Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kako se cerviks mijenja u ranoj trudnoći?

Cerviks ili grlić maternice je donji dio maternice u ženskom reproduktivnom sustavu, obično je dug 2 do 3 cm i cilindričnog je oblika. Uzak, središnji cervikalni kanal prolazi cijelom njegovom dužinom, spajajući šupljinu maternice i vaginu. Zapravo je riječ o mišiću koji odvaja maternicu od vagine te se mijenja u različitim točkama menstrualnog ciklusa i tijekom svih faza trudnoće.

U ranoj trudnoći, promjene se događaju u položaju, teksturi, konzistenciji i boji grlića maternice. Praćenje takvih promjena može pomoći ženi da otkrije je li trudna.

Cerviks je podvrgnut različitim promjenama tijekom menstrualnog ciklusa i u ranoj trudnoći, o kojima ćemo raspravljati u sljedećim odjeljcima.

Položaj

Tijekom rane faze trudnoće, grlić maternice prolazi kroz mnoge promjene.

Kada žena nije trudna, položaj njezinog cerviksa mijenja se u fazama menstrualnog ciklusa:

• Tijekom ovulacije, cerviks je viši u vagini.

• Nakon ovulacije i prije menstruacije, ako žena nije zatrudnjela, vrat maternice se spušta niže u vaginu.

Ako je žena začela, cerviks će ostati viši u vagini, s tim da će njegov položaj biti sličan onome tijekom ovulacije.

Tekstura

Tekstura cerviksa također se mijenja u ranoj trudnoći zbog povećanog protoka krvi. Ako žena nije začela, vrat maternice bit će čvrst na dodir, poput vrha nosa. Ako je začela, vrat maternice će biti mekši, više nalik usnama.

Iscjedak maternice

Konzistencija i boja cerviksa mijenjaju se u različitim fazama menstrualnog ciklusa. Neke žene koriste konzistenciju  cervikalne tekućine kako bi pratile faze svog menstrualnog ciklusa. Ova je tehnika jedna od komponenti prirodnog planiranja obitelji.

Razumijevanje tipičnih promjena cervikalne sluzi tijekom menstrualnog ciklusa može pomoći ženama da prepoznaju ranu trudnoću:

• Odmah nakon menstruacije, žena može primijetiti smanjeni iscjedak ili blagu suhoću vagine.

• Nekoliko dana nakon toga, ali puno prije ovulacije, iscjedak postaje ljepljiv, bijele ili žute boje.

• U plodnom prozoru u danima prije ovulacije iscjedak će se povećati i postati kremast i neproziran.

• Nakon ovulacije i dan ili prije toga, cervikalna sluz će biti rastezljiva.

• Nakon ovulacije, cervikalna sluz će se početi sušiti i zgušnjavati ako žena nije trudna.

Žena koja je začela tijekom ciklusa može primijetiti kako se cervikalna sluz povećava, umjesto da se osuši nakon ovulacije.

Otkrivanje trudnoće putem cerviksa

Cerviks nudi tragove u vezi s ranom trudnoćom, ali to nije siguran način otkrivanja trudnoće. Promjene grlića maternice mogu biti suptilne, a neće sve žene biti dovoljno upoznate s njihovim grlićima maternice da bi se pojavile promjene. Jedini zajamčeni način provjere trudnoće je test trudnoće.

Međutim, žene mogu provjeriti cerviks kod kuće. Da bi to učinili, trebali bi temeljito očistiti ruke prije stavljanja prsta u vaginu. Mjesto grlića maternice nalazi se u gornjem zidu, najbliže želucu, i trebala bi se osjećati mala kvrga.

Žene koje pokušavaju začeti, možda se žele upoznati s njihovim obrascima grlića maternice. Na taj način omogućit će se lakše prihvaćanje promjena koje nastaju tijekom ovulacije i rane trudnoće.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje