Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Kako se gušter rješava svojeg repa?

Komodski varan. (Credit: Wikimedia.org)

Mnoge vrste zidnih guštera mogu se naći diljem Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije  i Australije. Dosad je otkriveno oko 25.000 vrsta zidnih guštera diljem svijeta, a gotovo svi imaju sposobnost odvajanja dijelova repa. To zbunjuje predatore i ostale životinje i pomaže gušteru da pobjegne tijekom napada.

Gušter. (Credit: Wikimedia.org)

Rep guštera sastoji se od kostiju, a zadnji dio repa vrlo je slabo spojen na ostatak tijela pa se lako može odvojiti. Odvojeni rep može se micati, a to zbunjuje i plaši predatore. Odvojeni dio repa pomiče se s jedne strane na drugu i daje priliku gušteru da pobjegne. Rep guštera ponovno naraste u roku od nekoliko tjedana, no riječ je o samo jednom dijelu repa. Taj novi dio repa bit će drugačije boje od ostatka tijela, a to je svojstvo karakteristično samo za nekoliko vrsta guštera.

Uobičajeni gušteri koje viđamo blizu kuća imaju uši, dugačko tijelo, glavu te četiri noge ili uda. Rep im je drugačiji od repova kod zmija, no ipak spadaju u istu kategoriju. Naime, zmije i gušteri imaju pokretnu kvadratnu kost i zbog toga spadaju u nadred Lepidosauria (gmazovi čije se krljušti isprepliću).

Komodski varan. (Credit: Wikimedia.org)

Komodski varan. (Credit: Wikimedia.org)

Neki gušteri rađaju, a neki se izliježu iz jaja. Hrane se uglavnom insektima, no neke vrste će pojesti i manje životinje ili ptice. Različitih su veličina – od nekoliko centimetara poput gekona do komodskog varana koji može biti dugačak do tri metra. Komodski varani žive u Indoneziji i vrlo su otrovni. Love u grupama – promatraju i ubijaju plijen, a zabilježeni su i napadi na čovjeka.

Gušteri imaju iznimno dobar vid i vide boju u različitim varijacijama. Međusobno komuniciraju pokretom tijela i feromonima. Neki gušteri poput kameleona mogu promijeniti boju svojeg tijela i tako izbjeći predatore.

Gušteri obitavaju u šumama, pustinjama, močvarama i stjenovitim područjima.Tu se mogu sakriti između stijena i vegetacije. Vole toplinu i najaktivniji su tijekom dana. Ako je previše vruće, sklonit će se u sjenu, a tijekom zime hiberniraju.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici su otkrili da se hrani grinjama s tla te da se od grabežljivaca noću krije u travi.

Ekologija i okoliš

Borneo, indonezijski otok koji je bio poznat po svojoj netaknutoj prirodi i obilju biljnih i životinjski vrsta, posljednjih godina doživljava velike promjene zbog sve...

Biljke i životinje

Novootkrivena vrsta guštera prekrivena je ljuskama koje trga sa svojeg tijela kako bi izbjegla napad predatora. Znanstvenici su je nazvali Geckolepis megalepis. Mnogi gušteri...

Biljke i životinje

Početkom 2008. godine, u samo jednom mjesecu pretraživanja savane u središnjem Brazilu, znanstvenici su otkrili 14 novih vrsta. Jedna od njih je vrsta guštera...