Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kako nam tehnologija može pomoći da budemo anonimni na internetu?

Svi korisnici interneta barem su se jednom sreli sa pojmom VPN. Međutim, mali broj ljudi zna precizno objasniti što je zapravo VPN i na koji način možemo iskoristiti sve blagodati koje on pruža. U ovom ćemo članku odgovoriti na pitanje služi li on samo naprednim korisnicima interneta ili nam svima može koristiti u svakodnevnom životu.

Više o preporučenim pružateljima VPN usluga možete pronaći na sljedećem linku. Na linku ćete naići na vrlo korisne informacije poput prednosti i mana pojedinih VPN poslužitelja, pa bi bilo poželjno proučiti taj link prije vaše konačne odluke.

Kako definirati VPN?

Temeljna primjena VPN-a je korištenje sigurne veze koja onemogućuje pristup našim podacima nekoj trećoj strani onemogućuje krađu osobnih informacija.

Najjednostavnije rečeno, VPN kreira point-to-point vezu koja ne može ni na koji način biti prisluškivana.

Point-to-point vezu možemo shvatiti kao tunel kroz koji ulaze naši podaci, podaci putuju kroz tunel neometano i tako dolaze do odredišta bez mogućnosti prisluškivanja, zbog enkripcije.

Primjena VPN-a

Sama primjena VPN-a je vrlo široka. Od iskorištavanja mogućnosti prikrivanja ilegalnih radnji (skidanje igrica i software-a preko torrent-a), pa sve do korištenja usluga koje nisu dostupne na vašoj geolokaciji.

Primjerice, osoba kojoj po geolokaciji nije dostupna usluga poput Spotify-a, istu će moći koristiti na toj geolokaciji samo u slučaju korištenja VPN-a.

Bitno je znati da većina pružatelja VPN usluga, Vama kao korisniku, obećava da neće pratiti vašu aktivnost, ali ipak državni organi mogu sredstvom prisile natjerati pružatelja VPN usluga da počne pratiti što korisnik radi, bez obavijesti korisniku.

Ukoliko ne sudjelujete u ilegalnim web „aktivnostima“ , ne bi trebali biti zabrinuti oko toga.

Kako početi koristiti VPN usluge?

Na pružatelje VPN usluga ćete naići na svakom koraku.

Međutim, obratite pozornost na samu cijenu usluge, te količinu podataka koju vam pružatelj VPN usluge nudi kroz mjesečno ili godišnje razdoblje.

U većini slučajeva to izgleda tako da instalirate program od VPN poslužitelja na vaše računalo. Zatim slijedi registracija te odmah nakon odabir plana korištenja i plaćanje.

Zapamtite da postoje VPN pružatelji usluga koji će vam dati ograničenu količinu podataka (oko 1GB) mjesečno bez plaćanja, uz samu registraciju.

Preporuka je prvo proučiti liste najboljih pružatelja VPN usluga, pa na temelju toga odlučiti se za najbolju ponudu koja vama kao korisniku paše.

Zaključak

U današnje vrijeme, VPN usluge su dostupne svima, ali isto tako polako postaju i potreba.

Bitno je razmisliti o korištenju VPN usluga, zato što gotovo svatko bez VPN-a riskira svoju privatnost.

VPN radi na način da se stvori zamišljeni tunel od točke A (vaše računalo) do točke B (VPN server). Na taj način se stvara zatvorena i sigurna veza koja ne može biti prisluškivana (podaci ne mogu curiti).

Postoji jako puno VPN pružatelja usluga, ali najbolje je proučiti preporuke na internetu i na temelju tih preporuka i vaših potreba i mogućnosti odabrati najbolju opciju!

Bitno je znati da VPN pružatelj usluga može odati podatke državnim organima, ukoliko to bude traženo, ali ako ne sudjelujete u ilegalnim aktivnostima, ne morate se bojati. Više informacija o VPN uslugama možete pronaći na sljedećem linku.

Nadam se da na kraju ovoga članka, jasnije shvaćate koncept VPN-a (što je on i kako funkcionira).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Elon Musk je na Twitteru objavio da bi Starlink trebao izaći iz beta verzije tijekom sljedećeg mjeseca. Tvrtka je ranije za cilj imala ponuditi...

Tehnologija

SpaceX radi na tome da svoju Starlink satelitsku internetsku mrežu dovede u avione, a pregovori s određenim tvrtkama već su u tijeku. “Imamo svoj...

Svemir

Tvrtka SpaceX je u nedjelju lansirala novih 60 Starlink satelita u orbitu, a tom prilikom je upotrijebila Falcon 9 raketu rekordni deveti put. Falcon...

Svemir

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita.

Oglašavanje