Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Kada znanost zagleda u čašicu: Znate li kako se pije viski (i zašto baš tako)?

Svi znalci i ljubitelji viskija reći će vam isto – samo mala kap vode obogatit će miris i okus ove dimljene, zlatne tekućine. Koristeći se računalnim simulacijama, znanstvenci su uspjeli objasniti kemiju iza tog.

“Okus viskija primarno je vezan za takozvane amfipatske molekule, sačinjene od hidrofobnih i hidrofilnih dijelova”, objasnio je Björn Karlsson, jedan od autora studije objavljene u časopisu Scientific Reports. To u osnovi znači da jednu stranu molekula “okusa” u viskiju privlači voda, dok drugu odbija. I po svemu sudeći, ova dvojaka struktura molekule poznate kao gvajakol ima ogroman utjecaj na okus viskija.

Gvajakol se obično nalazi u dimljenim i tresetnim škotskim viskijima, i već je otprije poznat kao nositelj ovog specifičnog okusa kojeg toliko vole mnogi ljubitelji viskija. Koristeći računalne simulacije mješavine vode i etanola s dodatkom gvajakola, znanstvenici su uspjeli uočiti kako različite koncentracije dviju tekućina mijenjaju ponašanje molekule okusa u otopini.

Otkrili su da zbog interakcije vode, etanola i gvajakola, razvodnjavanje viskija dovodi molekule gvajakola na površinu, što znači da će vrlo brzo pronaći svoj put do jezika i nosa uživatelja, i na taj način poboljšati okus i miris.

Koliko biste vode trebali dodati u svoj alkohol? Pa, preferencije u uživanju viskija su osobna stvar, rekao je Karlsson za NPR. “Vrlo je teško reći nešto općenito.” Stara mudrost pak kaže da je dovoljno par kapi vode ili jedna kockica leda, no to zaista ovisi o osobnom ukusu.

11 komentara

11 Comments

  1. Zoran Bojic

    20 kolovoza, 2017 u 7:04 pm

    …nekima malo smeta ali je zabavno

  2. Nikola Duić

    21 kolovoza, 2017 u 9:48 am

    malo viski, malo koka kola ? ☺

  3. Darko Brodarac

    17 listopada, 2017 u 10:19 am

    Pije se…i bez puno filozofiranja..

  4. Valentina Nimac

    17 listopada, 2017 u 10:43 am

    Oliver Nokaj

  5. Filip Smrečki

    17 listopada, 2017 u 1:52 pm

    Borna Radatovic

  6. Berin Bera Gudic

    17 listopada, 2017 u 3:38 pm

    Mi smo klasa xd.

  7. Ivana Kukavica

    17 listopada, 2017 u 4:29 pm

    Zvone Milas

  8. Izabela Izzy Kecan

    17 listopada, 2017 u 5:11 pm

    Hrvoje Hudovsky vis ko je stari znalac

  9. Anka Blazanovic

    17 listopada, 2017 u 6:47 pm

    Tajana Tomić

  10. Emanuela Tomelic

    18 listopada, 2017 u 6:38 am

    Ivan Malovan

    • Ivan Malovan

      18 listopada, 2017 u 10:00 am

      Jesan lipo reka zašto kvarit viski s kolom 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...

Društvene znanosti

Ljudi koji puše i piju svakodnevno mogli bi pokazati “skromno povećanje” u dobi svog mozga, ukazuje novo istraživanje. Istraživači su otkrili da ljudi koji...

Oboljenja i poremećaji

Većina ljudi nakon novogodišnje noći odlučuje novu godinu započeti bez alkohola. U toj odluci januar im je mjesec motivacije, ali donosi i nekoliko zdravstvenih...

Ovisnost i liječenje

Rezultati novoga istraživanja pokazuju kako su oštećenja moždanog tkiva posljedica ne samo zlouporabe alkohola, već pomalo komplicirane kombinacije alkohola, kroničnog pušenja cigareta pa čak...

Oglašavanje