Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Kako uštedjeti energiju tijekom korištenja računala

Ukoliko nećete biti za računalom više od dva sata, isključite ga. U protivnome, računalo u prosjeku može potrošiti oko 100W iako ga aktivno ne koristite.

Najavljeno poskupljenje električne energije natjerati će mnoge da u svojim domaćinstvima, ali i tvrtkama razmisle na koji način mogu uštedjeti i smanjiti potrošnju. Osim što time štede novac, daju svoj obol i očuvanju okoliša.

Lenovo je stoga predstavio 10 korisnih savjeta koji će pomoći korisnicima uštedjeti energiju prilikom korištenja računala

Podesite osvjetljenje monitora
Što je osvjetljenje monitora jače to računalo koristi više energije. Kada ste u mračnoj sobi smanjite osvjetljenje monitora jer su vaše oči osjetljivije na svijetlo. Također, podešavanje osvjetljenja monitora smanjit će naprezanje očiju

Isključite screensaver
Screensaveri ne štede energiju. Zapravo, pojedini grafički zahtjevni screensaveri uzrokuju da računalo koristi dvostruko više energije i sprječavaju prebacivanje računala u stanje mirovanja. Prema podacima Agencije za očuvanje energije (EPA) isključivanjem screensavera korisnik može uštedjeti između 25 -75 američkih dolara godišnje.

Koristite LCD monitor
Liquid Crystal Display (LCD) monitori koriste između 50 i 70 posto manje energije u odnosu na Cathode Ray Tube (CRT) monitore. Koristeći LDC umjesto CRT monitor za vrijeme osmosatnog radnog vremena može se uštedjeti više 100 kilovata godišnje.

Prebacite na način rada koji štedi energiju
Podesite monitor kako bi se nakon 20 minuta neaktivnosti prebacio na način rada koji štedi energiju, a na nakon 30 minuta neaktivnosti ugasio hard drive. Podešavanja se mogu napraviti putem ikone Power Options u sklopu Windows Control Panela. Podešavajući postavke možete smanjiti potrošnju energije kada ne koristite računalo.

Isključite
Ukoliko nećete biti za računalom više od dva sata, isključite ga. U protivnome, računalo u prosjeku može potrošiti oko 100W iako ga aktivno ne koristite. Alternativa isključenju računala je prebacivanja u stand-by način rada. Unatoč uvriježenom mišljenju, svakodnevno isključivanje i uključivanje predstavlja pravilan način održavanje računala.

Isključite iz struje

U prosjeku 40 posto električne energije koja se koristi za pokretanje uređaja u kućanstvima troši se dok su uređaji isključeni što predstavlja 10% ukupne potrošnji električne energije u kućanstvima. Isključivanjem uređaja iz struje možete smanjiti vaš račun za električnu energije i pomoći zaštiti okoliša. Jednostavno rješenje je uključivanje više uređaja u „lopova” kojeg onda možete jednostavno isključiti.

Isključite punjače iz utičnice
Punjače za prijenosna računala, tablete ili mobitele isključite iz struje kada je uređaj napunjen. Ukoliko to ne uradite, punjač će nastaviti trošiti jednaku količinu energije kao kada se uređaj puni, te ispuštati 35 do 70 kg ugljičnog dioksida svake godine.

Očistite operativni sistem računala
To će smanjiti statičko opterećenje jer će programi koji rade u pozadini koristiti više energije. Da biste provjerili statičko opterećenje pokrenite Task Manager koristeći tipke Ctrl-Alt-Del.

Reciklirajte stara računala i periferne uređaje
Recikliranjem se opasni materijali uklanjaju, dok se plastični izdvajaju i ponovno koriste za proizvodnju novih proizvoda. Više o uslugama recikliranja tvrtke Lenovo i inicijativama recikliranja proizvoda u vašoj regiji možete saznati ovdje.

Kupujte zeleno
Pri kupnji računala potražite oznaku ENERGY STAR®, ocjenu energetske učinkovitosti uređaja. Računala s oznakom ENERGY STAR® prebacuje se u stanje mirovanja koje koristi 15W ili manje, što je oko 70 posto manje energije u odnosu na računala koja nemaju mogućnosti upravljanja potrošnje električne energije.

