Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Kako emocije drugih utječu na naš osjet njuha

Novo istraživanje otkriva da emocionalna ekspresija na licima drugih ljudi može utjecati na to doživljavamo li miris u pozitivnom ili negativnom svjetlu.

Miriše li nešto dobro ili loše, ne ovisi samo o nosu.

Emocionalne ekspresije na licima drugih mogu utjecati na to koliko pozitivnim ili negativnim doživljavamo neki miris. Osnova ovog učinka je aktivnost u području mozga relevantnom za miris, i aktivira se čak i prije nego osjetimo miris. Ovo su otkrili neuropsiholozi sa Sveučilišta Ruhr-Bochum. Svoja otkrića objavili su u časopisu Scientific Reports. “Kada vidimo da netko napravi izraz lica zbog smrada koji im je ušao u nos, isti taj miris neugodan je i nama”, rekao je dr. Patrick Shulze, jedan od autora.

Isti miris uvijek miriše drukčije

Istraživački tim okupljen oko dr. Patricka Shulzea, dr. Anne-Kathrin Bestgen i prof. dr. Boris Suchan istražili su putem funkcionalne magnetske rezonance (fMRI) kako mozak obrađuje kombinaciju emocionalnih informacija i mirisa. Sudionici su gledali slike osoba sa sretnim, neutralnim ili zgađenim izrazom lica. Nakon toga su ocjenjivali jedan od 12 mirisa.

Slike s izrazima lica utjecale su na način na koji se doživljavaju mirisi. Sudionici su ocijenili valenciju mirisa kao višu kada su prvo vidjeli sretno lice, i ocijenili su valenciju kao nižu kada su prije ocjenjivanja vidjeli zgađeni izraz lica. To se odnosi na arome poput karamele i limuna, kao i mirisa znoja ili češnjaka. Samo smrad izmeta nije mogao biti vrednovan pozitivnim izrazom lica.

Očekivanja utječu na percepciju

Za različite percepcije odgovoran je određeni dio olfaktornog mozga – piriformni (primarni olfaktorni) korteks. Ovo područje mozga aktivira se prije nego osoba osjeti miris. Piriformni korteks obrađuje što vidimo i stvara očekivanje o mirisu nečega. Ovo očekivanje utječe na stvarno iskustvo mirisa. Podaci fMRI snimki pokazali su da se stanice piriformnog korteksta aktiviraju prije nego se miris pojavi u zraku.

Znanstvenici su u prethodnim studijama uvijek prezentirali slike i mirise istovremeno. “Tek sad, kad smo analizirali interakciju olfaktornih i vizualnih informacija u odvojenom vremenu, možemo vidjeti da se piriformni kortekst aktivira prije nego namirišemo nešto”, objasnio je Suchan u studiji. Neuropsiholozi planiraju sljedeće istraživanje o ulozi piriformnog korteksa u percepciji tijela. “Pretpostavljamo i društvenu komponentu”, rekao je Suchan.

Izvor: Neuroscience News

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....