Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Kako kemoterapija utječe na mozak?

09828092

Kad neki pojedinci bivaju podvrgnuti kemoterapiji, obično s vremenom primijete promjene u pamćenju, koncentraciji i načinu na koji razmišljaju. Prvi takvi slučajevi zabilježeni su kod žena s rakom dojke koje su bile podvrgnute tretmanu, a s godinama su brojni pacijenti bili zabrinuti, šalili se i bili frustrirani zbog tih „mentalnih izmaglica” koje dolaze s onim što su oni nazvali „kemo mozak”. Znanstvenici su po prvi put bili u mogućnosti pokazati da „kemo mozak” ima stvarne posljedice.

Studija objavljena u časopisu Clinical Neurophysiology otkrila je da ljudima koji su iskusili takvo stanje „kemo mozga” nedostaje sposobnost održavanja usredotočenosti vlastitih misli. „Zdrav mozak potroši neko vrijeme na lutanje, ali je i neko vrijeme u potpunosti uključen. Otkrili smo da taj ‘kemo mozak’ kronično luta, on je zapravo konstantno isključen”, rekao je Todd Handy, profesor psihologije na Sveučilištu British Columbia. Znanstvenici su otkrili da oni s „kemo mozgom“ imaju tendenciju ostati u takvom stanju. To je razlog zašto 50% pacijenata koji su mislili da će biti pogođeni takvim stanjem, osjeća potrebu stalno sve zapisivati i obavljati samo najjednostavnije moguće zadatke.

Prilikom provođenja istraživanja znanstvenici su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi pratili moždanu aktivnost pacijentica oboljelih od raka dojke, dok su izvršavale niz zadataka. Oni su otkrili da su pacijentice izliječene od raka dojke imale manju vjerojatnost zadržavanja kontinuirane pozornosti u usporedbi sa zdravim osobama – čak i do tri godine nakon tretmana.

Ono što još više zabrinjava je činjenica da kada su žene mislile da su koncentrirane, EEG je pokazao da je veliki dio njihovog mozga tada zapravo bio isključen i da im misli lutaju. Studija je također pokazala da su njihovi mozgovi bili aktivniji od mozgova zdravih žena čak i kada su bile zamoljene da se opuste. Znanstvenici se nadaju da bi ti rezultati mogli pomoći liječnicima izmjeriti učinak kemoterapije koju ona ima na mozak pacijenata.

Tekući testovi za procjenu kognitivne sposobnosti pacijenata koji primaju kemoterapiju, razvijeni su za druge kognitivne poremećaje, poput Alzheimerove bolesti ili različitih ozljeda mozga. Oni su se pokazali nedjelotvornima jer su oboljeli od raka često bili u mogućnosti ispuniti ove testove bez ikakvih problema.

„Liječnici sada priznaju da su učinci liječenja raka kemoterapijom vidljivi još dugo nakon završetka njihova provođenja, te zaista mogu imati velik utjecaj na život osobe. Ovi rezultati mogli bi ponuditi novi način za testiranje ‘kemo mozga’ u bolesnika, te praćenje njihova stanja”, rekla je Kristin Campbell, glavna autorica studije.

1 komentar

1 komentar

  1. Neko

    14 svibnja, 2015 u 11:26 am

    Ja sam operisao tumor na mozgu kao djete od 3-4 godine, i vazda mi je padalo svašta na pamet i teško se fokusirati samo da učiš nešto ili radiš, jer vazda ima nešto još. Većinom je to šta uraditi za nekad, ili naučiti. Najbolje rješenje je zapisati sve što želiš ili bilo šta drugo negdje, to inače važi za sve ljude.

    Jer sve što više neko misli gore mu je, a kad zapišeš onda prestaješ da misliš, pa čak i zaboraviš.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Kako liječiti trudnice oboljele od karcinoma? Može li se primijeniti uobičajeni postupak liječenja kemoterapijom, a da se time ne ugrozi zdravlje nerođenog djeteta? Odgovore...

Oglašavanje