Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Kadulja

Salvia officinalis tzv. kadulja je zimzelena biljka, sa drvenastom stabljikom, sivim lišćem i plavim ili ljubičastim cvjetovima. Član je obitelji Lamiaceae i dominira mediteranskom regijom, iako ju nalazimo u mnogim mjestima širom svijeta. Ima dugu povijest ljekovite i kulinarske upotrebe, a u modernim vremenima ju najčešće susrećemo kao ukrasnu vrtnu biljku.

Salvia officinalis se u prošlosti koristila za odbacivanja zla, za liječenje zmijskih ugriza, za povećanje ženske plodnosti i još mnogo toga. Stari rimljani su biljku nazvali Salvia i koristili kao diuretik, lokalni anestetik za kožu, itd. Karlo Veliki je preporučio biljku za uzgoj u ranom srednjem vijeku, a tijekom Carolingovog carstva obrađivana je u samostanskim vrtovima. Na kraju srednjeg vijeka ova biljka je imala prilično dobru reputaciju, dokaz su i tadašnje izreke koje su se odnosile na njezina ljekovita svojstva i vrijednosti. John Herard Herball navodi da je kadulja “izuzetno dobra za glavu i mozak, ona osvježava osjetila i pamćenje, jača zube, obnavlja zdravlje onima koji imaju paralizu i uklanja drhtanje udova”. U knjizi Gervase Markham’s, ” The English Huswife” (1615) je čak napisan recept za zubni prah od kadulje i soli.   

Sadnja kadulje

Ako ste se odlučili na sadnju kadulje, bitno je znati koje je najbolje godišnje doba za to. Stručnjaci nalažu kako kadulja ima najbolji okus netom prije nego procvjeta  a listovi su dovoljno veliki da bi se koristili. Međutim, u prvoj godini života biljke, se ne preporuča često ubiranje jer biljka još nije došla do svojega potencijala. Kako biste izabrali najbolje listove, vodite računa da ubirete listove žive zelene boje na kojima nema žutih tragova.

Ubirajte listove pomoću oštrih škara za rezanje kako biste smanjili štetu. Listovi imaju najbolji okus kada ih se ubire tijekom ranih jutarnjih sati ili kasno navečer.

Zašto je kadulja zdrava?

Kadulja je poznata po antifungalnim, antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Studije pokazuju da je odličan izvor vlakana, vitamina A, kalcija, željeza, magnezija, mangana i vitamina B, poput folata, tiamina, piridoksina i riboflavina kojeg posjeduje u mnogo većim dozama od preporučenih dnevnih zahtjeva, plus zdrave količine vitamina C i E i tiamina. 2011. godine istraživanje je pokazalo da tradicionalna medicinska upotreba kadulje pomaže protiv simptoma menopauze. U Švicarskoj je provedena studija o kadulji koja je uključivala 72 žene, u prosjeku od 56 godina starosti, koje su u menopauzi najmanje 12 mjeseci.Svaka je tretirana jednom tabletom od kadulje tjedno u razdoblju od osam tjedana. Ova je studija pokazala kliničku vrijednost u liječenju blage, umjerene, teške i vrlo teške menopauze, smanjujući simptome za gotovo 50 do 100 posto tijekom osam tjedana.

Također biste trebali isprobati ulje od kadulje

Eterično ulje kadulje se dobiva destilacijom pare iz biljke kadulje, a poznato je da nudi zdravstvene prednosti zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.

Studija objavljena u časopisu Brazilian Journal of Microbiology otkrila je da je među 11 testiranih esencijalnih ulja, kaduljino jedno od najučinkovitijih na otporne bakterije poput E. coli.

Iako je sigurno konzumirati samu biljku tijekom trudnoće, konzumacija eteričnog ulja tijekom ovog delikatnog razdoblja nije preporučljivo zbog njegovih estrogenskih svojstva koji mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Mame koje doje također trebaju biti oprezne kada  koriste kadulju jer može doći do smanjiti proizvodnju  Zapamtite, kada je riječ o korištenju tih eteričnih ulja, bilo oralno ili lokalno, postoje potrebne mjere opreza koje trebate poduzeti. Prvo primjenite ulje na malom području kože, a zatim promatrajte nuspojave najmanje 24 sata.

Zašto piti čaj od kadulje?

Pretpostavlja se da pomaže različitim zdravstvenim problemama, uključujući:Kognitivni deficit, pretjerano znojenje (hiperhidroza), žgaravicu, nesanicu i grlobolju.

Kako napraviti čaj od kadulje?

Da biste napravili čaj od kadulje, dodajte dvije žlice svježih listova kadulje (ili jednu žličicu suhog lišća) u šalicu. Napunite šalicu gotovo kipućom vodom. Pokrijte ga i pustite nekoliko minuta. Procijedite čaj da biste uklonili lišće.

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Maca je peruanska biljka koja se uzgaja u planinama Anda. Ona je čest sastojak peruanske kuhinje koji jelima daje zemljani okus. Korijen mace može se mljeti...

Alternativna medicina

Valerijana je ljekovita biljka. Izvorno ju nalazimo u Europi i u dijelovima Azije, ali također raste u Sjevernoj Americi. Najčešće se koristi za poremećaj...

Alternativna medicina

Koje su prednosti čaja od kamilice? Čaj od kamilice odavno se koristi kao tradicionalni narodni lijek za širok raspon zdravstvenih problema. Danas se sve...

Alternativna medicina

Ružmarin je aromatična zimzelena biljka sa Mediterana. Koristi se kao kulinarski začin, ali ima i potencijalne zdravstvene koristi. Pripada obitelji biljaka koja obuhvaća  origano,...