Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Kakadui su sposobni izvesti niz različitih plesnih pokreta i koreografija

Ima još stvorenja sposobnih za samostalno osmišljavanje i pamćenje plesnih koreografija

Rasplesani kakadu Snowball, koji je postao planetarno popularan preko YouTubea, pokazao je kako spontani i raznoliki plesni pokreti nisu svojstveni samo ljudima.

Snowball se spontano kreće uz glazbu te uz odličan ritam izvodi različite plesne pokrete glavom, dizanjem stopala i okretanjem tijela.

“Spontano kretanje uz glazbu je prisutno u svakoj ljudskoj kulturi i temelj je plesa”, piše u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Takvo kretanje se “javlja i kod papagaja, možda zato što i oni (poput ljudi, a za razliku od majmuna) mogu učiti pomoću zvukova, a mozgovi im imaju jake audio-motoričke veze”. To omogućuje sofisticirane sposobnosti procesuiranja.

Snowball je postao poznat još prije desetljeća kad je objavljen videozapis na kojem pleše uz Everybody, hit Backstreet Boysa. Kasnije je plesao i na mnoge druge hitove.

Analiza njegovih videozapisa pokazala je kako Snowball ima 14 različitih plesnih pokreta te čak dvije osmišljene i zapamćene “koreografije”. Ovakvo ponašanje bi “moglo biti znak kreativnosti”, tvrde znanstvenici.

“Ovo je prvi put da neka druga vrsta pleše uz ljudsku glazbu spontano i bez treninga, temeljem vlastitog razvoja i socijalizacije s ljudima”, izjavio je Aniruddh Patel, psiholog sa Sveučilišta Tufts i Harvard.

Možda će vas zanimati

Genetika

Znanstvenici su u jednoj studiji dali objašnjenje zašto neki ljudi imaju smisla za ples, a drugi imaju osjećaj kao da imaju dvije lijeve noge....

Biljke i životinje

Čimpanze se kreću u ritmu muzike, pokazala je studija objavljena u utorak. Japanski znanstvenici puštali su različite klavirske skladbe sedmoro čimpanzi koji su reagirali...

Neuroznanost

Za tijelo već znamo, no što plesanje čini mozgu? Sve oni koji vole zavladati plesnim podijem mogli bi se iznenaditi da si čine jako...

Biljke i životinje

Ako ste mislili da su papige ptice koje žive u bujnim tropskim džunglama, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su SAD imale svoju...