Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Kako se proširio novi koronavirus? Znanstvenici su sigurni samo u jedno…

Skromno znanje o novom koronavirusu, koje su znanstvenici dosad skupili, pružilo je ipak određeni temelj za razne teorije, od fantastičnih preko sumnjivih do uvjerljivih.

COVID-19 je zapravo biooružje koje su proizveli Kinezi. Američka vojska je donijela virus u Wuhan. Procurio je, poput duh iz boce, slučajno iz nekog laboratorija. Nastao je na tržnici životinja u Wuhanu.

Znanstvenici se trude osuditi i opovrgnuti sve ove teorije zavjere, piše CNN. Međutim, ni sami ne mogu sa sigurnošću reći da je tržnica, na kojoj se u kavezima drže domaće i divlje životinje i prodaju kao hrana ili kućni ljubimci, u Wuhanu doista bilo primarno žarište zaraze, iako je to najraširenija pretpostavka.

Njihova najčvršća pretpostavka je da je šišmiš zarazio neku od životinja na tržnici, najvjerojatnije ljuskavca (pangolina) koji je onda zarazio prvog čovjeka.

Ono što znanstvenici i stručnjaci za viruse sa sigurnošću mogu reći je da svatko tko tvrdi da zna nešto o izvoru zaraze, zapravo samo pretpostavlja. Ne postoji apsolutno nikakav dokaz da je kineska ili američka vlada, ili bilo koja druga, namjerno podmetnula virus.

Gotovo su sigurni da je virus potekao od šišmiša, no detalji se još istražuju.

Da je to najvjerojatnije objašnjenje smatra dr. Simon Anthony, profesor na fakultetu javnog zdravstva na Sveučilištu Columbia i ključni član PREDICT-a, globalnog programa koji uz potporu vlade istražuje viruse u životinjskim domaćinima. Tijekom deset godina otkrili su 180 koronavirusa.

Slažu se da se radi o zoonozi, odnosno bolesti koju je na čovjeka prenijela životinja. Početkom veljače kineski su znanstvenici objavili članak u znanstvenom časopisu Nature, u kojem kažu da je “2019-nCoV na razini genoma 96 posto identičan koronavirusu sa šišmiša”.

Pitanje je, je li virus koji izaziva COVID-19 prešao na ljude izravno sa šišmiša ili je između njih postojala neka životinja-posrednik. Mnogi vjeruju da je šišmiš zarazio neku domaću životinju koja je na tržnicu dovedena živa te je tako proširila infekciju.

“Kad osoba sa zapada prvi put dođe u Kinu, šokantno je vidjeti tu tržnicu i ogromnu raznolikost životinja koje žive nagurane u kavezima uz hrpu životinjskih crijeva koja su bačena na tlo. Dok hodate oko štandova, kližete se po izmetu i krvi. To su savršena mjesta za širenje virusa. I ne samo to, ljudi tamo rade, djeca se tamo igraju. Obitelji gotovo da žive tamo”, rekao je znanstvenik Peter Daszak za CNN.

Međutim, i to je još pod upitnikom jer jedna od studija objavljena u časopisu The Lancet pokazuje da trećina prvih 41 potvrđenih pacijenata nije bila izravno izložena tržnici.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...