Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Kako znamo da se dogodio Veliki prasak?

u390838900983

Svemir se širi

Kada noću pogledamo nebo, zvijezde koje vidimo nalaze se unutar naše galaksije. No, postoje neke „nejasne mrlje“ za koje trebamo teleskop kako bismo ih bolje vidjeli. Te „mrlje“ su druge galaksije poput naše, ali su puno dalje od nas nego zvijezde koje vidimo.

Ako te galaksije pogledamo pobliže, očekujemo da se neke galaksije kreću prema nama, a neke udaljavaju od nas. Istina je da se gotovo sve galaksije udaljavaju od nas, neke čak i velikom brzinom.

Znamo da se galaksije udaljavaju od nas zbog utjecaja zvanoga ‘crveni pomak’ (engl. red-shift). To možemo usporediti s automobilom kojemu je zvuk viši kada nam se približava, a dublji kada se udaljava.

Ako se većina galaksija udaljava od nas, možemo zaključiti da se svemir širi; to ne znači da je Zemlja u središtu svemira. Možemo zamisliti svemir kao kolač koji se širi u pećnici. Svaka točka se udaljava od neke druge točke bez obzira gdje se nalazi.

Činjenica da se svemir širi sugerira nam da je nekada bio manji i kompaktniji. Ako se vratimo dovoljno daleko u prošlost, postojao je trenutak kada je sva materija u svemiru bila u jednoj točki i zatim eksplodirala prema van. Taj trenutak se naziva ‘Veliki prasak’. Prema trenutnoj veličini svemira i brzini kojom se širi možemo zaključiti da se taj trenutak dogodio prije otprilike 14 milijardi godina.

Možemo vidjeti svjetlo koje je ostalo nakon Velikoga praska

mikrovalovi

Ne možemo ga vidjeti golim okom, ali možemo nekim teleskopima. Naše oko vidi samo dio svjetla u svemiru. Pored vidljivoga svjetla postoje i druge vrste svjetla, poput X-zraka, infracrvenoga svjetla, ultraljubičastoga svjetla, radiovalova i mikrovalova. Ta svjetla imaju kraće ili duže valne duljine od vidljivoga svjetla.

Nakon Velikoga praska svemir je bio poplavljen nevjerojatno sjajnim svjetlom. Kako se svemir širio, svjetlo se rastegnulo i pretvorilo u mikrovalove koje ne možemo vidjeti golim okom.

Posebnim teleskopom možemo vidjeti svjetlo koje je nastalo kada i svemir. Zapravo, kada gledate kroz teleskop vidite čitavo nebo ispunjeno posebnim sjajem, danju i noću. Za razliku od svjetla koje dolazi od zvijezda, ovaj sjaj je isti bez obzira otkud ga promatrate te kad i gdje se nalazite.

Gledanje u svemir je kao gledanje u prošlost. Svjetlu s objekata koji su jako udaljeni treba više vremena da dođe do nas nego svjetlu s objekata koji su blizu. Ako je objekt milijun svjetlosnih godina od nas, mi zapravo gledamo kako je on izgledao prije milijun godina.

Teleskopi su danas toliko razvijeni da možemo vidjeti objekte koji su udaljeni od nas milijarde svjetlosnih godina.

Ako se Veliki prasak stvarno dogodio, možemo očekivati da ćemo gledajući dovoljno daleko otkriti oblake plina koji se još nisu pretvorili u zvijezde i galaksije.  Ti oblaci bi trebali imati drugačiji sadržaj nego što ga ima moderni svemir. Razlog tome je to što je većina kemijskih elemenata u modernome svemiru nastala unutar zvijezda. Najraniji oblaci plina ne sadrže kompleksne elemente. Oni bi trebali u potpunosti biti sastavljeni od osnovnih elementa, vodika i helija.

Nedavno, daleko u svemiru pronađeni su takvi oblaci plina. Neki od njih su stari oko 15 milijardi godina. Čak i s te nevjerojatne udaljenosti možemo zaključiti od čega su napravljeni analizirajući svjetlo koje prolazi kroz njih.

Ta analiza pokazuje da su sastavljeni većinom od vodika i helija, baš kao što teorija Velikoga praska predviđa.

Što je bilo prije Velikoga praska?

Ako se Veliki prasak i dogodio, što je bio uzrok i što je postojalo prije Velikoga praska? Ovo je jedno od najvećih pitanja u znanosti danas. Neki znanstvenici misle da se svemir nije proširio samo jednom nego se širio i skupljao mnogo puta.

Za druge, ovo pitanje ne zahtijeva odgovor. Stephen Hawking je sugerirao da je vrijeme počelo s Velikim praskom, i to je to.

Izvor: BBC

65 komentara

65 Comments

 1. Ian Brkljaca

  31 siječnja, 2013 u 8:08 pm

  pa sta nije to dopplerov efekt a ne crveni pomak ?? ispravite tu pogresku

 2. Mirko Kuric

  31 siječnja, 2013 u 8:08 pm

  di se širi?? di je granica svemira??što se nalazi iza granice svemira????

 3. Utena Tenjou

  31 siječnja, 2013 u 8:13 pm

  Možemo zamisliti svemir kao kolač koji se širi u pećnici. Svaka točka se udaljava od neke druge točke bez obzira gdje se nalazi.

  Činjenica da se svemir širi sugerira nam da je nekada bio manji i kompaktniji. Ako se vratimo dovoljno daleko u prošlost, postojao je trenutak kada je sva materija u svemiru bila u jednoj točki i zatim eksplodirala prema van. Taj trenutak se naziva ‘Veliki prasak’

  _______________________

  činjenica je da kolač u pećnici nije nastao od jednog zrna brašna,nego je bilo potrebno mnogo sastojaka da bi dobio formu i preduvjete da dođe u pećnicu…a da ne govorimo o tome da svi sastojci za kolač hipotetski mogu stajati milione godina jedno kraj drugog ali kolač se neće napraviti sam od sebe…;)

 4. Ana - Marija Rukavina

  31 siječnja, 2013 u 8:17 pm

  Nije nikakva pogreška. Ako se izvor svjetlosti udaljava od opažača, zbog Dopplerova efekta spektar će biti pomaknut prema području većih valnih duljina (pomak prema crvenom). ;))

 5. Mario Jerbić

  31 siječnja, 2013 u 8:18 pm

  crveni pomak je jedan slučaj dopplerovog efekta… postoji i plavi pomak, slučaj kad bi se objekt približavao…

 6. Mario Miletić

  31 siječnja, 2013 u 8:27 pm

  A nije moguce da se galaksiji krecu u prostoru, a ne da se prostor siri? Po teoriji da je razlog odmicanja drugih galaksija od nase bi se doslo do zakljucka da je svaka galaksija usidrena u odredjenoj tocki svemira te da se odmice jer se “tijelo” svemira rasteze?

 7. Mirko Kuric

  31 siječnja, 2013 u 8:30 pm

  ovisi o točki gledišta , oni koji se nalaze na drugom kraju svemira mogu tvrditi da se svemir skuplja .

  • Yac

   19 srpnja, 2014 u 1:32 am

   Ne mogu. Galaksije se i od njih odmicu.

 8. Nina Vukovic

  31 siječnja, 2013 u 8:34 pm

  Znamo tako sto nam je to neko rekao, kao i sve ostalo sto “znamo”. A cim pocnemo da razmisljamo drugacije od onoga sto “znamo”, znaci da smo ludi 🙂 Da nas je malo vise ludih, mozda bi svijet konacno bio normalan 🙂

 9. Dino Alberini

  31 siječnja, 2013 u 8:37 pm

  Ne Nina, nisi shvatila.

 10. Zac Amer

  31 siječnja, 2013 u 8:42 pm

  Da, ja sam ipak zaokupljen teorijom, da je prvo morao biti “onaj” VELIKI PRASAK, pa tek onda svaka Galaksija je imala svoj Prasak..! : ))

 11. Zac Amer

  31 siječnja, 2013 u 8:58 pm

  Sama činjenica, da ovdje nema baš neki rasprava o teorijama, dokazuje več dokazano, da ljudski um je dostigao svoj domet do Mjeseca, sve ostalo su “maštarije”, pa si ti misli jack! P.S. I naravno, što neki ljudi izvrsno barataju svemirslim pojmovima, imenima…! : ))

