Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kakve su šanse za postojanje života na Plutonu?

Kad je u pitanju život izvan Zemlje naše oči su uprte put Marsa i Europe. Ipak, novi nas oblici života možda čekaju tek na kraju Sunčevog sustava.

Analize koje je napravila letjelica New Horizons sada upućuju na mogućnost postojanja tekućeg oceana ispod krhke površine Plutona, što teoretski može značiti postojanje nekog oblika života na tom patuljastom planetu.

Profesor William McKinnon sa sveučilišta Washington u St. Louisu je koautor dva istraživanja o Plutonu objavljena u časopisu Nature. On se bavi pitanjem postojanja mikroorganizama na Plutonu ako na njemu zaista postoji ocean.

“Ono što mislimo da je ocean na Plutonu, zapravo je slana tekućina, puna amonijaka – gotovo poput sirupa. Detektirali smo amonijak na Plutonovom velikom mjesecu Charonu, ali i na jednom manjem pa stoga pretpostavljamo da ga ima i na Plutonu”, rekao je Mckinnon u izjavi.

Plutonov prirodni bazen je čak 960 kilometara dug, 400 kilometara širok i 3,2 kilometra dubok, a nazvan je Sputnik Planitia. No kako je moguće da Pluton, koji je od Sunca 40 puta dalje nego Zemlja, može imati tekuću vodu?

Znanstvenici pojašnjavaju da taj patuljasti planet još uvijek ima dovoljno radioaktivne topline u sebi da drži vodu tekućom ispod svoje površine.

“Te ideje o oceanu na Plutonu su moguće, ali sve su to još zaključci bez direktnih dokaza. Ako zaista želimo potvrditi da takav ocean postoji morat ćemo izvršiti dodatna mjerenja. Na novim generacijama je da nastave gdje je New Horizons stao”, rekao je McKinnon.

Ako zaista na Plutonu postoji život on zasigurno neće biti onakav kakav mi poznajemo. “Oblici života koje mi poznajemo mogu tolerirati ekstremnu hladnoću, toplinu i sol, ali ne mislimo da bi mogli tolerirati toliku količinu amonijaka koju Pluton treba da bi spriječio zamrzavanje tog oceana . To je mjesto nemoguće za klice, a još manje za neki drugi oblik života koji poznajemo.”

Dok more metana na Saturnovu mjesecu Titanu povlači pitanje iz neobičnih i fantastičnih priča “je li moguć život u tim egzotičnim hladnim tekućinama?”, mi imamo još mnoge zanimljivosti za otkriti.

Na kraju Sunčevog sustava postoje mnogi ledeni objekti, a ako ocean može opstati na Plutonu tko zna što nas još čeka.

Možda će vas zanimati

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Sunčev sustav mjesto je u kojem živimo. Napučeno je neobičnim planetima, mjesecima i fenomenima koje ne možemo objasniti niti uz najbujniju maštu. Stvari koje...

Planete i mjeseci

Do prije samo nekoliko desetljeća, Pluton je smatran posljednjim članom Sunčeva sustava, iza čije orbite se krilo tamno, pusto prostranstvo. Astronomi su još od...

Zvijezde i Sunce

Sunčev sustav vrlo je upečatljivo mjesto: prepun je čudesa prirode, bilo da se radi o izmučenoj, vulkanima izbrazdanoj površini Merkura, zgasito crvenim planinama Marsa...