Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Kako stanica guta molekule

Znanstvenici na institutu European Molecular Biology Laboratory (EMBL) u Heidelbergu kombinirali  su moć dviju vrsta mikroskopa za izradu trodimenzionalnog filma o tome kako stanice „gutaju“ hranjive tvari i druge molekule tako da ih zapljusnu. Studija objavljena u časopisu Cell prva je koja prati promjene u obliku stanične membrane i prati proteine za koje se misli da utječu na te promjene. Također, ona pruža dovoljno podataka za dalje istraživanje ovog bitnog procesa.

To “gutanje”, nazvano endocitoza, sudjeluje u različitim ključnim zadacima. Na primjer, koriste ga moždane stanice kada jedne drugima prenose informacije, a koriste ga i mnogi virusi da napadnu stanice domaćina. Kad se stanica sprema progutati neku molekulu,  pojavljuje se ispupčenje u staničnoj membrani i postupno se širi prema unutra, oblikujući malu vrećicu ili mjehurić koji uvodi molekule u stanicu.

Kako bi istražili mehanizam kojim stanična membrana uvlači  i oblikuje mjehurić, istraživači pod vodstvom Marka Kaksonena i Johna Briggsa upotrijebili su metodu koju su razvili prije dvije godine kako bi pratili iste te molekule, najprije pod svjetlosnim mikroskopom, a zatim elektronskim mikroskopom visoke rezolucije. To im je omogućilo da kombiniraju dva skupa podataka koji su se do sada mogli dobiti jedino izolirano: vrijeme i redoslijed kojim različite sastavnice u staničnom mehanizmu stižu na mjehurić u nastajanju, te podatke o trodimenzionalnim promjenama oblika  membrane koje u konačnici tvore mjehurić. Otkrili su, na primjer, da prvi proteini koji stižu na unutarnji dio stanične membrane nisu u stanju pokrenuti njezino savijanje prema unutra sve dok se ne oblikuje mreža staničnih gradbenih proteina, aktina, koja počne povlačenje na membrani.Podaci koji se koriste kako bi se napravio video slobodno su dostupni znanstvenoj zajednici. Kaksonen i Briggs vjeruju da će ti podaci pružiti vrijedne informacije i drugim istraživačima koji pokušavaju razviti fizičke modele kako taj proces funkcionira. Znanstvenici u EMBL pokušavaju otkriti uloge pojedinih proteina u tom procesu, a željeli bi i proširiti sadašnje istraživanje s kvasca na ljudske stanice.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Na Vrh