 12. Sašenko Sadiković

  31 siječnja, 2013 u 9:19 pm

  NIKAKO

 13. Perviz Redzo

  31 siječnja, 2013 u 9:20 pm

  “On je nebesa i Zemlju iz ničega stvorio! ” (Al-An´am, 101)

  “Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?”(Al-Anbiya´, 30)

  “Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire.” (Az-Zariyat, 47)

  “Tako Mi neba punog zvjezdanih puteva.” (Az-Zariyat, 7)

  “I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.” (Al-Anbiya´, 33)

  “I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.” (Al-Anbiya´, 32)

  “On je taj koji iz ničega stvara i On će to ponovo vratiti, to je Njemu lahko; On je uzvišen i na nebesima i na Zemlji; On je silan i mudar.” (30:27)

  ” Reci: “Može li ijedno vaše božanstvo stvarati iz ničega, zatim da to ponovo vrati?” Reci: “Allah(Bog) stvara iz ničega, zatim će to ponovo učiniti!” Pa kuda se onda odmećete?” (10:34)

  http://bosnamuslimmedia.files.wordpress.com/2008/01/kuranske_mudzize.pdf

 14. Zee Tso

  31 siječnja, 2013 u 9:27 pm

  da skratimo pricu, to su samo teorije.

 15. Yoda

  31 siječnja, 2013 u 10:29 pm

  https://www.dropbox.com/sh/32n59pu52r0pgqz/GqTpBurC2s?lst

  Odlican dokumentarac, sto se tice teme, gledati drugi i treci deo.

 16. Dino Alberini

  31 siječnja, 2013 u 9:29 pm

  Postoje dokazi za te teorije. Za druge ne postoje jednako dobri.

 17. Utena Tenjou

  31 siječnja, 2013 u 9:31 pm

  sve je energija koja vibrira na određenim frekvencijama..univerzum zamišljam fraktalno.. ono što ne mogu zamisliti je izvor energije.

 18. Dejan Buranji

  31 siječnja, 2013 u 9:36 pm

  Mario, kreću se galaksije po prostoru, al se i pristor među njima širi.
  Mirko, i oni sa drugog kraja svemira će vidjeti da se svemir širi jer se širi u svim smjerovima.
  Nina, možeš razmišljati drugačije, ali ne možeš protiv dokaza.

 19. Zac Amer

  31 siječnja, 2013 u 9:40 pm

  Ne vijerujem ni (b)ogu ni vragu bez dokaza, a jedini dokaz, je več odavno dokazani falsifikat od ne postoječeg povijesničara! : )) laka vam noć!

 20. Ivan Marić-Blekić

  31 siječnja, 2013 u 11:19 pm

  Nije mi razumljiva činjenica da danas nakon 13,7 milijardi godina postojanja svemira još uvijek na Zemlji detektiramo kozmičko mikrovalno ili pozadinsko zračenje koje je nastalo kada je svemir postao proziran tj. star oko 300 tisuća godina i imao temperaturu oko 3 tisuće K. Ono što meni tu nije jasno: tom fotonu svjetla kojeg mi danas primamo na Zemlji oslabljenog kao mikrovalno zračenje, trebalo je oko 13,7 milijardi god. da najvećom mogućom brzinom -brzinom svjetlosti (300000km/sec), dođe do nas. KAKO SMO MI KAO MATERIJA MOGLI DOĆI DO NAŠEG SADAŠNJEG POLOŽAJA U SVEMIRU PRIJE TOG ZRAČENJA, gdje smo ga pretekli?? a krenuli smo približno sa istog mjesta ( 300 tisuća godina od Velikog praska i nakon inflacije kada je Svemir po našim današnjim spoznajama imao promjer oko 100 mil. ly). Jedini logičan odgovor po meni bio bi, da smo se mi već tada kada je to zračenje generirano nalazili negdje na jako velikoj udaljenosti od njega, a što opet nije u skladu s teorijom Velikog praska.

 21. Anja Biruški

  31 siječnja, 2013 u 10:23 pm

  NE ZNAMO

 22. Mirko Kuric

  31 siječnja, 2013 u 10:57 pm

  to znaći da velikog praska nije ni bilo !!! jer vrijeme i prostor postoje od uvijek.(prostor i vrijeme se ne mogu rastezati zbijati ,bilo kako mijenjati,jer se nula ne može fizički promjeniti!!