Nacional

8 komentara

8 Comments

 1. Kaya White

  14 travnja, 2012 u 3:58 pm

  ugasiti računalo 😛

 2. mr

  14 travnja, 2012 u 6:06 pm

  več u drugoj rečenici fail…ne može se potrošiti 100 W…snaga se ne troši…možda 100 W/h…

 3. mr

  14 travnja, 2012 u 6:07 pm

  tj. Wh

 4. Aleksandar Kiričenko

  14 travnja, 2012 u 4:29 pm

  autor članka već u drugoj rečenici pokazuje kako ne poznaje razliku između snage i energije, što se ponavlja i kasnije još nekoliko puta. Tvrdnja da neopterećeni punjači troše jednako energije kao opterećeni je netočna. Hintovi za podešavanje odnose se samo na operacijski sustav jednog proizvođača, a napisani su kao da vrijede na svakom računalu…

 5. Danijel Knezevic

  14 travnja, 2012 u 4:51 pm

 6. sinek

  15 travnja, 2012 u 4:10 pm

  Koješta! PC u “idle” radu ne troši 100W. Ako recimo Athlon II X4 ima 95W TDP (nije stvarna snaga koju vuče iz mreže nego temperaturna disipacija) kada su sve četiri jezgre upotrebljene 100% onda u idle ne troši više od 25-30W. Tako i grafičke (Ako je na punom teretu 100w bez opterećenja nije više od 20).
  Da uređaji u stand-by troše toliko toje glupost. I proizvođači sada navode da u SB troši max 0,5W. Hoće reći da ako imaš 10 uređaja u stand-by ne troše više od 5, pa hajde 10W. Većina komponenti na računalima ima oznaku ROHOS (reciklirano), a i to da se koriste energetski učinkovite komponente je smješno. Ta fama o zelenom je velika glupost. Sve komponente danas imaju Power save mod i time upravlja OS, ne komponenta, osim toga najveći potrošač Windows resursa je svchost.exe koji ne možeš isključiti.
  Svaki normalan čovjek kad se rješava starog stroja ili ga proda (ili pokloni) nekome ili ga odnese u reciklažno dvorište uz jedan problem… Vrlo je malo reciklažnih dvorišta i malo ljudi zna za njih, a nema jednostavnije nego to odnijeti i tamo ostaviti (samo pazite da ste dobro očistili hardove).
  Mi doma recikliramo više-manje sve, malo toga se baca, vozi se u reciklažno dvorište, živimo kako se ono kaže svjesno no moram priznati da mi je muka od ovih zelenih sranja i očuvanja okoliša.

 7. dinkomat

  18 travnja, 2012 u 10:11 am

  Kao prvo ušteda energije je zanemariva u odnosu na štetu koja se radi stalnim uključivanjem i gašenjem računala. Evo i zašto!

  Na matičnoj ploči i ostalim karticama ima puno lemljenih spojeva. Stalnim gašenjem i paljenjem računala dolazi do termičkih naprezanja u zalemljenim spojevima i do češćih kvarova nego da računalo stalno radi. Kod Hard diska postoji hladni i topli start i broj ciklusa koje on izdrži. Dakle bolje je da računalo stalno radi, nego stalno mijenjati komponente zbog gasi pali režima koji izaziva termičke šokove na komponentama u računalu. Ja svoje rečunalo vozim 24 sata 365 dana u godini i tako već 20 godina i nikada do sada nisam imao kvarove na matičnoj, procesoru, grafičkoj ili HDD. Jedino što mi strada je monitor, a njega redovno gasim i palim. Dakle ili ušteda struje ili mijenjanje komponenti!

  • dinkomat

   18 travnja, 2012 u 10:16 am

   Ispravak!

   Dakle ili ušteda struje i često mijenjanje komponenti ili veća potrošnja struje i dulji vijek komponenti jer se tako spriječava termičko naprezanje komponenti i njihovo često hlađenje i grijanje što ih najviše oštečuje!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje