Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Južnokorejski istraživači stvorili umjetnu “kožu” nalik kameleonovoj

Foto: Ko Seung-hwan

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava okolini.

Tim na čelu s Ko Seung-hwanom, profesorom strojarstva na Nacionalnom sveučilištu u Seulu, stvorio je “kožu” s posebnom tintom koja mijenja boju na temelju temperature i kontrolira je malim, fleksibilnim grijačima.

“Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako vas je uočiti. Aktivno mijenjanje boja i uzoraka u skladu s okolinom ključno je za kamuflažnu tehnologiju koju smo stvorili”, rekao je Ko, a prenosi Reuters.

Ko i njegov tim su svoju tehnologiju – termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu s ugrađenim senzorima za otkrivanje boje. Koju god boju su senzori “vidjeli”, koža je pokušala oponašati.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu, instantno mijenjajući boju kako bi se uklopio u pozadinu.

Ukupna debljina fleksibilne, višeslojne umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, što znači da je tanja od ljudske kose.

“Prilagodljivu kožu možemo proizvesti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti za izradu vojnih maskirnih uniformi, u modnoj i automobilskoj industriji, građevini, ali i u estetske svrhe i za razvoj buduće tehnologije”, objasnio je Ko.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u kolovozu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...