Connect with us

Znanost

Kako nastaje dim u Vatikanu?

Kemija

Kako nastaje dim u Vatikanu?

Bijeli dim koji se večeras pojavio iz dimnjaka s vrha Sikstinske kapele u Vatikanu označio je da je 76-godišnji Argentinac Jorge Mario-Bergoglio izabran za papu, a bit će poznat kao Papa Franjo I.

Koautor knjige Chemistry of Pyrotechnics pokušao je objasniti kako nastaje taj dim.

Kako je moguće stvoriti dim određene boje? Nije li svaki dim siv?

Dva su načina na koja se može stvoriti dim; izgaranje, kojim nastaje dim kada materijal djelomično izgori te isparavanje koje nastaje kada se čvrsti materijali zagrijavaju kako bi se pretvorili u tekuće stanje, a zatim u plin. “Dim koji nastaje kada se zapali drvo ili slama rezultat je izgaranja – materijal bogat ugljikom u drvu gori, ali ne izgori potpuno. Tako se oslobađa ugljikov dioksid i pepeo koji je sive ili crne boje. U slučaju isparavanja čvrsta tvar se brzo rastali i isparava zbog zagrijavanja, no ne do te točke da sama tvar izgori. Zatim se ponovno kondenzira u zraku u obliku magle koju mi vidimo kao dim.”

Što se može koristiti kako bi nastao bijeli dim?

Postoje različiti materijali koji su bijele ili svjetlo sive boje, ovisno o njihovim karakteristikama. Mocella ističe uobičajene načine stvaranja bijelog dima – cink i elementarni fosfor koji privlače vlagu kada se zapale, a to stvara gusti bijeli dim.

Kako se u Vatikanu stvara bijeli dim?

“Definitivno je riječ o isparavanju, ali o kakvom točno, ne znamo”, rekao je Mocella. On smatra da kardinali koriste jednostavniji proces izgaranja, a jedan od takvih je zagrijavanje metalne prašine cinka s elementarnim sumporom iz čega nastaje plin cinkovog sulfida koji je gust i bijele boje.

Što je s crnim dimom?

Crni dim najbolje nastaje djelomičnim izgaranjem organskih materijala poput drva. “Ako ograničimo količinu kisika za vrijeme brzog izgaranja, dobit ćemo puno crnog dima.”

Jesu li u Vatikanu nekad koristili slamu kako bi dobili crni dim?

Ako se posebna vrsta slame zapali u uvjetima s malo kisika, može nastati crni dim, no vjerojatno ne onako gust kakav treba biti. Kako bi dim bio dovoljno gust i crn, potrebno je dosta toga brzo obaviti, što zahtijeva kemijski posredovano izgaranje u kontroliranim uvjetima, a ne samo zapaljenu slamu.

Može li dim biti neke druge boje, primjerice, crvene, zelene ili plave?

“Možemo stvoriti dim neke druge boje. Određene krute boje mogu se brzo rastaliti u tekućinu koja onda isparava u plin koji se, pak, ponovno kondenzira u zraku u obliku malenih kapljica što mi vidimo kao dim u boji. Potrebno je pažljivo pripremiti pirotehničke materijale za zagrijavanje kako bi boja isparila. Boje su često napravljene od organskih materijala koji se mogu pretvoriti u crno-sivi pepeo ako je gorenje previše intenzivno.”

Mogu li se obojeni dimovi pojaviti u prirodi?

“Vrlo rijetko, budući da su potrebni odgovarajući uvjeti i materijali kako bi nastali. Ne mogu se sjetiti niti jednog prirodnog obojenog plina – barem ne na našem planetu.”

Mogu li kardinali napraviti vatromet umjesto dima?

Da, moguće je napraviti vatromet, ali samo ako je dimnjak ravan i ako nema nikakvih blokada u njemu. Morali bi također skinuti poklopac s vrha dimnjaka kako ne bi došli u bliski susret s vatrometom u Sikstinskoj kapeli, što vjerojatno nije nešto čemu se Michelangelo nadao.

Babuške su zle.

18 komentara

18 Comments

 1. Jan Železny

  14 ožujka, 2013 kod 7:03 am

  Uzimao sam vas za malo ozbiljniju stranicu, što je sljedeće, kako nastaje sveta stolica?

 2. Zeljko Gti Swift

  14 ožujka, 2013 kod 7:04 am

  zapale vjesticu onda nastaje pizdin dim:)))

 3. Maioni Davor

  14 ožujka, 2013 kod 7:05 am

  Marlboro!:)

 4. Ivana Kali

  14 ožujka, 2013 kod 7:06 am

  ja se ponadala da cemo saznat sta su pusili kardinali ovih dana 😉

 5. Milan Vukelja

  14 ožujka, 2013 kod 7:11 am

  misterija…

 6. Enis Zeković

  14 ožujka, 2013 kod 7:19 am

  Pitajte indijance..

 7. Genoveva Peovic

  14 ožujka, 2013 kod 7:24 am

  Pitajte nas koji se dižemo u 4 jutrom svakim danom da potpalimo (ako ima što)peć,da nam se tuljani ne smrznu kad se dignu iz poluhladnih kreveta,pa se spremaju na putešestvije do škole..

 8. Mate Mandunka Kovacevic

  14 ožujka, 2013 kod 7:26 am

  tekučina za E-cigarete, glikol…ono je gusta vodena para….isto se koristi za mašine za maglu u diskačima…

 9. Ivana Curkov

  14 ožujka, 2013 kod 7:32 am

  Ponekad se pitam čemu sve ovo. Kad se “znanost” bavi ovakvim stvarima… Stvarno su više svi naporni sa tim kvazi vjestima koje okupiraju svijet. Ko da nema važnijih stvari na ovoj planeti, od toga ko će obući zlatno ruho i glumiti zlatno tele milijunima…

 10. Flash Back

  14 ožujka, 2013 kod 7:44 am

  prdežom … prema boji kože ! bijeli ili crni … ovisi o tome da li vijest o izboru treba objaviti crnjo ili beljo …

 11. Haris Perviz

  14 ožujka, 2013 kod 7:45 am

  kad treba bijeli zapale sirove vrbe a za crni na vrbu sirovu bace nenine kaljače.-..:)))

 12. Flash Back

  14 ožujka, 2013 kod 7:51 am

  j.ž. : sveta stolica nastaje kad stigneš “tam ” pola minute prije eksplozije !

 13. Surdic Mila

  14 ožujka, 2013 kod 8:26 am

  uzasno mi idu na zivce pojedine osobe koje su mislile ovo ili ono… oprostite ali nekog bas interesira otkud sve to ! a ako vam se ne svidja zasto citate???? !!! ja mislim da ste super stranica i samo tako nastavite. pozz

 14. Marijana Bozilovic

  14 ožujka, 2013 kod 9:13 am

  pa zar upravo ti “fenomeni ljudske gluposti” nisu za ispitivanje ?! šta je to praiskonsko u čoveku što ga navodi na samospaljivanje … papinci verovatno znaju tajnu da je dovoljno da se samo pojave (održavaju)i inkvizitorstvo više nije ni nužno,”veštice”će se same”spaljivati”… genetski uteran strah u kosti ~ ako si drugačiji, izuzimaš se, masa će te sama izbaciti (potisnuti)~ ili nagore, ili nadole …

 15. Vesna Korica

  14 ožujka, 2013 kod 10:49 am

  Ni meni nije jasno čemu “komentari zbog komentara”?!! Koliko vas uopće zna ono što piše u članku?? I koliko vas uopće zna da ne postajemo duhovitiji i pametniji pljuvanjem i izrugivanjem onome što nas ,u najboljem slučaju,ne zanima? A u najgorem…o čem nemamo pojma. Slažem se Mila,ovo je vrlo dobar portal. Kamo sreće da ih je više takvih.

 16. Vladislav Horžić

  14 ožujka, 2013 kod 11:08 am

  Imaju profesionalca za dim-Indijanca ,koji to radi !!!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh