Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Južnokorejski istraživači stvorili umjetnu “kožu” nalik kameleonovoj

Foto: Ko Seung-hwan

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava okolini.

Tim na čelu s Ko Seung-hwanom, profesorom strojarstva na Nacionalnom sveučilištu u Seulu, stvorio je “kožu” s posebnom tintom koja mijenja boju na temelju temperature i kontrolira je malim, fleksibilnim grijačima.

“Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako vas je uočiti. Aktivno mijenjanje boja i uzoraka u skladu s okolinom ključno je za kamuflažnu tehnologiju koju smo stvorili”, rekao je Ko, a prenosi Reuters.

Ko i njegov tim su svoju tehnologiju – termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu s ugrađenim senzorima za otkrivanje boje. Koju god boju su senzori “vidjeli”, koža je pokušala oponašati.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu, instantno mijenjajući boju kako bi se uklopio u pozadinu.

Ukupna debljina fleksibilne, višeslojne umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, što znači da je tanja od ljudske kose.

“Prilagodljivu kožu možemo proizvesti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti za izradu vojnih maskirnih uniformi, u modnoj i automobilskoj industriji, građevini, ali i u estetske svrhe i za razvoj buduće tehnologije”, objasnio je Ko.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u kolovozu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

U indonezijskoj špilji otkriveni su skeletni ostaci čovjeka kojem je amputirana noga. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 31.000 godina, što je do...

Fizika i Kemija

Više stotina znanstvenika diljem svijeta, okupljenih u jednom od najvećih istraživačkih i tehnoloških projekta današnjice, traga za čistom fuzijskom energijom. Institut Ruđer Bošković u...

Psihologija

Stres i brige, kao i ubrzani način života sve više zadaju probleme ljudima. Bilo da se radi o zabrinutosti za posao, obitelj ili zdravlje,...

Biologija

Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati 3D sliku nebulina visoke rezolucije. Radi se o ogromnom proteinu koji veže aktin te djeluje kao bitna komponenta skeletnih mišića....

Oglašavanje