Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Kako znanost objašnjava neograničeni rok trajanja meda

Med. (Credit: Wikimedia)

Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica.

Med. (Credit: Wikimedia)

Med. (Credit: Wikimedia)

Moderni arheolozi često su pri svojim iskopavanjima egipatskih grobnica nailazili na neobične “artefakte”: posude s medom starim tisuće godina, ali još uvijek očuvanim. Tijekom tisućljeća arheoloških iskapanja nailazili su i na druge namirnice poput soli, šećera i suhe riže, koje također imaju neodređen rok trajanja, ali postoji nešto što omogućuje medu da se održi u potpuno jestivom stanju. Navodno, možete zagrabiti u med star tisuću godina i uživati u njemu kao da je star samo jedan dan. Dugovječnošću med ne gubi svoja svojstva, posebno ona ljekovita, što ga čini potpuno drugačijim od ostalih namirnica.

Što zapravo med čini tako posebnom namirnicom?

Odgovor je kompleksan poput njegova okusa jer nema izvora hrane bez roka trajanja, a da nije uključen čitav niz faktora koji zajedno djeluju u savršenom skladu.

Med je, kao prvo i najosnovnije – šećer. U prirodnom stanju sadrži vrlo malo vode. Amina Harris iz Centra za med i oprašivanje pri institutu Robert Mondavi, sveučilišta California objašnjava: “U prirodnoj formi med je izuzetno male vlažnosti. Veoma mali broj bakterija i mikroorganizama može preživjeti u tako negostoljubivu okruženju, što je značajno za dugovječnost meda.” Da bi se med pokvario u njega treba dospjeti nešto izvana, ali nijedan organizam u medu ne može preživjeti dovoljno dugo da ga uspije pokvariti.

Med prirodno ima visoki stupanj kiselosti. “Njegov Ph je približno od 3 do 4,5 i ta kiselost ubit će gotovo sve što bi u njemu moglo rasti”, objašnjava Harris. Stoga bakterije i svi drugi organizmi svoje stanište moraju tražiti negdje drugdje jer je očekivani životni vijek u medu jednostavno prekratak.

Med, međutim, nije jedini izvor hrane sa takvim osobinama. Primjerice, melasa koja nastaje kao nusproizvod pri procesu proizvodnje šećera, također ima slične karakteristike, ali se ipak može pokvariti.

Zašto se onda jedan proizvod kvari, a drugi može trajati vječno? Tu u priču ulaze pčele.

“Pčele su čarobne”, šali se Harris. U pitanju je ipak posebna alkemija u medu. Nektar – prvo što pčele prikupljaju kako bi napravile med, prirodno sadrži visok postotak vode – od 60 d0 80%. Tijekom procesa pravljenja meda pčele većinu vlage isušuju mahanjem svojih krila. Kemijski sastav želuca kod pčela igra još jednu važnu ulogu u otpornosti meda na kvarenje. Pčele u želucu imaju enzim glukoza oksidaza. Kad pčele izbace nektar iz usta u saće, enzimi se miješaju s nektarom i nastaju dva nusprodukta: glukozna kiselina i vodikov peroksid. “Vodikov peroksid je još jedna stvar koja radi protiv svega lošeg što bi se moglo razviti u medu”, objašnjava Harris.

To je razlog zašto se med već stoljećima koristi kao lijek. Vodikov peroksid stvara savršenu barijeru protiv inficiranja rana. Najranija upotreba meda u medicini zabilježena je na sumerskim glinenim pločicama – 30% njihovih recepata sadržavalo je med. Stari Egipćani koristili su ga redovito u medicinske svrhe, praveći obloge za rane, opekotine ili porezotine.
Količina vodikovog peroksida u medu je upravo ono što nam je potrebno. Ima je taman toliko malo da djeluje iscjeljujuće, stoga stavljanje meda na otvorene rane nije samo u domeni narodne medicine. Jedna medicinska kompanija već desetljeće proizvodi zavoje s medom koji se koriste u bolnicama diljem svijeta.

Kupite li teglu meda u supermarketu dobit ćete med koji je obrađen kako ne bi došlo do kristalizacije, stoga taj med nikad neće mijenjati izgled. Iz njega su zagrijavanjem i filtracijom odstranjene sve čestice koje bi omogućile kristalizaciju. Kupite li ga od malih dobavljača u njemu će biti različitih čestica- od polena do enzima, i zbog njihove prisutnosti med se može kristalizirati, ali to definitivno ne znači da je time izgubio i svoja svojstva.

Proizlazi da je zapečaćena tegla meda ključna za njegovu dugotrajnost, kao što smo vidjeli kod nađenih primjeraka iz tisućljetnih staroegipatskih grobnica. Iako je med sasvim sigurno super – hrana, ostavimo li ga otvorenog u vlažnom okolišu, pokvarit će se. “Dok god je med poklopljen i zaštićen od prodora vlage, on se neće pokvariti, međutim, čim u njega dospije voda stvari krenu loše”, objašnjava Harris.

Stoga, ako želite sačuvati med stotinama godina morate napraviti ono što rade i pčele – držati ga zapečaćenog. Ako, naravno, uspijete odoljeti iskušenju da ovu ukusnu poslasticu ne pojedete.

