Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Kako kosa raste?

kako-kosa-raste

Rast dlaka ovisi o više faktora poput dobi, težine, metabolizma, hormona, lijekova itd. Sve dlake na našem tijelu prolaze kroz tri faze rasta. Na samome početku formira se folikula (korijen dlake) koja izgleda poput vrećice, a nalazi se ispod kože. Ono što mi vidimo je sitni otvor na koži koji je zapravo tkivo formirano iz folikule. Zanimljivo je da ljudsko tijelo sadrži više folikula nego tijelo životinja poput čimpanzi, gorila i sl., no čini nam se da imamo manje dlaka jer je većina svijetla i zbog toga ih ne vidimo. Nakon formiranja folikula odvijaju se faze: anagena, katagena i telogena.

1. Anagena faza ili faza aktivnog rasta

Prva faza traje nekoliko godina tako da u se određenom razdoblju gotovo 85% naših dlaka nalazi u ovoj fazi i tada sadrže velike količine melanina. Upravo zbog tog pigmenta dlaka se može laserski uništiti jedino u ovoj fazi. Također se javljaju mnoge mikrostrukture poput papila i ispupčenja, a zadužene su za kontrolu rasta dlake. Krvne su žile u izravnom kontaktu s folikulama.

2.Katagena ili regresivna faza

Tijekom druge faze počinje odumiranje dlake, ali ona ne otpada već se odvaja od korijena. Zbog toga se u potpunosti zaustavlja opskrba krvlju. Smanjuje se i proizvodnja melanina, a matične stanice više ne proizvode dlake. Katagena faza traje tri tjedna, a u određenom trenutku 3-4% dlaka na našem tijelu prolazi kroz ovu fazu.

3. Telogena faza ili faza odmora

U posljednjoj je fazi dlaka spremna za opadanje jer više nije povezana ni s jednom mikrostrukturom. Započinje proces rasta novih dlaka. Telogena faza traje 5-6 tjedana, a 10-13% svih dlaka na našem tijelu nalaze se u ovoj fazi u određenom trenutku. Istraživanja su pokazala kako se ljudi, koji doživljavaju stres, napetost ili su bolesni dulje vremensko razdoblje, duže nalaze u ovoj fazi što rezultira većim gubitkom dlake te manjim stupnjem njihova ponovnog rasta. Očigledno je da dlaka kose može narasti dulja nego dlaka obrva, a razlog tome je što se naša kosa većinu vremena nalazi u anagenoj fazi i nastavlja rasti, dok se tek 10% dlaka u obrvama nalazi u prvoj fazi, koja još uz to traje tek oko tri do devet tjedana.

3 komentara

3 Comments

 1. Zeljko Extrem

  27 veljače, 2013 u 6:41 pm

  polako ali sigurno:))

 2. Daniela Dunat

  27 veljače, 2013 u 6:41 pm

  Unos sintetskih hormona danas je stravičan.. Ljudi ih praktički konzumiraju svakodnevno, preko farmakologije i hrane životinjskog podrijetla. Čovjekov organizam reagira suptilnom osvetom, pa se javlja pojačana dlakavost svih područja osim kose, koja postaje slabija, poroznija i prorijedi se. Zarađuju kozmetičari i endokrinolozi, dogovorno opet upućuju na sintetske hormone, pokupe postotak od prodanih proizvoda, a čovjek jede hormonsko meso i hrani svoju-životinju. Ne znam koji bi smile bio prikladan, pa neću tekst završiti nijednim..

 3. Dušan Jovanović

  27 veljače, 2013 u 8:09 pm

  Olaaaa koji dobar osvrt Danijele Dunat. Čestitam.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

S gubitkom kose se susreće gotovo 50 % svih muškaraca nakon pedesete godine, a niski muškarci mogu imati povećani rizik da postanu ćelavi prerano....

Američki i brazilski znanstvenici uvjereni su da to treba dalje istražiti kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose uzrokovan starenjem. Znanstvenici...

Sadašnja boja kose vjerojatno nije ista kao ona koju ste imali s 2 godine

Oglašavanje