 23. Chipson Chipson

  31 siječnja, 2013 u 11:23 pm

  i ako je bio zašto je bio i kako se zvao prostor u kome se desio veliki prasak prije nastanka svemira

 24. Vedran Govorušić

  31 siječnja, 2013 u 11:57 pm

  prostor i vrijeme bi onda trebali nastat u isto vrijeme

  • Yac

   19 srpnja, 2014 u 1:38 am

   I u istom prostoru

 25. Zac Amer

  1 veljače, 2013 u 5:18 am

  Dobro jutro! Da, tak´ sam si i mislio, da ste jedni druge fascinirali s tim Svemirom. Ja sam to več sve isfilozofirao u svojoj teoriji o Nebitku&Bitku, no dobro. Ipak je astrologija nastarije i najsvrsishodnije ljudsko otkriče. E, onda, ove naše televizijske i seoske vračare i vračevi to pretvore u sprdačinu vidovnjaštva i to sve zbog lakomosti za NOVCEM, sramota! Kad bi ljudi više se bavili astrologijom, a manje astronomijom, bilo bi više KORISTI. Ma, sve je to okay i ja uživam s frendovim raspravljati o zvijezdanoj noći, naslonjeni na aute uz pivicu, ali sve BITNO već ZNAMO. Mi do njih s ovom tehnologijom, nebudemo nikad stigli, a ONI, ako imaju “savršenu” tehnologiju i odluče danas doči do nas, evo ih več sutra u gostima kod nas. Tko zna možda im treba 5 dana, to je kao autom od Miami Beacha do LA-a, a dug je to i naporan put, pa im se neda, tko bi to sve znao…?! Dakle, “sve je zapisano u zvijezdama!” Ja sam počeo proučavati Ovnove 1990 godine i bio sam na takvom poslu svakodnevno s ljudima “u 4 oka”, pa sam u svemu tome uspijevao. Od moje 5-ero dijeco, dvije kčerke blizanke, su Ovnice i jedan sin Ovan. S njima sam prošao sve od raja do pakla i sad smo tisućama kilometara udaljeni jedni od drugi, komuniciramo samo kad im trebam nešto oko Božića, strašno. Oko njih su stalno neki problemi, evo samo poznati glumac Marlon Brando, koje je samo on prošao tragedije kao Ovan, pa onda Henry VIII. strašno. Sva sreča, da sam ja kao “kultivated Gemini(Blizanac)”, u Miamiu završio jedan jednodnevni seminar za Ovnove&Ovnice, te sam se uspio nekako spasiti od puno problema. Inače, od njih kakvi jesu, “teški kao ljudi”, sigurno bi završio u Vrapču-“Noćnom Clubu Ludnica” !!!! Pa si ti misli jack, svrsishodnost astrologije?! : ))))

 26. Dejan Buranji

  1 veljače, 2013 u 6:03 am

  Mirko teorija relativnosti je dokazana, ako imas neke drugacije dokaze, napravi znanstveni radi i imas nobelovu nagradu.

 27. Dino Alberini

  1 veljače, 2013 u 7:18 am

  Mirko puno toga ne kuži. A možda nas zajebava.

 28. Mirko Kuric

  1 veljače, 2013 u 11:30 am

  a što ti to kužiš?

 29. Psilocybemir Cubensisor

  1 veljače, 2013 u 9:01 pm

  da je teorija relativnosti dokazana bila bi zakon a ne teorija….

 30. Dino Alberini

  2 veljače, 2013 u 6:56 am

  Dokazana je nebrojeno puta. Za razliku od boga.

 31. Anđa

  2 veljače, 2013 u 2:10 pm

  čini mi se da odrastanjem gubimo sposobnost da se čudimo, prepuštamo se navikama i prihvaćamo život takvim…život je zagonetka…velika zagonetka.

 32. Barba Stogaj

  18 srpnja, 2014 u 2:04 pm

  Tko je rekao da ZNAMO ? Valjda su to neki pretpostavili, a naivci ptihvatili ?

 33. Hapa Hapić

  18 srpnja, 2014 u 2:05 pm

  nagađaju a pojma nemaju šta je bilo

 34. Zaklana Kvočka

  18 srpnja, 2014 u 2:09 pm

  A pa vidjeli smo ;D

 35. Boris Lavrencic

  18 srpnja, 2014 u 2:12 pm

  PA NE ZNAMO!!!!!! Zato se i zove TEORIJA velikog praska!!!!!

 36. Boris Lavrencic

  18 srpnja, 2014 u 2:20 pm

  Neko spomene TEORIJU urote i svi uuuuuuuuuuuu…. a neko spomene TEORIJU velikog praska i odmah kako znamo. a što nebi onda znali više o TEORIJI urote?? TEORIJA JE TEORIJA!

  • Vanja Jurić

   19 srpnja, 2014 u 10:19 am

   Nije. Postoji razlika između znanstvene teorije i kojekakvih baljezgarija.
   ”In modern science, the term “theory” refers to scientific theories, a well-confirmed type of explanation of nature, made in a way consistent with scientific method, and fulfilling the criteria required by modern science. Such theories are described in such a way that any scientist in the field is in a position to understand and either provide empirical support (“verify”) or empirically contradict (“falsify”) it. Scientific theories are the most reliable, rigorous, and comprehensive form of scientific knowledge,[6] in contrast to more common uses of the word “theory” that imply that something is unproven or speculative (which is better characterized by the word ‘hypothesis’).” S Wikipedije http://en.wikipedia.org/wiki/Theory
   Ili detaljnije: http://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory i http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory

 37. Hrvoje Miklošević

  18 srpnja, 2014 u 4:22 pm

  mislim da se sirenje i oblik svemira moze dokazati jednostavnim pokusom
  ispravite me ako grijesim
  ispalimo atomsku bombu izvan heliosfere u meduprostor
  i onda pratimo kako se eksplozija siri

 38. Edi Krajinović

  18 srpnja, 2014 u 2:29 pm

  a glupih likova ovdje :/

 39. pava

  18 srpnja, 2014 u 4:40 pm

  moguce da je nas svemir izasao iz crne rupe i tako se poceo siriti…sve sto udje u crnu rupu trebalo bi negdje i izaci…pa je tako moguce da je crna rupa “nesto” progutala i da je to nesto izaslo u nekoj sesnaestoj dimenziji (nasoj) kao nas svemir.,..kao veliki prasak…i od tada se to “nesto” sto je izislo iz crne rupe formiralo kao nas svemir…

 40. Nina-Jela Tucak

  18 srpnja, 2014 u 2:59 pm

  Lijepo, piše u Rig Vedi B-)

 41. Branko Šimić

  18 srpnja, 2014 u 3:44 pm

  Ivica Išek – otkud tebi da je u Svemiru sve savrseno poslozeno..u tom prostoru su uglavnom kaoticni uvjeti!?

 42. Siniša Župan

  18 srpnja, 2014 u 3:53 pm

  kako volim kad ljudi ne razumiju razliku između teorije i hipoteze. Evo link za malu edukaciju
  http://www.diffen.com/difference/Hypothesis_vs_Theory

 43. Senad Kolasinac

  18 srpnja, 2014 u 4:02 pm

  I opet ljudi komentarišu samo na osnovu naslova.
  Teorija zavjere nije teorija, i ne može se porediti sa.bilo kojom naučnom teorijom. Isto kao sto vjeronauka nije nauka.
  A to sto većina ljudi nije čula za COBE, WMAP i Planski govori o stanju našeg obrazovnog sistema.

 44. Haris Gorak

  18 srpnja, 2014 u 4:33 pm

  Naravno da vjeronauka nije isto što i nauka. Vjeronauka je spoznaja višeg reda od nauke tj. omogućava spoznaju i onoga što je za nauku nedokučivo i neobjašnjivo.

  • Red John

   20 srpnja, 2014 u 12:22 pm

   znaci ono kaj se ne moze objasniti samo kazes bog je to tak napravio ii tak mora biti ha

 45. Damjan Kolarek

  18 srpnja, 2014 u 5:40 pm

  pitajte Russel Crowa, on sigurno zna: http://www.youtube.com/watch?v=gATGA_7ESNE

 46. Toth Ivan

  18 srpnja, 2014 u 6:03 pm

  Onaj koji jest,Stvorio prasak on zna!

