Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kako bi roboti mogli postati heroji koronavirusa: Ovo su iskustva diljem svijeta

Jedan tim robota privremeno je brinuo o pacijentima u improviziranoj bolnici u Wuhanu, kineskom gradu odakle je počela epidemija. Služili su hranu, mjerili temperaturu i komunicirali, piše France 24.

Jedan od tih robota zvao se Cloud Ginger po svom proizvođaču:

“Pružao je korisne informacije, razgovarao, zabavljao plesom, čak i pomagao pacijentima u vježbama istezanja”, rekao je predsjednik CloudMinds Karl Zhao o ovom humanoidnom robotu.

Medicinski tim na daljinu je kontrolirao robote na terenu. Ovi roboti pacijentima su se bavili samo nekoliko dana, ali u budućnosti najavljena je mogućnost u kojoj roboti brinu o pacijentima sa zaraznim bolestima dok zdravstveni radnici upravljaju sa sigurne udaljenosti.

U bolnicama na Tajlandu, u Izraelu i drugim državama pacijenti se s robotima susreću samo radi komunikacije s liječnicima koja se obavlja putem videa, a neki od tih robota čak su skloni provjeri pluća pacijenta slušajući ih dok dišu.

Bolnica Alexandra u Singapuru će koristiti robota za isporuku lijekova i obroka pacijentima pozitivnim na koronavirus, kao i onima za koje se sumnja da su zaraženi, a nalaze se u odjelima za izolaciju.

Prisustvom robota smanjuje se broj dodirnih točaka s izoliranim pacijentima smanjujući tako rizik da virus prijeđe na zdravstvene radnike, objasnio je direktor bolnice Alexander Yip. Oni također mogu biti poslati na skeniranje kako bi se utvrdilo ima li virusa na njima.

Osim ovih nabrojanih, sve češće se koriste roboti čiji zadatak je stalno dezinficiranje soba, hodnika i ručki na vratima.

Direktor istraživanja američkog Udruženja potrošača tehnologije Lesley Rohrbaugh rekao je kako je pandemija ubrzala razvoj robotike:

“U vremenu smo kad postoji korist od ovakve tehnologije tako da izgleda da korist nadmašuje troškove”, rekao je on.

Još jedna korisna inovacija je na pomolu, a to je dron opremljen senzorima i kamerama koji u gužvi trebaju uočiti ljude sa simptomima infekcije koronavirusom. Na tome radi tim sa Sveučilišta u Južnoj Australiji u suradnji s kanadskim proizvođačem bespilotnih letjelica Draganfly.

“To bi moglo biti dio sustava za rano upozoravanje ili za statistički utvrditi koliko je stanovništva pogođeno virusom”, rekao je profesor Javaan Singh Chahl.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Oglašavanje