Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Kako poboljšati život pacijenata nakon kome

Belgijski neurolog Steven Laureys dobitnik je nagrade za medicinsko istraživanje za svoj rad kako poboljšati život pacijenata koji se probude iz kome s oštećenjima mozga koja ih priječe da komuniciraju.

“Naše neznanje o mozgu golemo je“ i takve pacijente „zanemaruju i medicina i društvo“, rekao je dr. Laureys koji radi u Sveučilišnoj bolnici u Liegu.

Laureys je prošli tjedan dobio nagradu Generet 2019., koja donosi milijun eura, a dodijeljena mu je kao priznanje za istraživanje rijetkih bolesti.

Voditelj tridesetak znanstvenika iz skupine “Coma Science Group”, Laureys je objasnio da se u Belgiji svake godine dogodi novih 150 slučajeva osoba koje se probude iz kome s ograničenom sviješću. Riječ je o  „tihoj epidemiji“, ocjenjuje.

Neki od njih po otpuštanju s odjela intenzivne skrbi mogu otvoriti oči, no ta njihova jedina kretanja su refleksi.

Drugi slučajevi, mnogo rijeđi, su bolesnici kojima je svijest očuvana no tijelo je potpuno paralizirano.

Konkretno, objašnjava taj 51-godišnji flamanski neuorlog, nagrada Generet omogućit će mu da produbi studiju na kojoj sada radi sa suradnicima, a riječ je o proučavanju učinaka apomorfina za oporavak nakon kome.

Taj lijek koji se odavna uzima za Parkinsonovu bolest, mogao bi u budućnosti liječiti „na progresivan i blag način“ „teške moždane lezije koje se danas tretiraju elektrostimulacijom“.

“Za pacijente s oštećenjima mozga, za sada nema nikakve terapije koja se pokazala doista djelotvornom. Ako pronađemo terapiju za to, bit će to golema razlika za  njihovu kvalitetu života“, rekao je Leandro Sanz, jedan od liječnika koji rade na tom projektu.

“Coma Science Group” obuhvaća istraživanja osoba koje su pale u komu nakon traume lubanje, krvarenja u mozgu ili zastoja srca, a što je izazvalo teška oštećenja mozga.

Steven Laureys poznat je po uspješnom liječenju belgijskog biciklista Stiga Broeckxa, koji je nakon teškog pada na utrci Tour de Belgique u svibnju 2016. godini bio u komi dulje od šest mjeseci nakon nekoliko krvarenja u mozgu.  

Danas Boreckx može ponovno voziti bicikl,  „uspio je vratiti motoričku kontrolu, intelektualne funkcije (…) on je istinski sportaš s nevjerojatno snažnom motivacijom“, zadovoljan je dr. Laureys.

Nagradu Generet dodjeljuje Zaklada kralja Baudouina, finatropska organizacija koja prikuplja sredstva za invoacijske projekte u Belgiji (44,8 milijuna eura dotacija u 2018).

Prvu nagradu uopće, u 2018. godini primio je pr. Miikka Vikkula, finski specijalist za vaskularne poremećaje koji radi na katoličkom sveučilištju Louvain-la-Neuve (središnji dio Belgije).

Možda će vas zanimati