Izvor: Smithsonian

30 komentara

30 Comments

  • Ciki

   26 kolovoza, 2013 u 9:26 am

   Zakonski su svi proizvođači obvezni staviti rok trajanja na sve, pa tako i na med… Ovo za progrijavanje je vjerojatno istina u zemlji odakle dolazi autor članka, dok u BiH, a mislim i u RH znam da se mali broj proizvođača tim služe i da je med na policima trg. lanaca iste kvalitete, i sigurniji od nekog pčelara što prodaje po putu jer je morao proć brojna ispitivanja u ovlaštenim labaratorijima.

   • Borg

    16 listopada, 2013 u 11:09 pm

    To je netacno. Cak sta vise gledao sam emisiju jednu na kojoj je pronadjeno da sto se tice Hrvatski polica, vecina “med”-a nema ni 1% pravog meda nego su glukozni sirupi + arome meda. A sto se tice “provjera”, medu iz kosnice ne trebaju nikakve “naucne” provjere.

 1. Mamino Zlato

  25 kolovoza, 2013 u 12:56 pm

  Med iz dućana i “domaći” med moraju na etiketi imati rok trajanja jer je tako propisano pravilnicima (jer ipak i je normalno da sva hrana ima istaknut rok trajanja), a obično je to 3 godine. Tako se spriječava da med stoji vječno na policama, ali i da veliki otkupljivači (preprodavači) smanjuju otkupnu cijenu pri kupnji meda od pčelara, ali to ti sad ne stignem objasniti jer je komplicirano.. 🙂

 2. Denis Perković

  25 kolovoza, 2013 u 1:41 pm

  tnx Mamino Zlato …. 😉

  • avdagic zinka

   25 kolovoza, 2013 u 9:21 pm

   odlicno

  • Marko

   27 kolovoza, 2013 u 1:45 pm

   i ljubav prolazi kroz želudac

 3. Krešimir Jurilj

  25 kolovoza, 2013 u 7:47 pm

  ne bi mogle raditi same od sebe? sta smrcu kokain i gutaju speed?

  • Andrija Zimaj

   3 rujna, 2013 u 10:11 am

   neće biti vremena za povijest ako nema pčela za par godina nestaje sav život
   nema oprašivanja novih biljaka ni kisika

 4. Muamer Jakub Mehmedović

  25 kolovoza, 2013 u 7:56 pm

  očekivao sam ozbiljniji komentar. zar ne vidiš da se radi o proizvodu koji se ne kvari, koji je lijek ljudima. zar ne vidiš da ga proizvodi insekt. šta misliš koji mahanizam ima taj insekt. eto čovjek je uznapredovao toliko a još nije u stanju da proizvede tako nešto. razmisli i pokušaj to samo zamisliti. što budeš više razmišljao više ćeš uvidjeti da si ti kao čovjek ograničen da to zamisliš, to funkcionisanje, a da je sve tako jednostavno.

 5. Boris Medic

  27 kolovoza, 2013 u 11:41 am

  molim vas izbjegavajte med iz velikih ducana i od pcelara koji imaju po 10 vrsta meda, to nije med. to su razni produkti repe i kukuruza s aditivima za miris i okus. prepakirava se i prodaje pod med. isto tako med uvezen iz kine nije med. najvece firme na balkanu koje rade s medom uvoze upravo ovaj med. mislim da su lokalni pcelari ne prodavaci meda svakako najbolji izbor. pcela je sve manje i kod nas na balkanu, dok neke nase susjedne zemlje niti nemaju pcela. hvala

 6. Jelena Budimir

  23 listopada, 2015 u 6:35 am

  Jelena Jakuš

 7. Gospodin Green

  23 listopada, 2015 u 8:13 am

  Fascinantno.

 8. Saša Kovač

  23 listopada, 2015 u 8:44 am

  Med NEMA neograničeno trajanje, da se malo uputite u novija, i ozbiljnija, znanstvena istraživanja? I da, u piramidama nije pronađen JESTIV med.

 9. Željko Resan

  23 listopada, 2015 u 8:56 am

  Kako objašnjavaju to da pčelinje saće ima u popunosti sve i jednu rupu istu?

 10. Mira Lendo

  23 listopada, 2015 u 11:41 am

  pčele su čarobne,med je super hrana,a zreli vrcani /zatvoreni / med je neograničenog roka trajanja

 11. Boris Kikić

  23 listopada, 2015 u 5:26 pm

  kandiranje je vjekovima poznat proces čuvanja namirnica, a med je šećer (ugljikohidrat), stoga znanost.com molim Vas svojim člancima se izdignite malo iz mase gluposti na netu.

 12. Sabina Prasko Hodzic

  23 listopada, 2015 u 6:18 pm

  Uzvišeni Allah u Kur’anu spominje med kao lijek: “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.

 13. Davor Krizmanić

  23 listopada, 2015 u 7:07 pm

  Med je najbolji dodatak zdravlju koji postoji !!!

 14. Miran Misic

  23 listopada, 2015 u 7:29 pm

  Kod kojih to bolesti jednostavni seceri pomazu?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Sjećate li se koliko ste puta ugledali pčelu u svojoj blizini te najbližim predmetom snažno zamahnuli prema njoj, no promašili ste i ona je...

Biljke i životinje

Ponovno je pronađena u Indoneziji i ogromna je.

Biljke i životinje

Izreka “ono si što jedeš” posebno je točna za ženke medonosnih pčela, koje kad odrastu budu ili male sterilne radnice ili velike plodne kraljice,...

Biljke i životinje

Sve je započelo kad je pčela uletjela u kratke hlače Michaela Smitha i ubola ga u testise. Smith je student na Sveučilištu Cornell gdje...

Oglašavanje