 47. Kristian Gustin

  18 srpnja, 2014 u 6:47 pm

  bilo je na dnevniku

 48. Mila Firić Skejić

  18 srpnja, 2014 u 7:32 pm

  sex je prasak i ništa više!

 49. Станислав Бранковић

  18 srpnja, 2014 u 8:34 pm

  Znate … po formuli Švarcšildovog radijusa ( koja izračunava dijametar tela na koji njegova masa treba da se svede da bi brzina umicanja sa njegove površine postala veća od brzine svetlosti, tj. da bi postalo “crna rupa” ) procenjena masa vidljivog svemira zadovoljava taj kriterijum sve do radijusa od oko 300 svetlosnih godina. Mi dakle živimo u jednoj crnoj rupi, i sve što vidimo i postoji oko nas samo je vibracioni eho momenta u kome je ona nastala (big beng )… Naš kosmos-crna-rupa zatim formira mirijade novih kosmosa “nižeg” reda, kao što izvesno postoje i kosmosi “višeg” reda. “I dokle tako, gde je kraj ?” (pitaćete se ) Nema kraja, naravno …

 50. Johnny Goto

  18 srpnja, 2014 u 10:47 pm

  čuli smo …?

 51. Vesna Lokar

  18 srpnja, 2014 u 11:12 pm

  Da se svemir širi piše i u Bibliji, za to nam ne treba znanost. Ako bacim bombu, hoće li ona stvoriti red ili nered? A od kuda su nastali materijali (kemijski elementi) kojima ću napraviti bombu? Činjenica je da znanost, ukoliko ne uključi Božje stvaranje, zapravo pojma nema kako je nastao svemir i život. http://www.youtube.com/watch?v=ej-0gv70o04

  • Vanja Jurić

   19 srpnja, 2014 u 10:22 am

   Također, između ostalih gluposti, piše i da je svjetlost nastala prije sunca.

  • Vesna Lokar

   19 srpnja, 2014 u 1:22 pm

   Ono što se razumom ne može objasniti, ni znanstveno definirati, prihvaćamo vjerom, onako kako Bog kaže u svojoj Riječi. Bog je Stvoritelj svega, a Njegova Riječ je istinita, tako da ne vidim razlog zašto vjerom ne bismo prihvatili da je prvo stvorio svjetlost, a onda nebeska tijela? Biblija je puna znanstvenih činjenica. Evo nekih: Svi elementi su stvoreni istovremeno. Zemlja je stvorena prije zvijezda. Biljke su stvorene prije Sunca. Ptice su stvorene prije gmizavaca i sisavaca. Sunce je stvoreno četvrtog dana, nakon Zemlje. Sunce, Mjesec i zvijezde su stvoreni u isto vrijeme.

 52. Vesna Lokar

  18 srpnja, 2014 u 11:29 pm

 53. Davor Gajger

  19 srpnja, 2014 u 4:13 am

  Kvantna fizika ima teoriju da svemir ima oblik “probušene krafne” i kereće se od unutra prema van i obratno u krug. Na taj način se skuplja i širi. kad se kreće prema unutarnjem dijelu, to jest vanjskom.

 54. Dražen Bručić

  19 srpnja, 2014 u 6:45 pm

  genecki kod

 55. muris

  19 rujna, 2015 u 2:51 pm

  Teorija velikog praska je u potpunosti potvrdzena i nebrojeno puta dokazana i mislim da u nju nebi trebalo sumnjati i ispravljati je to sto pise u ovom tekstu je istina i tako je bilo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Visoko kalorična hrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja pretilosti, no nova istraživanja također su povezala pretilost s izloženošću umjetnoj rasvjeti tijekom noći, navodi...

Svemir

Ovi signali spadaju među najfascinantnije misterije u svemiru.

Neuroznanost

U kakvu god osobu da odrastemo, u jednoj stvari ćemo se gotovo sigurno složiti – vrijeme je naprosto počelo letjeti od kad smo izašli...

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Oglašavanje