Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kako nam tehnologija može pomoći da budemo anonimni na internetu?

Svi korisnici interneta barem su se jednom sreli sa pojmom VPN. Međutim, mali broj ljudi zna precizno objasniti što je zapravo VPN i na koji način možemo iskoristiti sve blagodati koje on pruža. U ovom ćemo članku odgovoriti na pitanje služi li on samo naprednim korisnicima interneta ili nam svima može koristiti u svakodnevnom životu.

Više o preporučenim pružateljima VPN usluga možete pronaći na sljedećem linku. Na linku ćete naići na vrlo korisne informacije poput prednosti i mana pojedinih VPN poslužitelja, pa bi bilo poželjno proučiti taj link prije vaše konačne odluke.

Kako definirati VPN?

Temeljna primjena VPN-a je korištenje sigurne veze koja onemogućuje pristup našim podacima nekoj trećoj strani onemogućuje krađu osobnih informacija.

Najjednostavnije rečeno, VPN kreira point-to-point vezu koja ne može ni na koji način biti prisluškivana.

Point-to-point vezu možemo shvatiti kao tunel kroz koji ulaze naši podaci, podaci putuju kroz tunel neometano i tako dolaze do odredišta bez mogućnosti prisluškivanja, zbog enkripcije.

Primjena VPN-a

Sama primjena VPN-a je vrlo široka. Od iskorištavanja mogućnosti prikrivanja ilegalnih radnji (skidanje igrica i software-a preko torrent-a), pa sve do korištenja usluga koje nisu dostupne na vašoj geolokaciji.

Primjerice, osoba kojoj po geolokaciji nije dostupna usluga poput Spotify-a, istu će moći koristiti na toj geolokaciji samo u slučaju korištenja VPN-a.

Bitno je znati da većina pružatelja VPN usluga, Vama kao korisniku, obećava da neće pratiti vašu aktivnost, ali ipak državni organi mogu sredstvom prisile natjerati pružatelja VPN usluga da počne pratiti što korisnik radi, bez obavijesti korisniku.

Ukoliko ne sudjelujete u ilegalnim web „aktivnostima“ , ne bi trebali biti zabrinuti oko toga.

Kako početi koristiti VPN usluge?

Na pružatelje VPN usluga ćete naići na svakom koraku.

Međutim, obratite pozornost na samu cijenu usluge, te količinu podataka koju vam pružatelj VPN usluge nudi kroz mjesečno ili godišnje razdoblje.

U većini slučajeva to izgleda tako da instalirate program od VPN poslužitelja na vaše računalo. Zatim slijedi registracija te odmah nakon odabir plana korištenja i plaćanje.

Zapamtite da postoje VPN pružatelji usluga koji će vam dati ograničenu količinu podataka (oko 1GB) mjesečno bez plaćanja, uz samu registraciju.

Preporuka je prvo proučiti liste najboljih pružatelja VPN usluga, pa na temelju toga odlučiti se za najbolju ponudu koja vama kao korisniku paše.

Zaključak

U današnje vrijeme, VPN usluge su dostupne svima, ali isto tako polako postaju i potreba.

Bitno je razmisliti o korištenju VPN usluga, zato što gotovo svatko bez VPN-a riskira svoju privatnost.

VPN radi na način da se stvori zamišljeni tunel od točke A (vaše računalo) do točke B (VPN server). Na taj način se stvara zatvorena i sigurna veza koja ne može biti prisluškivana (podaci ne mogu curiti).

Postoji jako puno VPN pružatelja usluga, ali najbolje je proučiti preporuke na internetu i na temelju tih preporuka i vaših potreba i mogućnosti odabrati najbolju opciju!

Bitno je znati da VPN pružatelj usluga može odati podatke državnim organima, ukoliko to bude traženo, ali ako ne sudjelujete u ilegalnim aktivnostima, ne morate se bojati. Više informacija o VPN uslugama možete pronaći na sljedećem linku.

Nadam se da na kraju ovoga članka, jasnije shvaćate koncept VPN-a (što je on i kako funkcionira).

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...