Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Kakadui su sposobni izvesti niz različitih plesnih pokreta i koreografija

Ima još stvorenja sposobnih za samostalno osmišljavanje i pamćenje plesnih koreografija

Rasplesani kakadu Snowball, koji je postao planetarno popularan preko YouTubea, pokazao je kako spontani i raznoliki plesni pokreti nisu svojstveni samo ljudima.

Snowball se spontano kreće uz glazbu te uz odličan ritam izvodi različite plesne pokrete glavom, dizanjem stopala i okretanjem tijela.

“Spontano kretanje uz glazbu je prisutno u svakoj ljudskoj kulturi i temelj je plesa”, piše u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Takvo kretanje se “javlja i kod papagaja, možda zato što i oni (poput ljudi, a za razliku od majmuna) mogu učiti pomoću zvukova, a mozgovi im imaju jake audio-motoričke veze”. To omogućuje sofisticirane sposobnosti procesuiranja.

Snowball je postao poznat još prije desetljeća kad je objavljen videozapis na kojem pleše uz Everybody, hit Backstreet Boysa. Kasnije je plesao i na mnoge druge hitove.

Analiza njegovih videozapisa pokazala je kako Snowball ima 14 različitih plesnih pokreta te čak dvije osmišljene i zapamćene “koreografije”. Ovakvo ponašanje bi “moglo biti znak kreativnosti”, tvrde znanstvenici.

“Ovo je prvi put da neka druga vrsta pleše uz ljudsku glazbu spontano i bez treninga, temeljem vlastitog razvoja i socijalizacije s ljudima”, izjavio je Aniruddh Patel, psiholog sa Sveučilišta Tufts i Harvard.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh