Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Kako preživjeti udar munje?

Iako vizualno iznimno atraktivna pojava, munja predstavlja veliku opasnost po živote ljudi: ona godišnje ubije oko 24.000 osoba. Šanse da pogodi upravo vas iznose 1:600.000, no ta se mogućnost stalno smanjuje. Sve manje ljudi, naime, radi na otvorenome, gdje predstavljaju potencijalnu metu. Uz smrtno stradale, još oko 240.000 ljudi godišnje bude pogođeno munjom i preživi udar, obično s ozbiljnim posljedicama. Munja, naime, udara snagom od nekoliko tisuća volti po kvadratnom metru, uzrokujući teška oštećenja živčanog tkiva u pogođena čovjeka.

Kod takvih se osoba javljaju kognitivni poremećaji kao što su promjena osobnosti i gubitak pamćenja. Uobičajena dnevna rutina u takvim slučajevima zna postati prava noćna mora: ne sjećate se gdje ste ostavili ključeve koje ste maločas držali u rukama, ne znate gdje ste spremili pjesmu koju ste upravo skinuli s interneta, ne možete dokučiti ime čovjeka za kojeg znate da vam je brat. Kako izbjeći takvu sudbinu kad začujete grmljavinu i počne sijevati na nebu iznad vas?

Najbolji način da preživite munju je onaj najlogičniji: da je izbjegnete. Američka agencija za pomoć u hitnim slučajevima, FEMA (Federal Emergency Management Agency), preporuča tzv. pravilo 30/30: kad ugledate munju i ako ne stignete izbrojati do 30 prije nego čujete grmljavinu, odmah uđite u kuću. Također, ne izlazite na otvoreno dok ne prođe 30 minuta od posljednjeg zvuka groma.

Nadstrešnice, montažne autobusne stanice i slične konstrukcije slaba su zaštita: potrebno je skloniti se u građevinu čiji će električni i vodovodni sustav usmjeriti eventualni udar daleko od ukućana. Ako kuća nije u blizini, automobil će pružiti dovoljnu zaštitu ukoliko ne dodirujete nikakve metalne dijelove.

Ukoliko vas nevrijeme zatekne u šumi, potražite sklonište pod manjim drvećem. Ono veće izbjegavajte, budući da munja obično udara u najviše objekte. Ako ste na otvorenome, potražite najnižu točku u blizini. Osjetite li da vam se diže kosa na glavi, znajte da slijedi udar munje. U tom slučaju odmah čučnite na vrhovima prstiju, prekrijte uši kako biste zaštitili sluh i pognite glavu između koljena. Nipošto nemojte leći na zemlju; bitno je minimizirati kontakt s tlom, jer se električni izboj njime širi. Oni koje oluja zatekne u brodici na otvorenome moru, trebaju se što prije vratiti na kopno.

Važno je istaknuti kako osobi koja je pogođena munjom treba odmah pružiti pomoć; žrtve takvih udara ne zadržavaju elektricitet u sebi i ne mogu nikoga ozlijediti.

Izvor: Live Science

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

U kakvu god osobu da odrastemo, u jednoj stvari ćemo se gotovo sigurno složiti – vrijeme je naprosto počelo letjeti od kad smo izašli...

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Biljke i životinje

Tri odrasle ženke i jedan mužjak pronađeni su u Nacionalnom parku Mgahinga, a na tijelima su zabilježene teške ozljede koje ukazuju na udar groma....

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Oglašavanje