Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kako napraviti samostalni pregled dojke radi ranog otkrivanja karcinoma?

Rak dojke se ne može spriječiti, ali možete poduzeti tri važna koraka kako biste ga što ranije otkrili.

Jednom Mjesečno na pregled

Odrasle žene svih starosnih dobi potiču se na samostalni pregled dojki najmanje jednom mjesečno. Četrdeset posto karcinoma dojke otkrivaju žene koje osjete kvržicu, stoga je redoviti samopregled dojke vrlo važan. Mamografija može pomoći da otkrijete rak prije nego što osjetite kvržicu, samopregledi dojki pomažu vam da budete upoznati s izgledom svojih dojki tako da se na vrijeme obratite ako liječniku ako uočite promjene.

Kako se provodi samostalni pregled dojki?

1) Dok se tuširate

Pomoću jastučića prstiju klizite po cijeloj dojci kružnim uzorkom, izvana prema sredini, provjeravajući cijelo područje dojke i pazuha. Provjerite obje dojke svakog mjeseca i obratite pozornost na bilo koji grumen, zadebljanje ili očvrsnuti čvor.

2) Ispred zrcala

Vizualno pregledajte grudi, tako da stanete ispred zrcala, držeći ruke uz bokove. Zatim podignite ruke visoko iznad glave. Potražite bilo kakve promjene u konturi, bilo kakvo oticanje, udubljenje kože ili promjene u bradavicama. Zatim odmaknite dlanove na kukove i čvrsto pritisnite kako biste savili mišiće prsa. Lijeva i desna dojka neće se točno podudarati – malo ženskih dojki to čini, stoga potražite bilo kakve udubljenja, nabore ili promjene, osobito na jednoj strani.

3) Dok ležite

Kada ležite, tkivo dojke ravnomjerno se širi duž zida grudnog koša. Stavite jastuk ispod desnog ramena i desnu ruku iza glave. Lijevom rukom lagano pomičite jastučiće prstiju po desnoj dojci malim kružnim pokretima koji pokrivaju cijelo područje dojke i pazuha. Koristite lagani, srednji i čvrsti pritisak. Ponovite ove korake za lijevu dojku.

Mogu li se osloniti na samostalni pregled dojki kako bih bila sigurna da nemam rak?

Mamografija može otkriti tumore prije nego ih se osjeti, pa je redoviti pregled ključan za rano otkrivanje. No, u kombinaciji s redovnom medicinskom njegom i odgovarajućom mamografijom koja se preporučuje u skladu s uputama, samostalni pregledi dojki mogu pomoći ženama da znaju što je normalno za njih, kako bi mogli prijaviti bilo kakve promjene svom liječniku. Ako naiđete na kvržicu, dogovorite sastanak sa svojim liječnikom, ali nemojte paničariti – 8 od 10 kvržica nisu kancerogene. Za dodatnu sigurnost, nazovite svog liječnika kad god imate pitanja.

Jeste li nedavno primijetili promjene u dojkama?

Mnogi simptomi raka dojke su nevidljivi i ne zamjetni bez profesionalnog pregleda, ali neki simptomi mogu biti rano uhvaćeni samo proaktivnim djelovanjem na zdravlje dojki.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u jednoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik...

Oboljenja i poremećaji

Karcinomi su povezani s dobi i javljaju se mnogo češće kod starih nego kod mladih ljudi. Članak čiji su autori iz Centra za rak...

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Znanost

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti...