Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kako bi roboti mogli postati heroji koronavirusa: Ovo su iskustva diljem svijeta

Jedan tim robota privremeno je brinuo o pacijentima u improviziranoj bolnici u Wuhanu, kineskom gradu odakle je počela epidemija. Služili su hranu, mjerili temperaturu i komunicirali, piše France 24.

Jedan od tih robota zvao se Cloud Ginger po svom proizvođaču:

“Pružao je korisne informacije, razgovarao, zabavljao plesom, čak i pomagao pacijentima u vježbama istezanja”, rekao je predsjednik CloudMinds Karl Zhao o ovom humanoidnom robotu.

Medicinski tim na daljinu je kontrolirao robote na terenu. Ovi roboti pacijentima su se bavili samo nekoliko dana, ali u budućnosti najavljena je mogućnost u kojoj roboti brinu o pacijentima sa zaraznim bolestima dok zdravstveni radnici upravljaju sa sigurne udaljenosti.

U bolnicama na Tajlandu, u Izraelu i drugim državama pacijenti se s robotima susreću samo radi komunikacije s liječnicima koja se obavlja putem videa, a neki od tih robota čak su skloni provjeri pluća pacijenta slušajući ih dok dišu.

Bolnica Alexandra u Singapuru će koristiti robota za isporuku lijekova i obroka pacijentima pozitivnim na koronavirus, kao i onima za koje se sumnja da su zaraženi, a nalaze se u odjelima za izolaciju.

Prisustvom robota smanjuje se broj dodirnih točaka s izoliranim pacijentima smanjujući tako rizik da virus prijeđe na zdravstvene radnike, objasnio je direktor bolnice Alexander Yip. Oni također mogu biti poslati na skeniranje kako bi se utvrdilo ima li virusa na njima.

Osim ovih nabrojanih, sve češće se koriste roboti čiji zadatak je stalno dezinficiranje soba, hodnika i ručki na vratima.

Direktor istraživanja američkog Udruženja potrošača tehnologije Lesley Rohrbaugh rekao je kako je pandemija ubrzala razvoj robotike:

“U vremenu smo kad postoji korist od ovakve tehnologije tako da izgleda da korist nadmašuje troškove”, rekao je on.

Još jedna korisna inovacija je na pomolu, a to je dron opremljen senzorima i kamerama koji u gužvi trebaju uočiti ljude sa simptomima infekcije koronavirusom. Na tome radi tim sa Sveučilišta u Južnoj Australiji u suradnji s kanadskim proizvođačem bespilotnih letjelica Draganfly.

“To bi moglo biti dio sustava za rano upozoravanje ili za statistički utvrditi koliko je stanovništva pogođeno virusom”, rekao je profesor Javaan Singh Chahl.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici donose novo istraživanje koje ukazuje na to da većina ljudi ima imunitet dovoljno jak da spriječi upalu pluća uzrokovanu SARS-CoV-2. Iako su uspjeli...

Bakterije i virusi

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19. To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima...

Genetika

Kako bi se proširila tehnologija za modificiranje gena i njihove ekspresije, znanstvenici su razvili CRISPR sustav koji cilja RNA umjesto DNA. Ove kemijski modificirane...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...