Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Kako Veliki hadronski sudarivač dokazuje da duhovi ne postoje?

Veliki hadronski sudarivač (Large Hadron Collider, LHC) mogao bi biti najnevjerojatniji znanstveni eksperiment na svijetu. Sudarač čestica opsega 27 kilometara ubrzava protone do brzina koje se približavaju brzini svjetlosti i zatim ih sudara. Znanstvenici diljem svijeta promatraju subatomski derbi i bilježe što se događa. Do sada su bili svjedoci stvaranja kvark-gluon plazme (najgušće materije izvan crnih rupa), pronašli su ključne dokaze protiv supersimetrije i otkrili Higgsov bozon, rezultat koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Većina javnosti vjerojatno nije svjesna ovih fascinantnih, ali nažalost i ezoteričnih otkrića LHC-a. Fizika čestica jednostavno nije toliko zanimljiva koliko, recimo, duhovi. Najmanje četiri od deset Amerikanaca vjeruje u duhove, i vjerojatno je da je čak i manje ljudi svjesno LHC-a. Uz to vezano, barem jedan fizičar tvrdi da je LHC opovrgnuo postojanje duhova.

Taj fizičar je Brian Cox, napredni član fizike čestica na Sveučilištu u Manchesteru i popularni znanstvenik u Velikoj Britaniji. U nedavnoj emisiji BBC-ovog Radija 4 Cox je rekao na tu temu:

“Prije negoli postavimo prvo pitanje, želim izjaviti: Nismo ovdje da bismo raspravljali o postojanju duhova jer duhovi ne postoje.”

Nastavio je:

“Ako želimo da neka vrsta uzorka koji nosi informacije o našim živim stanicama ustraje, tada moramo točno odrediti koji medij nosi takav uzorak i kako djeluje s česticama tvari od kojih su sačinjena naša tijela. Moramo, drugim riječima, izmisliti proširenje Standardnog modela čestica koje je izbjeglo otkrivanje na LHC-u. To je gotovo nezamislivo na energetskim razinama tipičnim za interakcije čestica u našim tijelima.”

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson, koji je također sudjelovao u emisiji, inzistirao je da Cox bolje objasni svoju izjavu.

“Ako sam dobro shvatio što ste rekli, upravo ste utvrdili da je CERN, Europski centar za nuklearna istraživanja, opovrgnuo postojanje duhova.”

“Da”, rekao je Cox.

“Rekao bih da, ako postoji neka vrsta tvari koja pokreće naša tijela, čini da se moje ruke i noge pomiču, onda ona mora biti u interakciju sa česticama od kojih su sačinjena naša tijela. A ako uzmemo u obzir koliko su visoko precizna naša mjerenja interakcija čestica, tada tvrdim da nema takve stvari kao što je izvor energije koji pogoni naša tijela.”

Iako postoje brojna znanstvena objašnjenja koja učinkovito razotkrivaju paranormalno, ovo je sasvim novi argument. I ima smisla. Ako duhovi utječu na fizički svijet, onda bi fizičari sigurno otkrili njihove tragove. Ne iznenađuje da se ovo nije dogodilo.

Možda će vas zanimati

Na rubu znanosti

Devetnaesto stoljeće općenito je zapamćeno po razvoju znanosti i tehnologije, a to je i doba kad su ideje Charlesa Darwina i telegraf Samuela Morsea...

Znanost

Iako postoji cijeli niz laboratorija diljem svijeta, neki od njih ipak se izdvajaju, bilo da je riječ o najhladnijem laboratoriju na svijetu, bilo o...

Fizika

Veliki hadronski sudarač (eng. Large Hadron Collider – LHC. U daljnjem tekstu LHC) otkrio je dvije nikad dosad viđene, vrlo teške, barionske čestice. Ovo otkriće...

Astrofizika

Subatomska čestica otkrivena prošle godine, za koju bi se moglo ispostaviti da je dugo traženi Higgsov bozon, mogla bi dovesti do uništenja našeg svemira,...