Connect with us

Znanost

Wellness i prehrana

Kako znanost objašnjava neograničeni rok trajanja meda

Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica.

Med. (Credit: Wikimedia)

Med. (Credit: Wikimedia)

Moderni arheolozi često su pri svojim iskopavanjima egipatskih grobnica nailazili na neobične “artefakte”: posude s medom starim tisuće godina, ali još uvijek očuvanim. Tijekom tisućljeća arheoloških iskapanja nailazili su i na druge namirnice poput soli, šećera i suhe riže, koje također imaju neodređen rok trajanja, ali postoji nešto što omogućuje medu da se održi u potpuno jestivom stanju. Navodno, možete zagrabiti u med star tisuću godina i uživati u njemu kao da je star samo jedan dan. Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica.

Što zapravo med čini tako posebnom namirnicom?

Odgovor je kompleksan poput njegova okusa jer nema izvora hrane bez roka trajanja, a da nije uključen čitav niz faktora koji zajedno djeluju u savršenom skladu.

Med je, kao prvo i najosnovnije – šećer. U prirodnom stanju sadrži vrlo malo vode. Amina Harris iz Centra za med i oprašivanje pri institutu Robert Mondavi, sveučilišta California objašnjava: “U prirodnoj formi med je izuzetno male vlažnosti. Veoma mali broj bakterija i mikroorganizama može preživjeti u tako negostoljubivu okruženju, što je značajno za dugovječnost meda.” Da bi se med pokvario u njega treba dospjeti nešto izvana, ali nijedan organizam u medu ne može preživjeti dovoljno dugo da ga uspije pokvariti.

Med prirodno ima visoki stupanj kiselosti. “Njegov Ph je približno od 3 do 4,5 i ta kiselost ubit će gotovo sve što bi u njemu moglo rasti”, objašnjava Harris. Stoga bakterije i svi drugi organizmi svoje stanište moraju tražiti negdje drugdje jer je očekivani životni vijek u medu jednostavno prekratak.

Med, međutim, nije jedini izvor hrane sa takvim osobinama. Primjerice, melasa koja nastaje kao nusproizvod pri procesu proizvodnje šećera, također ima slične karakteristike, ali se ipak može pokvariti.

Zašto se onda jedan proizvod kvari, a drugi može trajati vječno? Tu u priču ulaze pčele.

“Pčele su čarobne”, šali se Harris. U pitanju je ipak posebna alkemija u medu. Nektar – prvo što pčele prikupljaju kako bi napravile med, prirodno sadrži visok postotak vode – od 60 d0 80%. Tijekom procesa pravljenja meda pčele većinu vlage isušuju mahanjem svojih krila. Kemijski sastav želuca kod pčela igra još jednu važnu ulogu u otpornosti meda na kvarenje. Pčele u želucu imaju enzim glukoza oksidaza. Kad pčele izbace nektar iz usta u saće, enzimi se miješaju s nektarom i nastaju dva nusprodukta: glukozna kiselina i vodikov peroksid. “Vodikov peroksid je još jedna stvar koja radi protiv svega lošeg što bi se moglo razviti u medu”, objašnjava Harris.

To je razlog zašto se med već stoljećima koristi kao lijek. Vodikov peroksid stvara savršenu barijeru protiv inficiranja rana. Najranija upotreba meda u medicini zabilježena je na sumerskim glinenim pločicama – 30% njihovih recepata sadržavalo je med. Stari Egipćani koristili su ga redovito u medicinske svrhe, praveći obloge za rane, opekotine ili porezotine.
Količina vodikovog peroksida u medu je upravo ono što nam je potrebno. Ima je taman toliko malo da djeluje iscjeljujuće, stoga stavljanje meda na otvorene rane nije samo u domeni narodne medicine. Jedna medicinska kompanija već desetljeće proizvodi zavoje s medom koji se koriste u bolnicama diljem svijeta.

Kupite li teglu meda u supermarketu dobit ćete med koji je obrađen kako ne bi došlo do kristalizacije, stoga taj med nikad neće mijenjati izgled. Iz njega su zagrijavanjem i filtracijom odstranjene sve čestice koje bi omogućile kristalizaciju. Kupite li ga od malih dobavljača u njemu će biti različitih čestica- od polena do enzima, i zbog njihove prisutnosti med se može kristalizirati, ali to definitivno ne znači da je time izgubio i svoja svojstva.

Proizlazi da je zapečaćena tegla meda ključna za njegovu dugotrajnost, kao što smo vidjeli kod nađenih primjeraka iz tisućljetnih staroegipatskih grobnica. Iako je med sasvim sigurno super – hrana, ostavimo li ga otvorenog u vlažnom okolišu, pokvarit će se. “Dok god je med poklopljen i zaštićen od prodora vlage, on se neće pokvariti, međutim, čim u njega dospije voda stvari krenu loše”, objašnjava Harris.

Stoga, ako želite sačuvati med stotinama godina morate napraviti ono što rade i pčele – držati ga zapečaćenog. Ako, naravno, uspijete odoljeti iskušenju da ovu ukusnu poslasticu ne pojedete.

Izvor: Smithsonian

Tražili ste na googlu:

rok trajanja meda, med rok trajanja, ima li meda, med i rok trajanja

30 komentara

30 Comments

    • Ciki

      kolovoz 26, 2013 kod 9:26 am

      Zakonski su svi proizvođači obvezni staviti rok trajanja na sve, pa tako i na med… Ovo za progrijavanje je vjerojatno istina u zemlji odakle dolazi autor članka, dok u BiH, a mislim i u RH znam da se mali broj proizvođača tim služe i da je med na policima trg. lanaca iste kvalitete, i sigurniji od nekog pčelara što prodaje po putu jer je morao proć brojna ispitivanja u ovlaštenim labaratorijima.

      • Borg

        listopad 16, 2013 kod 11:09 pm

        To je netacno. Cak sta vise gledao sam emisiju jednu na kojoj je pronadjeno da sto se tice Hrvatski polica, vecina “med”-a nema ni 1% pravog meda nego su glukozni sirupi + arome meda. A sto se tice “provjera”, medu iz kosnice ne trebaju nikakve “naucne” provjere.

  1. Mamino Zlato

    kolovoz 25, 2013 kod 12:56 pm

    Med iz dućana i “domaći” med moraju na etiketi imati rok trajanja jer je tako propisano pravilnicima (jer ipak i je normalno da sva hrana ima istaknut rok trajanja), a obično je to 3 godine. Tako se spriječava da med stoji vječno na policama, ali i da veliki otkupljivači (preprodavači) smanjuju otkupnu cijenu pri kupnji meda od pčelara, ali to ti sad ne stignem objasniti jer je komplicirano.. 🙂

  2. Denis Perković

    kolovoz 25, 2013 kod 1:41 pm

    tnx Mamino Zlato …. 😉

    • avdagic zinka

      kolovoz 25, 2013 kod 9:21 pm

      odlicno

    • Marko

      kolovoz 27, 2013 kod 1:45 pm

      i ljubav prolazi kroz želudac

  3. Krešimir Jurilj

    kolovoz 25, 2013 kod 7:47 pm

    ne bi mogle raditi same od sebe? sta smrcu kokain i gutaju speed?

    • Andrija Zimaj

      rujan 3, 2013 kod 10:11 am

      neće biti vremena za povijest ako nema pčela za par godina nestaje sav život
      nema oprašivanja novih biljaka ni kisika

  4. Muamer Jakub Mehmedović

    kolovoz 25, 2013 kod 7:56 pm

    očekivao sam ozbiljniji komentar. zar ne vidiš da se radi o proizvodu koji se ne kvari, koji je lijek ljudima. zar ne vidiš da ga proizvodi insekt. šta misliš koji mahanizam ima taj insekt. eto čovjek je uznapredovao toliko a još nije u stanju da proizvede tako nešto. razmisli i pokušaj to samo zamisliti. što budeš više razmišljao više ćeš uvidjeti da si ti kao čovjek ograničen da to zamisliš, to funkcionisanje, a da je sve tako jednostavno.

  5. Boris Medic

    kolovoz 27, 2013 kod 11:41 am

    molim vas izbjegavajte med iz velikih ducana i od pcelara koji imaju po 10 vrsta meda, to nije med. to su razni produkti repe i kukuruza s aditivima za miris i okus. prepakirava se i prodaje pod med. isto tako med uvezen iz kine nije med. najvece firme na balkanu koje rade s medom uvoze upravo ovaj med. mislim da su lokalni pcelari ne prodavaci meda svakako najbolji izbor. pcela je sve manje i kod nas na balkanu, dok neke nase susjedne zemlje niti nemaju pcela. hvala

  6. Jelena Budimir

    listopad 23, 2015 kod 6:35 am

    Jelena Jakuš

  7. Gospodin Green

    listopad 23, 2015 kod 8:13 am

    Fascinantno.

  8. Saša Kovač

    listopad 23, 2015 kod 8:44 am

    Med NEMA neograničeno trajanje, da se malo uputite u novija, i ozbiljnija, znanstvena istraživanja? I da, u piramidama nije pronađen JESTIV med.

  9. Željko Resan

    listopad 23, 2015 kod 8:56 am

    Kako objašnjavaju to da pčelinje saće ima u popunosti sve i jednu rupu istu?

  10. Mira Lendo

    listopad 23, 2015 kod 11:41 am

    pčele su čarobne,med je super hrana,a zreli vrcani /zatvoreni / med je neograničenog roka trajanja

  11. Boris Kikić

    listopad 23, 2015 kod 5:26 pm

    kandiranje je vjekovima poznat proces čuvanja namirnica, a med je šećer (ugljikohidrat), stoga znanost.com molim Vas svojim člancima se izdignite malo iz mase gluposti na netu.

  12. Sabina Prasko Hodzic

    listopad 23, 2015 kod 6:18 pm

    Uzvišeni Allah u Kur’anu spominje med kao lijek: “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.

  13. Davor Krizmanić

    listopad 23, 2015 kod 7:07 pm

    Med je najbolji dodatak zdravlju koji postoji !!!

  14. Miran Misic

    listopad 23, 2015 kod 7:29 pm

    Kod kojih to bolesti jednostavni seceri pomazu?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh