Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kada će Sunce umrijeti?

Sunce daje energiju životu na Zemlji, a bez ove zvijezde ne bismo bili ovdje. Ali kao i većina stvari u svemiru, i zvijezde imaju ograničen životni vijek, i jednog dana će naše sunce umrijeti. Ipak, ne trebate brinuti zbog ove solarne smrti. Unutar sunca, fuzioni motor daje gorivo ovoj zvijezdi, a ima još puno goriva – vrijedno oko 5 milijardi godina.

Zvijezde poput našeg sunca formiraju se kad ogroman oblak plina (uglavnom vodika i helija) naraste toliko da se pod vlastitom težinom urušava. Tlak je toliko visok u središtu u kojem se urušava masa plina da toplina dosegne nezamislive razine, s temperaturama toliko vrućim da atomi vodika gube elektrone. Ti goli atomi vodika tada se spajaju u atome helija, a ta reakcija oslobađa dovoljno energije da se suprotstavi intenzivnom pritisku gravitacije urušavajući oblak plina. Bitka između gravitacije i energije iz reakcija fuzije daje gorivo našem sunce i milijardi drugih zvijezda u našoj galaksiji i šire.

Što će se dogoditi kad Sunce umre?

Za 5 milijardi godina suncu će ponestati vodika. Ova je zvijezda trenutno u najstabilnijoj fazi svog životnog ciklusa i nalazi se u njoj od rođenja našeg Sunčevog sustava, prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Jednom kada se sav vodik iskoristi, sunce će izrasti iz ove stabilne faze. Bez vodika koji se može stopiti u jezgri, oko jezgre napunjene helijem formirat će se školjka fuzijskog vodika, napisala je astrofizičarka Jillian Scudder u članku za The Conversation. Gravitacijske sile će preuzeti, stiskajući jezgru i dopuštajući ostatku sunca da se širi. Naša će zvijezda narasti i biti veća nego što možemo zamisliti – toliko velika da će obuhvatiti unutarnje planete, uključujući Zemlju. Tada će sunce postati crveni div.

Oko milijardu godina sunce će gorjeti kao crveni div. Tada će se vodik u toj vanjskoj jezgri iscrpiti, ostavljajući obilje helija. Taj će se element tada spojiti u teže elemente, poput kisika i ugljika, u reakcijama koje ne emitiraju toliko energije. Jednom kada nestane sav helij, sile gravitacije će preuzeti, a sav će se vanjski materijal raspršiti, ostavljajući za sobom planetarnu maglu. “Kad zvijezda umre, ona izbacuje masu plina i prašine – poznatu kao njezina omotnica – u svemir. Ovojnica može biti jednaka polovini mase zvijezde.

To otkriva srž zvijezde, koja je u ovom trenutku života zvijezde ponestalo goriva, na kraju se isključi i prije nego što konačno umre, “rekao je u izjavi astronom Albert Zijlstra sa Sveučilišta u Manchesteru u Velikoj Britaniji. Astronomi procjenjuju da je suncu preostalo oko 7 milijardi do 8 milijardi godina prije nego što umre. Čovječanstvo će do tada odavno nestati ili će možda kolonizirati neki drugi planet.

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Astronomija

Fotografiranje solarnog pomrčina može oštetiti kameru vašeg pametnog telefona. Ovog vikenda će se dogoditi solarni pomrčina, spektakularan prirodni fenomen koji privlači pažnju širom svijeta....

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...