Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kako sićušni komadi svemirskog otpada mogu nanijeti nezamislivu štetu?

Foto: Pixabay

Tim Peake, astronaut Europske svemirske agencije, 2016. godine podijelio je fotografiju na kojoj se moglo vidjeti oštećenje staklenog prozora na Međunarodnog svemirskoj stanici uzrokovano komadićem svemirskog otpada. Komadić je bio manji od jednog milimetra, što znači da nije mogao ugroziti stanicu.

Međunarodna svemirska stanica (ISS) već desetljećima pluta u svemiru iznad Zemlje. Metalna struktura, koja podsjeća na divovsku antenu, sadrži na stotine tisuća solarnih stanica te druge elemente čija masa nije zanemariva. Od 2000. godine na ISS-u žive i ljudi, na površini koja je ekvivalent kući sa šest soba. Upravo se ova konstrukcija već dugo vremena opisuje kao najskuplja nekretnina na svijetu (tehnički nije nekretnina jer se kreće).

Na ISS-u dan traje samo 90 minuta, što je dovoljno da se zamijete razne pojave u svemiru. Jedna od tih pojava je svakako i svemirski otpad koji nekontrolirano pluta svemirom.

Oko Zemlje kruži oko 170 milijuna komada različitog otpada, a 29 tisuća se kreće velikim brzinama. Veliku većinu čine djelići koji su se u određenom trenutku odvojili od satelita i letjelica te krupnijih dijelova otpada. Procjenjuje se da je oko 670 tisuća komada veće od jednog centimetra, što bi u budućnosti moglo predstavljati potencijalnu opasnost za opremu koja se nalazi u svemiru te komunikaciju na Zemlji.

Posada Međunarodne svemirske stanice je u srpnju 2015. godine uočila komad otpada koji se kreće ka stanici. Radilo se o dobro poznatom komadu svemirskog otpada koji je već imao svoje ime – Object No. 36912. Također, bilo je poznato da potječe iz sovjetskog meteorološkog satelita koji je lansiran 1979. godine. Taj satelit je bio kreiran da potraje samo dvije godine, a nekoliko desetljeća nakon jedan njegov dio je stigao u obliku opasnosti. Srećom, komad nije bio veći od standardnog tanjura za serviranje hrane pa su ga uspješno uspjeli skrenuti s putanje. Iako to ne djeluje zastrašujuće, Object No. 36912 mogao je nanijeti ozbiljnu štetu ISS-u i ugroziti posadu. Iako je objekt uspješno izbjegnut, ovo predstavlja veliko upozorenje i vapaj da se počne voditi računa o tome što ostaje iza svemirskih misija.

U narednim godinama, razne tvrtke koje se bave svemirskom tehnologijom planiraju u svemir lansirati još objekata, uključujući i cjelovite sustave koje će činiti tisuće satelita. Iz tog razloga je vrlo važno da se otpad koji kruži oko Zemlje prethodno ukloni. Startup tvrtka Astroscale planira lansirati satelit čiji bi zadatak bio uklanjanje ovog otpada.

Prevelika količina svemirskog otpada u orbiti mogla bi opasno ugroziti mnoge projekte te onemogućiti daljnje korištenje orbite. Iako za sada nismo ni blizu te točke, važno je na vrijeme krenuti i suočiti se s problemom otpada u svemiru kako bismo spriječili daljnje nakupljanje, piše Space.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...