vas je uočiti. Aktivno mijenjanje boja i uzoraka u skladu s okolinom ključno je za kamuflažnu tehnologiju koju smo stvorili”, rekao je Ko, a prenosi Reuters.

Ko i njegov tim su svoju tehnologiju – termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu s ugrađenim senzorima za otkrivanje boje. Koju god boju su senzori “vidjeli”, koža je pokušala oponašati.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu, instantno mijenjajući boju kako bi se uklopio u pozadinu.

Ukupna debljina fleksibilne, višeslojne umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, što znači da je tanja od ljudske kose.

“Prilagodljivu kožu možemo proizvesti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti za izradu vojnih maskirnih uniformi, u modnoj i automobilskoj industriji, građevini, ali i u estetske svrhe i za razvoj buduće tehnologije”, objasnio je Ko.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u kolovozu.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Nedostižnost i tajanstvenost uma kroz povijest je sve do danas bez prestanka nadahnjivala umjetnike, filozofe i psihologe koji su uvijek bili u potrazi za...

Biologija

Novo istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Sanja Frka Milosavljević i dr. sc. Abra Penezić u suradnji s kolegama...

Veliki znanstvenici

Thomas Alva Edison rodio se 11. veljače 1847. godine. Mnogi danas rijetko spominju njegovo ime, bez da se u raspravu uključi i ime Nikole...

Psihologija

Rezultati jedne studije ukazuju na to kako ljudi zapravo mogu osjetiti zadovoljstvo tijekom boli, kada je ta bol slabija nego što su to očekivali....