Znanstvenici na institutu European Molecular Biology Laboratory (EMBL) u Heidelbergu kombinirali su moć dviju vrsta mikroskopa za izradu trodimenzionalnog filma o tome kako stanice „gutaju“ hranjive tvari i druge molekule tako da ih zapljusnu. Studija objavljena u časopisu Cell prva je koja prati promjene u obliku stanične membrane i prati proteine za koje se misli da utječu na te promjene. Također, ona pruža dovoljno podataka za dalje istraživanje ovog bitnog procesa.
To “gutanje”, nazvano endocitoza, sudjeluje u različitim ključnim zadacima. Na primjer, koriste ga moždane stanice kada jedne drugima prenose informacije, a koriste ga i mnogi virusi da napadnu stanice domaćina. Kad se stanica sprema progutati neku molekulu, pojavljuje se ispupčenje u staničnoj membrani i postupno se širi prema unutra, oblikujući malu vrećicu ili mjehurić koji uvodi molekule u stanicu.
Kako bi istražili mehanizam kojim stanična membrana uvlači i oblikuje mjehurić, istraživači pod vodstvom Marka Kaksonena i Johna Briggsa upotrijebili su metodu koju su razvili prije dvije godine kako bi pratili iste te molekule, najprije pod svjetlosnim mikroskopom, a zatim elektronskim mikroskopom visoke rezolucije. To im je omogućilo da kombiniraju dva skupa podataka koji su se do sada mogli dobiti jedino izolirano: vrijeme i redoslijed kojim različite sastavnice u staničnom mehanizmu stižu na mjehurić u nastajanju, te podatke o trodimenzionalnim promjenama oblika membrane koje u konačnici tvore mjehurić. Otkrili su, na primjer, da prvi proteini koji stižu na unutarnji dio stanične membrane nisu u stanju pokrenuti njezino savijanje prema unutra sve dok se ne oblikuje mreža staničnih gradbenih proteina, aktina, koja počne povlačenje na membrani.

