Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Kako smanjenje od samo 250 kalorija dnevno utječe na naše srce?

Foto: Pixabay

Izgleda da unošenje 250 kalorija manje dnevno uz umjerenu tjelovježbu donosi veće benefite od same tjelovježbe za starije, pretile osobe. Utvrđeno je da se kombinacijom aerobne tjelovježbe s umjerenim smanjenjem dnevnih kalorija poboljšava ukočenost aorte (mjera za zdravlje krvnih žila). Zanimljivo je da je smanjenje 250 kalorija u prehrani donijelo bolje nalaze od smanjenja više kalorija, odnosno restriktivnijih dijeta.

Prijašnja istraživanja su sugerirala da samo vježbanje neće dati adekvatne rezultate za zdravlje krvnih žila. To je ujedno bio i razlog uspoređivanja kako smanjenje prehrane utječe na krvne žile. Ovo je prvo istraživanje koje je obuhvatilo učinak vježbanja sa i bez smanjenja kalorija. Stanje aorte je mjereno kardiovaskularnom magnetskom rezonancijom (CMR) kako bi se dobile detaljne slike aorte. Također, od prije je i poznata informacija, koja je ujedno i logična, da veće smanjenje kalorija izaziva brži gubitak kilograma. No, očito brži gubitak nema prednost pred sporijim gubitkom, kada govorimo o zdravlju krvnih žila.

Tko je obuhvaćen istraživanjem?

Istraživanje je obuhvatilo 160 odraslih osoba u dobi 65-79 godina s pretilošću (BMI = 30-45 kg/m2). Prosječna dob bila je 69 godina. 74% su bile žene, a 73% ispitanika su bili bijelci. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine tijekom 20 tjedana.
1. skupina – vježbanje uz redovitu prehranu
2. skupina – vježbanje uz umjereno ograničenje kalorija (do 250)
3. skupina – vježbanje uz intenzivnije ograničenje kalorija (do 600)

Dvije skupine s ograničenim unošenjem kalorija primile su unaprijed pripremljene ručkove i večere koje je pripremio nutricionist. Vježbanje se održavalo četiri puta tjedno pod nadzorom u trajanju od 20 tjedana.

Rezultati su pokazali da je gubitak težine od gotovo 10% ukupne tjelesne mase ili do 20 kilograma tijekom petomjesečnog razdoblja povezan sa značajnim poboljšanjem ukočenosti aorte. Nalaz je utvrđen samo u ispitanika u skupini dva, tj s vježbanjem i umjerenim smanjenjem kalorija.

Možda će vas zanimati

Znanost

Otkrivena neugodna povezanost

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Zdravlje i Medicina

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje...

Oboljenja i poremećaji

To zaista postoji.