Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

KAKO PREBOLITI SMRT VOLJENE OSOBE

Gubitku voljene osobe, slijedi napeto i vrlo traumatično vrijeme. Iako je suočavanje s gubitkom vrlo osobno iskustvo i drugačije za svakoga, postoji nekoliko univerzalnih koraka u procesu žalovanja. Poznavanje tih koraka može vam biti od pomoći.

KORAK 1: Suočite se sa vašim osjećajima

Suočavanje s gubitkom voljene osobe dovodi do gotovo svake zamislive emocije. Postoje trenutci kada vam se čini da vas više od jedne emocije uhvati odjednom, a vi se osjećate kao da ćete „poludjeti“. Prirodno je da se tako osjećate, jer je normalno iskusiti niz različitih osjećaja, te se nemojte od toga suzdržavati. Važno je da shvatite kako ne postoje “ispravni” ili “pogrešni” osjećaji kada je u pitanju gubitak voljene osobe.

KORAK 2: Prihvatite podršku

Iako možda postoje trenuci kada želite biti sami, važno je imati podršku oko sebe u onim vremenima kada ih možda trebate. Prijatelji, obitelj, možda i terapeut, sve su to ljudi koji vam trebaju tijekom procesa žalosti. Ovi pojedinci mogu biti izvor emocionalne podrške, kao i fizičkih potreba, ako je potrebno. Smrt voljene osobe često ostavlja veliku rupu u životu preživjelog koja može biti, barem privremeno, okupirana od strane podrške drugih ljudi.

KORAK 3: Dozvolite si tugovanje

Žalovanje je proces. Važno je znati da svaka osoba ima svoj način suočavanja s gubitkom. Ne možete staviti vremensko ograničenje na vašu tugu. Morate dopustiti sebi da iskusite stupnjeve tuge kad se pojave. Elisabeth Kubler-Ross, u svojoj knjizi On Death and Dying , istaknula je pet stupnjeva tuge. Svaki stupanj je jedinstven i ne ide nužno po ovome redoslijedu. Faze se također mogu ponovno dogoditi. Te faze su:
Poricanje : Smatrate da je nemoguće vjerovati da je gubitak vaše voljene osobe stvaran.
Ljutnja : Pomalo počinjete shvaćati što se zapravo dogodilo, normalno je osjećati ljutnju i bijes. Ovaj bijes može biti usmjeren na vas same, voljenu osobu zbog toga što vas je napustila, na doktore jer nisu izliječili voljenu osobu ili čak na Boga.

Pregovaranje : Nije neobično da se preživjeli nose s gubitkom pokušavajući pregovarati, obično s nekom višom silom.
Depresija : Opasna tuga koju osjećate je normalna, i u većini slučajeva neće trajati vječno. Uobičajeno je osjećati se kao da život nikada neće biti isti, jer zapravo i neće.
Prihvaćanje : Dok se ova posljednja faza žalovanja i žalosti naziva “prihvaćanje”, to se odnosi na prihvaćanje gubitka i pokušajem da se krene naprijed s životom. To ne znači da s vremena na vrijeme nećete moći ponovno posjetiti neke od gore navedenih faza, već da će bol vašeg gubitka postati podnošljiva.

4. KORAK: Prihvatite život

Autor David K. Switzer govori o potrebi ponovnog otkrivanja vlastitog života nakon smrti voljene osobe. On smatra da je bol gubitka stvarna i mora se osjetiti, međutim doći će vrijeme kada morate ponovno početi živjeti svoj život. Doći ćete u fazu kada ćete prihvatiti smrt voljene osobe i krenuti naprijed. Na posljetku ćete prihvatiti svoj život bez vaše voljene osobe.

Vaš proces kroz žalost i tugu je samo vaš. Svatko na drugačiji način reagira na smrt. Iznad svega, budite dobri prema sebi i znajte da ćete se jednog dana probuditi i bol će biti manja, a život se može nastaviti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....